Fondy: Čtvrtmiliarda proti všem

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 10. 3. 2008
Fondy: Čtvrtmiliarda proti všem
Trhy sice naordinovaly drastickou dietu, přesto si fondy připsaly čtvrt miliardy korun. Největším dílem se dokonce opět po čase chlubí akciové fondy, když si ty zajištěné vzaly oddechový čas

Škatulata se stále hýbou mezi fondy peněžního trhu, když z jedněch odešla téměř čtvrtmiliarda kdežto jen ČSOB KBC Multi Cash CZK si připsal více než 350 milionů korun. Dluhopisové fondy ztratily standardních 100 milionů. Část z nich možná zamířila do zajištěných fondů, jenže ty musely vyplatit 174 milionů podílníkům ČSOB Světové akcie 6. Takže v souhrnu stihly naspořit jen jeden jediný milionek.

Smíšené fondy nedosáhly ani dvouciferného milionového čistého prodeje a i těch několik investorů zřejmě již o víkendu mohlo litovat, protože dvouciferná ztráta nebyla výjimečná. A to jen za první čtyři dny, tedy do čtvrtka.

Přímo usedavě však mohou plakat ti odvážlivci, kteří přinesli skoro 200 milionů korun do akciových fondů. Mezi nimi není výjimečný pokles o 5 procent. Mezi těmito propadlíky vidíme pochopitelně i oba naše oblíbence: ING český akciový a ISČS Sporotrend, přestože do nich přišlo 120 milionů korun.

Týden můžeme nazvat přehlídkou propadáků: v Praze jsme mohli vybírat jenom mezi tituly, které oslabily a těmi, které oslabily ještě víc – index PX ztratil přes 6 procent a od začátku roku tratí už zase skoro 20 procent.

Amerika, která za všechno může, ovšem klesla jen o necelou polovinu našeho propadu. Proč? Jednak si „odbyla“ 2,5% pokles již předminulý pátek, ale špatné zprávy nějak lépe padaly na naši úrodnější půdu. Podle nejbohatšího člověka na světě, věštce z Omahy Warrena Buffetta, je už Americká ekonomika z hlediska zdravého rozumu v recesi. Pak se zase rozšířila přihlouplá analýza, že realitní trhy v Maďarsku, Polsku a ČR budou údajně dalšími, které postihne úvěrová krize.

Konec týdne se nesl ve znamení masakru po americku, kde trhy klesly na osmnáctiměsíční minima, finanční tituly spadly nejníže za posledních pět let. Počet předčasně propadlých zástav hypoték vzrostl na rekord a počet pozdních plateb hypoték dosáhl nejvyšších hodnot za posledních 23 let.

Podle zprávy americké centrální banky FED hodnota splacené části domů v USA poklesla pod hodnotu části domů zatížené hypotékou, což se stalo poprvé v historii. Oborový index Standard & Poor''s/Case-Shiller nedávno ukázal, že ceny domů v USA v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně klesly o 8,9 procenta. To byl za dvacet let, co index existuje, vůbec nejprudší pokles. V pátek navíc udeřil jako nečekaný blesk údaj z trhu práce: počet pracovních míst mimo zemědělství klesl o 63 000 (odhad přitom očekával přírůstek 25 000), po lednové revizi na mínus 22 000. Přitom počet pracovních míst klesl dvakrát za sebou naposledy před pěti lety. Pátek proto na trzích nemohl dopadnout dobře, ale krvavých dnů zřejmě ještě není konec.

Řeč číslo

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší investice v době recese

4. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Nejlepší investice v době recese

Vybrat správné typy investic, když se výkon ekonomiky propadá a s ním i ceny akcií, je často jako věštění z křišťálové koule. Existují sázky na jistotu jako třeba potravinářský průmysl... celý článek

Den historických rekordů: dolar na minimu, komodity na maximech

28. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Den historických rekordů: dolar na minimu, komodity na maximech

Pro investice do měn a komodit je, zdá se, stále vhodná doba. Dolar oslabuje, euro roste a nejspíš ještě nějakou dobu bude. Na další růst cen spekulují i hráči na komoditních trzích.... celý článek

Investoři pozor! Forint začal plavat.

27. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Investoři pozor! Forint začal plavat.

Čeští investoři do akcií a dluhopisů střední a východní Evropy by měli zpozornět. Maďarsko uvolnilo kurz své měny a spoléhá na její posilování vůči euru. Pokud bude forint zpevňovat... celý článek

Americké hospodářství se zastavilo, hrozí Greenspan

26. 2. 2008 | Jan Pekař | 2 komentáře

Americké hospodářství se zastavilo, hrozí Greenspan

Hospodářský růst USA je na nule. Tvrdí to bývalý předseda americké centrální banky Fed a stále velmi respektovaný ekonom Alan Greenspan. Česká ekonomika tím ale neutrpí, říkají tuzemští... celý článek

První podílový fond, jehož výnos určovala loterie

20. 2. 2008 | Petr Čermák

První podílový fond, jehož výnos určovala loterie

Osmnácté století se do historie zapsalo mnoha objevy. Jedním z nich byl i zvláštní investiční fond, jehož výnos určovala nejen hodnota nakoupených dluhopisů a akcií, ale také systém... celý článek

Partners Financial Services