Fondy: Květen s další porcí nejistoty

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 12. 5. 2008
Fondy: Květen s další porcí nejistoty
První kompletní májový týden byl opět kratší, takže se na ubohoučkých 25 milionů snad ani nelze zlobit. Navíc bylo tak hezké počasí, že jaksi zastínilo další bouře za Velkou louží.

Z vývoje nálad investorů zatím žádný trend vyčíst nelze. Kratší týden jen jakoby ještě víc zmenšil objemy obchodů v podílových fondech. Fondy peněžního trhu stále přelévají „drobné“, nových peněz přišlo jen necelých 80 milionů. Jen dluhopisové fondy se nenechaly vyvést ze své nerovnováhy a ztratily dalších víc než 100 milionů korun. Také smíšené fondy stále ještě nepřekonaly odlivovou vlnu, byť tentokrát 40 milionů korun nevypadá až tak hrozivě. Některé si dokonce už nějaký ten milionek připsaly.

Stále však – kupodivu v této situaci – nevidíme žádný velký úspěch zajištěných fondů, které tentokrát přilákaly jen necelých 40 milionů korun. Že by také negativně působila celková korekce akciových trhů? Přitom by to měla být spíše příležitost k nákupům, když se jejich podkladová aktiva začínají počítat od „levných úrovní“. Tedy kromě ropy, zlata a dalších komocit. Ale lidé zřejmě neuvažují s nějakou znalostí věcí, spíš jednají podle davového principu.

Existuje však jedna skupina investorů, která trochu uvažuje – a to jsou investoři do akciových fondů. Ty se opět udržely v nákupním teritoriu, i když necelých 60 milionů korun stále není žádná sláva.

Faktem je, že akciové trhy předvedly opět dějství jako podle refrénu „jednou jsi dole, jednou nahoře“. Hned v úterý u nás zazvonily z IPO akcie NWR, Amerika večer zase předvedla dokonalý obrat v hlavní roli s hypoteční společností Fannie Mae. Indexy na Wall Street tak zasvítily na čtyřměsíčních maximech. Ovšem obrat způsobil jen regulátor snížením kapitálových požadavků této společnosti na 15 % z předchozích 20 %, pokud zvýší svůj kapitál (akcie nakonec uzavřely s 9% ziskem).

Také americká produktivita práce nečekaně vzrostla, ale hned ve středu optimistům zatla tipec americká Komise pro cenné papíry (SEC) požadavkem, aby banky a finanční instituce lépe informovaly o svém finančním zdraví, což sníží jejich zisky. Finanční sektor tak padl o 6 až 7 %, což byl největší propad tohoto sektoru za poslední dva měsíce.

Akcie tedy stále visí napůl žerdi. Americký ministr financí Henry Paulson prezentoval svůj názor na to, že ekonomika Spojených států bude nadále růst a že má minimálně polovinu hypoteční krize za sebou. Té druhé horší poloviny se ale hned „zastala“ AIG, největší pojišťovna na světě, když vykázala rekordní ztrátu ve výši 7,81 miliardy dolarů (trojnásobnou proti očekávání). Navíc šlo o druhou čtvrtletní ztrátu za sebou, což je vůbec poprvé v historii této firmy. Důvodem rekordního propadu zisku jsou právě masivní odpisy ztrátových investic zejména kvůli špatným investicím na hypotečním trhu a takzvaným kreditním swapům.

Americké indexy za týden ztratily kolem 2 %, pražský jen o málo přes 1,4 %.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, burza, dluhopis, fond, index

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: konečně vyklíčila aspoň čtvrtmiliarda

5. 5. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: konečně vyklíčila aspoň čtvrtmiliarda

Podivný začátek jara se možná chýlí ke konci a máj, byť nevýznamný statisticky, se může stát převratným realisticky. Zatím se to fondů u nás netýká, protože čtvrt miliardy korun neznamená... celý článek

Fondy: Nervozita nebere konce

28. 4. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Nervozita nebere konce

Investic do fondů je stále méně než šafránu, protože i ta pouhá necelá čtvrtmiliarda pochází jen a jen z fondů peněžního trhu. Ani ty zajištěné opět nedokázaly nahradit krvácení dluhopisových... celý článek

Fondy: Další týden s červenou nulou

21. 4. 2008 | Petr Fejtek | 2 komentáře

Fondy: Další týden s červenou nulou

Pomalu si už zvykáme na to, že peníze z fondů spíš odtékají, než aby přibývaly. Přesto jedna z těch lepších zpráv zní, že od začátku roku odliv postihl jen dluhopisové a smíšené fondy.... celý článek

Fondy: Nejvíc táhnou akciové

14. 4. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Nejvíc táhnou akciové

Minulý týden přinesl fondům v čistém vyjádření pouhých 55 milionů korun. Zajímavá je snad jediná okolnost, a to, že mezi slepými jsou jednookým králem akciové fondy.

Fondy: Už se klubou i odvážnější investoři

7. 4. 2008 | Petr Fejtek | 2 komentáře

Fondy: Už se klubou i odvážnější investoři

Kladných 25 milionů korun, které v čistém vyjádření přitekly do podílových fondů za týden, je jedno z nejmenších čísel statistiky vůbec. Značí to jen prohloubení nejistoty, anebo je... celý článek

Partners Financial Services