Primark míří na Moravu. Otevře první obchod v Brně

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 31. 8. 2022
Primark míří na Moravu. Otevře první obchod v Brně
Ilustrační taška
Zdroj: RMC42/Shutterstock

Irský oděvní řetězec Primark otevře v Brně svůj druhý obchod v Česku. V obchodním centru Olympia začne fungovat 14. září od desáté hodiny dopoledne.

Když Primark loni v červnu otevíral svou první, zhruba o čtvrtinu větší prodejnu v Praze na Václavském náměstí, fronty se před ní tvořily ještě týden po otevření. Do té doby se z Česka za nákupy v Primarku jezdilo do Drážďan, Vídně nebo i Londýna.

Londýnská „vlajková loď“ Primarku má 7600 čtverečních metrů plochy, největší vůbec je birminghamská pobočka s téměř dvojnásobkem. Proti tomu pražský obchod Primark má 4600 metrů, brněnský bude zboží nabízet na 3600 metrech.

Primark, za jehož konkurenty se dají označit řetězce jako Zara, H&M nebo Marks&Spencer, v nové pobočce nabídne klasický sortiment: dámskou, pánskou a dětskou módu, kosmetiku, doplňky a potřeby pro domácnost.

Přežije silnější

Kroko
Zdroj: Shutterstock

Primark otevírá obchod do těžkých časů. Chce to odvahu. Kdekdo nedávno zavíral, někdy kvůli covidu, někdy pod záminkou covidu, v trablech byl už dřív: Promod, Next, Camaïeu. Přečtete si kdo zemřel a kdo ještě přežívá:

Řetězce mizí z Česka. Nepřežily covidové peklo

Brněnský obchod má časem zaměstnat celkem 190 lidí, od prodavačů až po manažery. Nábor na některá místa ještě probíhá.

Brněnský Primark bude 406. na světě. Do východní Evropy se značka vydala v roce 2019 přes Slovinsko, dvě prodejny má v Polsku a další dvě v něm ještě plánuje. Na začátku příštího roku by se podle webu bne IntelliNews měla otevřít prodejna v Bratislavě a později i v Rumunsku.

Primark je u zákazníků oblíbený hlavně díky šíři sortimentu, nízkým cenám a častým slevám – kolekce se v Primarku střídají častěji než u jiných značek. Nízké ceny si podle svých slov řetězec může dovolit kvůli díky výhodným nákupům v obrovském množství, promyšlenému logistickému řetězci a jen minimálním výdajům na marketing.

Kritici značce vyčítají to, co s lácí, množstvím a rychlými obrátkami souvisí: nízkou kvalitu zboží a podporu plýtvání. A využívání levné pracovní síly, tedy lidské síly v rozvojových zemích, kde se nedbá na západní standardy. Na odvrácenou stranu takzvané rychlé módy, fast fashion poukázalo neštěstí z roku 2013, kdy se v Bangladéši zřítila textilní továrna textilka šijící oblečení pro velké řetězce, včetně Primarku. V troskách továrny vystavěné bez povolení zahynulo přes tisíc lidí.

Na podmínky pracujících, pro změnu v Číně, měly upozorňovat i vzkazy nalezené v britských a jednom irském obchodě firmy. Podle některých z nich se na šití oděvů podílejí dokonce trestanci tamějších kárných táborů. Nic takového se ale neprokázalo a firma zprávy považuje za hoax.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services