Volání a data v Česku zůstávají mezi nejdražšími v Evropě

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 12. 12. 2022
Volání a data v Česku zůstávají mezi nejdražšími v Evropě

Zdroj: Shutterstock

Češi dál platí za volání a data jedny z nejvyšších cen v Evropě. Upozornil na to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který se zaměřil na činnost Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

„Aukce kmitočtů rádiového spektra, kterou ČTÚ uspořádal v roce 2020, nenaplnila očekávání. Měla mj. vést ke snížení ceny mobilních dat a ke zvýšení konkurence na trhu. Ceny volání a mobilních dat v ČR byly i v roce 2021 jedny z nejvyšších v Evropě a o kmitočty se bez výrazného soutěžení rozdělili tři stávající velcí operátoři,“ shrnuje mluvčí NKÚ Hana Kadečková.

Ze srovnání cen, které NKÚ vypracoval, například vyplývá, že zatímco v Polsku, Německu a Rakousku cena balíčku obsahujícího 100 volání (188 minut) a 2 GB dat činila v roce 2021 v průměru 338 korun měsíčně, zákazníky v ČR stál stejný balíček 1151 Kč. Vyšší cena (o 17 Kč) byla už jen v Maďarsku.

Úřad ceny přepočítal na paritu kupní síly a na koruny. To znamená, že se nerovnají nominálním cenám, které si operátoři v jednotlivých zemích účtují, ale jsou přepočítány s ohledem na úroveň mezd v jednotlivých zemích.

Zdroj: NKÚ

Cenová hladina mobilních dat a volání v EU v roce 2021. Průměrné ceny balíčků mobilních operátorů ve vybraných státech v roce 2021 (v Kč na paritu kupní síly za měsíc).

Například balíček neomezeného volání a 5 GB dat stál podle tohoto srovnání v roce 2021 v Česku průměrných 1255 korun. Na Slovensku to bylo 1010 korun a třeba v Německu 527 korun. Dražší než v Česku byl balíček ze zkoumaných zemí jen v Norsku (1617 korun), Švýcarsku (1662 korun), Lucembursku (1087 korun), Maďarsku (1931 korun) a v Řecku (2289 korun).

Ceny pro různé balíčky v jednotlivých zemích si můžete porovnat v interaktivní mapě na webu NKÚ.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek