Kolik vydělalo vaše penzijní připojištění? Známe výsledky fondů

Jiří Hovorka | rubrika: Analýza | 13. 5. 2020 | 29 komentářů
Výnosy ve „starých“ fondech loni výrazně rostly, přesto ani jeden neporazil stoupající inflaci.
Kolik vydělalo vaše penzijní připojištění? Známe výsledky fondů

Zdroj: Shutterstock

Staré penzijní připojištění, nazývané teď transformované penzijní fondy, loni zaznamenalo nejvyšší výnosy od roku 2014. Průměrné zhodnocení těchto fondů stouplo meziročně o 0,5 procentního bodu na 1,21 procenta.

Právě v tomto systému, do něhož od konce roku 2012 nemohou vstupovat noví zájemci, si na důchod se státním příspěvkem pořád spoří nejvíc lidí – zhruba 3,3 milionu obyvatel Česka.

Nejvíce loni připsalo penzijní připojištění od Penzijní společnosti České pojišťovny (1,75 %), nejméně naopak od KB Penzijní společnosti (0,6 %). Jde o zhodnocení po odečtení poplatků, které si penzijní společnosti za správu peněz účtují. 

Kdybychom ale odečetli ještě inflaci, která v průměru za celý loňský rok vystoupala na 2,8 procenta, nezůstal by v plusu žádný ze starých fondů. Ve všech osmi případech by lidem klesly úspory o víc jak jedno procento.

Penzijní společnosti však spoléhají na to, že celkovou bilanci vylepšuje státní příspěvek. Například Penzijní společnost České spořitelny vypočetla, že samotné zhodnocení jejího transformovaného fondu za rok 2019 dosáhlo 1,7 procenta (bez zohlednění inflace), po připočtení státních příspěvků stouplo na 3,2 procenta. Takové zhodnocení už tedy úspory před inflací (2,8 %) uchránilo. (Spořitelna ho vypočítala tak, že sečetla zisk transformovaného fondu a připsané státní příspěvky na všechny smlouvy, tuto celkovou sumu pak vydělila průměrným objemem penzijních úspor všech klientů za daný rok).

„Státní příspěvek sice penzijní fondy zatraktivňuje, jeho přínos ovšem nesmíme přeceňovat,“ říká Martin Tománek, analytik společnosti Partners.

Uvádí to na příkladu, kdy si člověk spoří třicet let 750 korun měsíčně, což zhruba odpovídá průměrné úložce u penzijního připojištění. Při průměrným ročním zhodnocením fondu ve výši dvou procent má pak na konci spoření nastřádáno 459 000 korun a od státu za tu dobu dostal 64 800 korun. Státní příspěvek v takovém případě dělá zhodnocení 0,72 procenta ročně.

Výnosy transformovaných fondů v roce 2019

Penzijní společnostZhodnocení (bez státního příspěvku a bez zohlednění 2,8% inflace)
České pojišťovny1,75 %
České spořitelny1,70 %
Conseq1,50 %
Axa1,26 %
ČSOB1,00 %
NN0,95 %
Allianz0,94 %
Komerční banky0,60 %
Zdroj dat: Penzijní společnosti

Proč výnosy penzijního připojištění loni rostly, přestože musí investovat velmi konzervativně, tedy málo odvážně? „S tím, jak končilo období rekordně nízkých úrokových sazeb, rostly i výnosy státních dluhopisů, které do svého portfolia tradičně nakupují penzijní fondy s konzervativnějšími strategiemi,“ vysvětluje Petr Dufek, analytik ČSOB.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

„Loňský výsledek byl oproti předchozím letům o dost lepší. Přispěly k němu zejména vyšší úrokové sazby, kterých jsme se dočkali po dlouhých letech téměř nulových sazeb,“ dodává Richard Siuda za Conseq penzijní společnost. Ta loni připsala 1,5 procenta, což je nejvíce od roku 2014, kdy Conseq přebral klienty penzijní společnosti Aegon.

Růst úrokových sazeb však letos rychle ukončila koronavirová krize. Česká národní banka svou základní úrokovou sazbu postupně snížila z 2,25 procenta na 0,25 procenta. Projeví se to i ve výnosech transformovaných fondů za rok 2020.

„V letošním roce očekáváme, že by se zhodnocení mohlo pohybovat mezi 1 a 1,5 %,“ říká František Bouc za Penzijní společnost České spořitelny, která loni připsala 1,7 procenta.

Zhodnocení penzijního připojištění tak i letos, stejně jako v předchozích třech letech, skončí pod inflací. Ta se nyní pohybuje nad třemi procenty a i když má do konce roku podle prognózy ČNB klesnout ke dvěma procentům, za celý letošní rok zůstane výrazně nad dvěma procenty.

Výnosy transformovaných fondů v posledních pěti letech

Penzijní společnostPrůměr za posledních pět let20192018201720162015
Inflace1,68 %2,80 %2,10 %2,50 %0,70 %0,30 %
České pojišťovny1,21 %1,75 %1,10 %0,84 %0,94 %1,40 %
Axa1,01 %1,26 %0,92 %0,76 %1,03 %1,10 %
Allianz0,89 %0,94 %0,68 %0,41 %1,03 %1,38 %
ČSOB0,86 %1,00 %0,76 %0,63 %0,70 %1,20 %
České spořitelny0,85 %1,70 %0,51 %0,51 %0,68 %0,85 %
NN0,76 %0,95 %0,61 %0,69 %0,66 %0,88 %
Komerční banky0,68 %0,60 %0,51 %0,49 %0,66 %1,16 %
Conseq0,62 %1,50 %0,58 %0,16 %0,47 %0,40 %
Průměrné zhodnocení v daném roce---1,21 %0,71 %0,56 %0,77 %1,05 %
Zdroj dat: Penzijní společnosti, výpočty Peníze.cz

Právě loňský a letošní rok přitom mohou být skvělou ukázkou, jak transformované fondy („staré penzijko“) fungují. Už jsme napsali, že peníze klientů musí investovat velmi opatrně – kvůli zákonné garanci, že je žádný rok nepřipraví ani o korunu úspor. Loni, kdy odvážnější investice přinesly výrazné zisky, tak staré fondy zůstaly na průměrných 1,21 %. Na druhou stranu: letos, kdy se akciové trhy kvůli koronavirové krizi výrazně propadly, nemusí mít klienti starých fondů strach – zůstanou zase těsně nad nulou.

U nových fondů, do nichž lze vstupovat od roku 2013 (říká se jim účastnické fondy neboli doplňkové penzijní spoření) taková garance neexistuje. Lidé si u nich mohou vybrat z několika strategií – od opatrných (konzervativních) až po odvážné (dynamické). Vyšší riziko znamená šanci na vyšší výnos, ale také i riziko vyšší ztráty. Už v lednu jsme přinesli podrobné výsledky těchto fondů za loňský rok: Všechny skončily v plusu, většina porazila i inflaci, řada z nich připsala víc než 10 %. Letos to zřejmě bude mnohem horší.

Hlídáme to pro vás

Zdroj: Shutterstock

Daňové výhody z penzijního spoření se rozšíří i na investiční produkty. Vznikne také nový penzijní fond, odvážnější než ten dynamický. Počítá s tím návrh, který dokončilo ministerstvo financí.

Nová podpora spoření. Stát chce vylepšit penzijko i investice


Všech 29 účastnických fondů loni skončilo v plusu a většina porazila i inflaci. Vyplácí se investovat i do akcií, ukazuje porovnání výnosů v delším čase.

Nové fondy mají za sebou hodně úspěšný rok. Velké porovnání

Například ČSOB dynamický fond, který za loňský rok připsal nejvyšší zhodnocení přes 25 procent, byl na začátku letošního května o téměř patnáct procent v minusu. A podobně si vedou i další dynamické fondy v ostatních penzijních společnostech.

Penzijní společnost České spořitelny je přesto optimistická. „Ekonomové převážně očekávají jen krátkou recesi a opětovné oživení již na konci letošního roku. Očekáváme proto, že účastnické fondy do konce letošního roku napraví aktuální propady a dosáhnou opět kladného zhodnocení,“ říká Bouc.

Zástupci dalších penzijních společností jsou opatrnější. „Odhadovat vývoj akciových či dluhopisových trhů, a tedy hodnoty účastnických fondů, na horizontu do konce roku by bylo věštěním z křišťálové koule,“ zdůrazňuje Siuda.

Připomíná, že s krátkodobými výkyvy na trzích je při dlouhodobých investicích vždy nutné počítat. „Pro úspěch při spoření na penzi je podstatný dlouhodobý horizont a pravidelné spoření, díky kterému klienti investují v současných podmínkách za nižší ceny,“ dodává Siuda.

Nejúspěšnější penzijní fond od Consequ a jeden z nejúspěšnějších na trhu vůbec, tedy globální akciový, je přes současný výrazný propad celkově v plusu. Od založení v roce 2013 je to konkrétně plus 35 procent, což dělá 4,3 procenta ročně.

Srovnání: Staré versus nové fondy

Do konce roku 2012 jste si mohli sjednat penzijní připojištění. Důchodová reforma prosazená vládou Petra Nečase od roku 2013 přinesla změnu: z dosavadního penzijního připojištění se staly transformované fondy – normálně dál fungují, ale už do nich nemůžou vstupovat noví zájemci. Od roku 2013 si lze sjednat doplňkové penzijní spoření – účastnické fondy. 

Tady jsou nejpodstatnější rozdíly mezi oběma typy fondů: 

  • Zatímco v transformovaných fondech musí penzijní společnost garantovat každý rok nezáporný výsledek, u účastnických fondů takovou povinnost nemá. Může tak investovat i s odvážnější strategií, na druhou stranu s rizikem ztráty.
  • U nových fondů neexistuje takzvaná výsluhová penze, umožňující z transformovaných fondů vybrat po patnácti letech spoření polovinu peněz. Na druhou stranu například předdůchody lze čerpat jen z nových účastnických fondů.
  • Liší se i maximální poplatky, které zákon umožňuje penzijním společnostem účtovat. U transformovaných fondů je to 0,8 procenta ročně ze spravovaných peněz a 10 procent ze zisku, tedy z ročního zhodnocení. U účastnických fondů je to 0,4 procenta ze spravovaných peněz u povinného konzervativního fondu a rovné jedno procento u všech dalších fondů plus 10 procent ze zisku u povinného konzervativního fondu a 15 procent u všech ostatních.
  • Naopak se neliší třeba výše státního příspěvku nebo možnost daňových odečtů. A od roku 2016 jsou i stejné podmínky pro věk nutný pro výplatu naspořených peněz: i v účastnických fondech je to 60 let a už ne hranice důchodového věku, jak tomu bylo původně od roku 2013 (u některých starších penzijních plánů pro transformované fondy může být věk pro výplatu stanoven i pod hranicí 60 let).

Staré a nové „penzijko“ tvoří takzvaný třetí pilíř důchodového systému (prvním pilířem je pro všechny povinný státní systém, v němž pracující lidé v „produktivním věku“ odvádějí část výdělků současným důchodcům; druhý pilíř pak zavedla zmíněná reforma vlády Petra Nečase, ale následující vláda Bohuslava Sobotky ho hned zrušila).

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další praktické rady i aktuality! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+143
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 5. 2020 9:12

1,7%? No já nevěřím svým očím, takovéhle číslo už jsem tam dlouho neviděl. Většinou se to potácí někde kolem 0,5%.

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 5. 2020 15:08

Nevím, které druhy penzijních připojištění zde uvádíte. Evidentně jen ty, které jste si vybrali, aby mohl název titulku znít tak jak zní.
Mé penzijní připojištění vydělalo za minulý rok 20%...

-66
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek