Výpovědí v březnu přibylo, nezaměstnanost ale nestoupla

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 4. 2020

Nezaměstnanost v březnu zůstala na třech procentech. Na stejné úrovni byla i letos v únoru, stejně jako loni v březnu. Ukazují to čísla z úřadů práce.

Přesto, že Česko je od 12. března v nouzovém stavu, klesl v březnu celkový počet lidí bez zaměstnání. Lidí, kteří přišli o práci, sice přibylo, zároveň ale jiné firmy ve velkém nabíraly.

„Současná situace vyvolala větší poptávku po určitých profesích. Zaměstnavatelé momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví, v logistice, e-shopech a dále kvalifikované řemeslníky, řidiče, analytiky a vývojáře softwaru,“ říká Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR.

K poslednímu březnovému dni evidoval Úřad práce ČR celkem 225 678 uchazečů o zaměstnání. To je o 1691 méně než v únoru a o 1375 osob méně než před rokem. Zároveň jde o nejnižší březnovou hodnotu od roku 1997, kdy bylo bez práce 199 597 lidí.

Během března zaznamenal úřad v souvislosti se situací kolem koronaviru zvýšený zájem zaměstnanců i OSVČ o informace k možné evidenci. Počet lidí, kteří se nakonec na Úřad práce ČR přihlásili, byl meziročně o 3,8 % a meziměsíčně o 6,1 % vyšší. Žádost o zprostředkování zaměstnání a zavedení do evidence podalo 35 714 lidí.

„O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají v současné době především lidé, kteří pracují v pohostinství, ve službách a v cestovním ruchu. Právě tyto oblasti postihla přijatá epidemiologická opatření v největší míře a zaměstnavatelé dočasně uzavřeli své provozy,“ říká Jan Karmazín, ředitel odboru zaměstnanosti na Úřadu práce ČR.

„Obdobná situace nastává v oblasti automobilového průmyslu a u subdodavatelů působících v této oblasti. Hlásí se i ti, kteří pracovali ve výše uvedených oborech v zahraničí, například v Rakousku, Itálii, Německu či Švýcarsku. Jsou mezi nimi i pendleři,“ dodává Karmazín.

Kvůli omezením přerušili v březnu svou činnost a přihlásili se na úřad práce i OSVČ. Většinou to podle Karmazína byli drobní podnikatelé a řemeslníci.

„Dnes už je jasné, že výrazné omezení ze strany vlády budou trvat až do konce tohoto měsíce. Za duben by se mohla nezaměstnanost vyšplhat nad 4 %. Nejzásadnější otázkou však je, jak rychle dojde k uvolnění podmínek a rozjetí celé ekonomiky. Pokud by došlo maximálně v první polovině května ke znovuotevření drtivé většiny obchodů včetně restaurací, pak by se nezaměstnanost nemusela převalit přes 5 %,“ říká Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin.

Někteří další ekonomové jsou výsledky březnové nezaměstnanosti zaskočení a nevylučují ani možnost, že by úřad udělal chybu ve výpočtu.

„Proč nezaměstnanost nevzrostla? Hypotéz je mnoho. Svou roli mohla sehrát různá administrativní zpoždění a nebo přirozená zpoždění, kdy Češi z různých důvodů na úřad práce nepospíchají. Trh práce byl před pandemií velmi napjatý, takže se nabízí hypotéza, že by lidé našli novou práci okamžitě. Mnoho lidí si vybralo možnost zůstat v ošetřování či v neschopnosti. Domníváme se také, že značnou roli mohla sehrát nejistota ohledně toho, jakou podporu dostanou OSVČ. Také je možné, že jde o chybu výpočtu, která v tomto nelehkém období může nastat snáze, než jindy,“ říká Michal Brožka, ekonom Komerční banky.

Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí podle statistiky Úřadu práce ČR Moravskoslezský kraj (4666), v rámci okresů pak Praha (3218). Nejméně nových uchazečů evidoval úřad v předchozím měsíci v Karlovarském kraji (1233) a z hlediska okresů na Jindřichohradecku (141).

Zaměstnavatelé nabízeli v březnu prostřednictvím úřadů práce 342 287 volných pracovních míst, z toho 11 295 v rámci dohod mimo pracovní poměr, tedy na DPP nebo DPČ.

Jak na to

Ještě v únoru to díky ekonomickému růstu a nedostatku zaměstnanců vypadalo jako vzdálené téma. Koronavirus a naprosto nečekaný propad ekonomiky všechno změnil. 

Podpora v nezaměstnanosti. Kolik dostanete, když přijdete o práci

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nízká nezaměstnanost, ale i produktivita. Český trh práce v číslech

13. 9. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nízká nezaměstnanost, ale i produktivita. Český trh práce v číslech

Máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropské unii a schopné lidi, kteří chtějí pracovat. Přesto český trh práce zaostává. Index prosperity a finančního zdraví zjišťoval proč.... celý článek

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

20. 3. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

Jste delší dobu na pracovním úřadě, nikde v okolí pro vás práce není, ale za humny by byla? Pak je právě pro vás určený příspěvek na podporu regionální mobility, zvaný také příspěvek... celý článek

Nezaměstnaných je víc než volných míst. Poprvé po pěti letech

8. 2. 2023 | Gabriel Pleska

Nezaměstnaných je víc než volných míst. Poprvé po pěti letech

Počet nezaměstnaných podle dat, která dnes zveřejnil Úřad práce ČR, po skoro pěti letech převýšil počet volných míst. Naposledy bylo víc evidovaných uchazečů o zaměstnání než nabízených... celý článek

Kolik teď dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2023

4. 1. 2023 | Zdeněk Bauer

Kolik teď dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2023

Kdo má nárok na podporu a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat? Tady... celý článek

Tuhle práci už Češi nechtějí. Firmy hledají 300 tisíc lidí

29. 11. 2022 | Jana Divinová

Tuhle práci už Češi nechtějí. Firmy hledají 300 tisíc lidí

Už od května 2018 je volných míst víc než uchazečů o práci. O jaké pozice jde a proč se je nedaří obsadit?

Partners Financial Services