Fondy: Zajištěné zajišťují i statistiku

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 25. 2. 2008 | 2 komentáře
Fondy: Zajištěné zajišťují i statistiku
Další velmi nejistý týden ani nemohl přinést nějakou změnu sentimentu investorů. Ještě necítí ani náznak zklidnění kolísavosti trhů, takže 120 milionů korun, které investoři nalili do podílových fondů, je celkem adekvátní reakce.

Kromě čtvrt miliardy korun zajištěných fondů, které vyrovnaly odliv z těch dluhopisových, pokračuje „přelévání“ mezi fondy peněžního trhu. Dalších 330 milionů opět odešlo z těchto fondů České spořitelny a Komerční banky, zatímco přes 450 milionů korun našlo útočiště v Multi Cash ČSOB. Zřejmě skutečně fungují desetiny procenta v roli mezibankovního výhybkáře, přestože výkonnost nad inflaci letos mohou čekat jen ti naivnější cestující.

Přesto se mohou těšit na lepší výsledek než podílníci dluhopisových fondů, kde ztráty devastují hodnotu ještě neúprosněji než bankovní poplatky – ostatně víte, že Komerční banka jen na čistých výnosech z poplatků loni naškubala přes 9 miliard korun? Ve všech bankách to bylo přes 35 miliard, jen o trochu méně, než kolik Češi naspořili do všech podílových fondů.

Situace českých dluhopisů jen prohlubuje bezmoc investorů – jít do cizoměnových znamená tratit na kurzu koruny, korunové zase přímo odstrašují. Zatímco obvykle při poklesu akcií nabízejí alternativu, jen za osm letošních týdnů z dluhopisových fondů uprchlo víc než 1,5 miliardy korun, tedy řádově nejvíc (akciové jsou skoro na nule, ze smíšených odešla jen čtvrtmiliarda).

Není tedy vůbec překvapením, že v těchto těžkých dobách investoři vzhlížejí jak na zlaté tele na fondy zajištěné – kdo by se jim divil, že od začátku roku do nich dali skoro 2 miliardy. Některé konstrukce zajištěných fondů nabízejí možný výnos i při poklesu trhů. Například ČSOB Světový Lookback 1 při poklesu akcií o 20 % vydělá 18 %. Celkový výnos fondu se totiž počítá z hodnot za delší období, což investora chrání proti velkým výkyvům trhu. Ovšem na minimální vklad se musí sáhnout do peněženky pro 250 000 korun.

Přesto se není co divit, že Lookback 1 v týdenní etapě se 73 miliony korun oblékl žluté tričko. O stříbro a bronz se dělí ČSOB Asian Click Plus 1 a ESPA-ČS zajištěný 33, které přivítaly po 54 milionech korun.

Většina zajišťáků je korunových, takže eliminují i další problém, ten měnový. Koruna česká a řádí jako puštěná ze řetězu. Takže dolarová investice od roku 2001 spadla na polovinu jen kvůli změně kurzu. Vzpomíná vůbec ještě někdo na dolar za 40 korun? Dnes se už dokonce vyplatí přes velkou louži dovážet i auta.

Další velmi nejistý týden akciových trhů nemohl přinést nic než velmi nejisté prodeje smíšených i akciových fondů: ze smíšených odešlo 25 a do akciových přišlo 40 milionů. Na těchto zanedbatelných sumách je pozitivní, že nedochází k žádným panickým výprodejům. Ovšem negativní je, že málo investorů využívá trvající výprodeje. Že by doufali v další slevy? Faktem je, že i výsledková sezóna zatím vydává sice optimistické, ale jen jepičí signály.

Směr amerických trhů se měnil jako kyvadlo, Evropa, Asie i Praha v tom čte hůře než ve snáři. Vsadit lze na cokoli, takže trend není investorův friend.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investiční certifikáty sloužily loni hlavně pro spekulaci

21. 2. 2008 | Lucie Tóthová | 4 komentáře

Investiční certifikáty sloužily loni hlavně pro spekulaci

Loni se na pražské burze zobchodovaly investiční certifikáty za více než miliardu korun. O rok dřív to bylo jen pět milionů. Ve srovnání s podílovými fondy však certifikáty přitáhly... celý článek

První podílový fond, jehož výnos určovala loterie

20. 2. 2008 | Petr Čermák

První podílový fond, jehož výnos určovala loterie

Osmnácté století se do historie zapsalo mnoha objevy. Jedním z nich byl i zvláštní investiční fond, jehož výnos určovala nejen hodnota nakoupených dluhopisů a akcií, ale také systém... celý článek

Kam s finanční rezervou – na účet, nebo do fondu

15. 2. 2008 | Petr Čermák | 13 komentářů

Kam s finanční rezervou – na účet, nebo do fondu

Úrokové sazby na spořících účtech stále rostou. Porážejí tak ve výnosech fondy peněžního trhu. Jenže dělat si o fondech obrázek podle minulé výkonnosti není přesné. Postupem času se... celý článek

Fondy: Nervy ztrácejí všichni

21. 1. 2008 | Petr Fejtek | 5 komentářů

Fondy: Nervy ztrácejí všichni

Ani záchranné lano zajištěných fondů nestačilo k udržení statistiky v plusu, takže fondy dohromady ztratily 60 milionů korun. Investoři se asi budou muset připravit na příchod medvědího... celý článek

Fondy: Akciový masakr pokračuje

14. 1. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Akciový masakr pokračuje

Akciové fondy se topí v červených číslech. Ztráty se pohybují kolem pěti procent. Důvodem je propad většiny světových trhů, který vyprovokovaly zprávy z Ameriky.

Partners Financial Services