Pomoc plná chyb. Proč ji lidé na dně dostanou pozdě

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 14. 5. 2020 | 4 komentáře
Žádosti o mimořádnou pomoc ukazují, jak složité teď je dostat se ke státní podpoře. Vyplácejte ji bez podmínek, na kontrolu bude čas později, radí experti.
Pomoc plná chyb. Proč ji lidé na dně dostanou pozdě

Zdroj: Shutterstock

Devět z deseti žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc je chybných, hlásí úřady práce. Jde přitom o dávku určenou pro lidi, které současná krize stáhla na úplné dno a zůstali bez peněz na živobytí. 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová právě na tuhle dávku v hmotné nouzi dlouhodobě odkazuje třeba matky samoživitelky nebo invalidní důchodce, kteří si přivydělávají na dohody a o tyto peníze v době krize přišli. Cestu k potřebné pomoci jim ale stát rozhodně neusnadňuje.

Kdo je teď bez peněz třeba na jídlo nebo na zaplacení bydlení a nespadá do žádného už schváleného záchranného programu, například do kompenzačního bonusu pro OSVČ, musí vyplnit pětistránkový formulář.

Například na druhé straně formuláře má žadatel vyčíslit své čisté příjmy ze „závislé činnosti“. Kdo by rovnou nevěděl, že jde o příjem ze zaměstnání nebo z práce na dohodu, dostane na konci stránky úředním jazykem vysvětlení, ze kterého se mu definitivně zamotá hlava:

Příjmy podle zákona o daních z příjmů včetně náhrady podle § 192 odst. 3 zákoníku práce (kód a1), tzn. po odpočtu výdajů vynaložených na jejich dosažení, zajištění a udržení, po odpočtu daně z příjmů, pojistného na důchodové spoření, pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na veřejné zdravotní pojištění, příjmy získané z náhrady mzdy dočasné pracovní neschopnosti (karantény) podle § 192 odst. 2 zákoníku práce (kód ab) a obdobné příjmy ze zahraničí; Daňový bonus se nezapočítává.“

Zdroj: MPSV

Druhá strana žádosti o mimořádnou okamžitou pomoc: Máte příjmy ze závislé činnosti?

Nelze se pak divit, že lidé formuláře odevzdávají špatně vyplněné. Chybí v nich třeba popis životní situace, nejsou doloženy všechny povinné přílohy k žádosti, mezi které patří třeba výpisy z bankovních účtů nebo doklad o příjmech lidí z okruhu žadatele. Dokládat se musí třeba také náklady na bydlení.

Ministerstvo práce a sociálních věcí přitom formulář na začátku května zjednodušilo. Na dotaz webu Peníze.cz, zda případně chystá další zjednodušení, zatím neodpovědělo.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock.com

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Průměrná doba vyřízení žádosti o mimořádnou okamžitou pomoc je podle ministerstva práce a sociálních věcí 60 minut u těch žádostí, které jsou bez chyby. V případě, že se úředníci s žadatelem domluví po telefonu, jsou to dva dny. A až 18 dnů, když se vše vyřizuje korespondenčně.

I když se to ale podaří, čekání člověka v nouzi na pomoc nekončí. Peníze totiž žadatel obdrží až po třech až pěti dnech od rozhodnutí o přidělení dávky. „Mezibankovní transfery jsou přitom dnes často okamžité. Až pět dnů zbytečně dál strávených ve skutečné nouzi po kladném vyřízení žádosti je opravdu krutý trest ministerstva na nevinných,“ říká Petr Bartoň, ekonom společnosti Natland.

Kritizuje i to, že přiznaná dávka je velmi malá. Přestože mimořádná okamžitá pomoc může činit i víc než 50 tisíc korun, její průměrná přiznaná výše od začátku března do začátku tohoto týdne dělá zhruba 3500 korun.

Úřady práce za zmíněnou dobu obdržely 7706 žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc, přiznaly ji v 3914 případech.

„Obzvláště u tak drobné pomoci těm nejpotřebnějším, jako je výplata necelých tří a půl tisíce korun, je složité papírování zcela neadekvátní a neodpovídá řádné péči o peníze daňových poplatníků,“ zdůrazňuje Bartoň. Podle něj by se mimořádná okamžitá pomoc v této době měla absolutně zjednodušit a klidně i vyplácet automaticky po odevzdání žádosti.

Vydat sto korun pomoci nás totiž administrativně stojí přinejmenším dalších 80 korun, spočítal Bartoň. Vycházel z průměrných nákladů práce zaměstnanců ve veřejném sektoru. A to ještě v optimističtější variantě, kdy vyřízení chybných žádostí (90 procent ze všech) zabere pouze dvě hodiny navíc.

Žádosti by se proto podle Bartoně měly prověřovat až zpětně a stát by pak měl trestat jen ty, kteří prokazatelně lhali. „Lidé nesmí mít pocit, že když odpověděli v dobré víře, bude jejich nárok následně úřadem zpochybněn. To by způsobilo, že se budou bát si zažádat, a budou hledat alternativní, drastičtější a ničivější formy pomoci, včetně té od neregulovaných šmejdů na černém trhu. Tím se společenské náklady současné krize ještě zvýší,“ říká.

S tím, že je podpora lidí v nouzi nedostatečná, souhlasí i Filip Pertold, ekonom z think-tanku IDEA při výzkumném centru CERGE-EI. Podle něj by ministerstvo mohlo začít tím, že vydá úředníkům pokyn, aby formální chyby nebrali tak vážně. Tím by se schvalování žádostí zrychlilo a zjednodušilo.

A například lidi pracující na dohody měla vláda podle Pertolda už dávno zařadit do podobného kompenzačního mechanismu, jaký je pro OSVČ. „I když tito lidé dělají jen na částečný úvazek a mají k němu třeba invalidní důchod nebo rodičovskou, tak pokud jim příjem z dohod vypadne, může je dostat do velkých problémů,“ vysvětluje.

Vláda na dohodáře zapomněla, přestože především Piráti už několikrát ve sněmovně navrhovali rozšíření kompenzačního bonusu právě na ně. „Jde o malou voličskou skupinu. A opozice jako celek se za dohodáře dostatečně nepostavila. Fakt je, že není znám počet lidí, kteří jsou závislí jen na příjmu z dohod. Více je lidí, kteří mají dohodu a nějaký další příjem, třeba rodičovskou. Vláda spoléhá na to, že ti lidé mají alespoň něco. To ale neznamená, že propad příjmů u nich nemusí být fatální,“ myslí si Pertold.

Podle něj by bylo nejlogičtější, kdybychom se postupně dobrali k nějaké nepodmíněné dávce pro nejvíce zasažené lidi. Pomoc musí být co nejrychlejší a nejjednodušší, a to i za cenu, že by se našli lidé, kteří systém zneužijí. Šlo by ale o malou část peněz – na úkor velké pomoci.

„Sumy v programu mimořádné okamžité pomoci jsou již tak nízké, že celkové náklady těchto šizení budou zcela triviální,“ souhlasí Bartoň.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

31. 8. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě letos nebude. Ministr Marian Jurečka ale připomíná, že chudší rodiny můžou využít jinou pomoc státu. Dají se za ní koupit školní potřeby,... celý článek

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

14. 7. 2023 | Kateřina Hovorková

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Úřady práce upravily výpočet doplatku na bydlení. Jeho výše se odvíjí od takzvaného obvyklého nájemného. A podle analýzy ombudsmana každý druhý úřad vycházel při výpočtu dávky ze špatných... celý článek

Partners Financial Services