Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Zdroj: Shutterstock

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby mohly skloubit práci a péči o rodinu. Vyplývá to z čerstvě zveřejněné studie PwC Women in Work, která porovnává data za rok 2022.

Rozdíly mezi výdělky žen a mužů se v porovnání s minulými roky nezmenšily. Za rok 2021 byl rozdíl 15procentní (i díky mimořádným odměnám v době covidu a zvyšování tarifních pásem u některých feminizovaných profesí), o rok dříve činil 16,4 procenta. 

Ženy v Česku musí v průměru odpracovat o 65 dní víc než muži, aby měly srovnatelnou mzdu, upozornil už dříve web Rovná odměna – projekt ministerstva práce a sociálních věcí. Ženy přitom v srovnání s muži dosahují v průměru vyššího vzdělání. „I přesto, že častěji úspěšně dokončí terciární vzdělání (o 6 % více než muži), nezajistí jim bohužel lepší odměnu. Naopak. Mezi vysokoškolsky vzdělanými ženami a muži jsou nůžky v odměňování rozevřené zdaleka nejvíc (25 %),“ upřesňuje web. 

Data z mezinárodní studie PwC odpovídají číslům Českého statistického úřadu.

„Česká republika v tomto směru i nadále patří mezi nejhorší země OECD. Co je horší, situace se prakticky nijak nelepší, v roce 2000 byl rozdíl v platech 22procentní, za více než 20 let jsme se tak výrazně neposunuli,“ říká Andrea Linhartová Palánová, expertka PwC na řízení lidských zdrojů a rovnost odměňování.

„Stojí za tím kombinace několika faktorů: dlouhá rodičovská dovolená, rigidní postoj části zaměstnavatelů i to, že si ženy o více peněz často zkrátka neumějí říct,“ domnívá se Andrea Linhartová Palánová. Navíc ženy podle ní většinou pracují na pozicích a v oborech, které jsou dlouhodobě hůře placené.

Studie zároveň poukazuje na fakt, že v České republice jsou dosud poměrně málo rozšířené částečné úvazky nebo sdílené pozice.

„Přes 92 procent českých žen pracuje na plný úvazek. Firmy zatím velmi málo nabízejí částečné úvazky, které ženám usnadní návrat po mateřské dovolené. Ve vyspělých evropských zemích přitom na plný úvazek pracují zhruba dvě třetiny žen, například v Nizozemsku je to dokonce necelá polovina,“ dodává Andrea Linhartová Palánová.

V žebříčku PwC porovnávajícím rovné postavení žen a mužů na trhu práce v zemích OECD se tak Česko řadí do horší poloviny. Podle posledních dat mu patří 21. místo z 33 zkoumaných zemí.

Žebříček porovnává postavení žen v práci podle několika faktorů, mezi které patří dostupnost práce, výše odměny či počet žen ve vedoucích pozicích.

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Nejlepší podmínky mají ženy v Lucembursku, na Islandu a ve Slovinsku, zjistila studie. První šestku doplňují Nový Zéland, Norsko, ale i Polsko.

Naopak na konci žebříčku v rámci zemí OECD jsou Chile, Mexiko a Korea, z evropských zemí pak především jižní státy jako Itálie, Španělsko či Řecko. Za Českou republikou nicméně skončily například i Německo, Rakousko nebo USA.

Polsko se na předních místech žebříčku umístilo především díky poměrně vyrovnaným odměnám mužů a žen – ženy si v Polsku vydělají v průměru o pět procent méně. Jedinou zemí, kde ženy vydělávají více než muži (byť pouze o 0,2 %), je Lucembursko.

Okolo pětiprocentní úrovně nižších příjmů se pohybují ještě Řecko nebo Belgie. Oproti tomu si korejské ženy vydělají v průměru o třetinu méně než jejich mužští protějšci.

Naopak mezi špičku patří Česká republika v oblasti nezaměstnanosti: české ženy mají jednu z nejlepších pozic na světě při shánění práce. Nezaměstnanost v České republice je přes mírný růst stále prakticky nejnižší v Evropě, platí to i pro zaměstnávání žen.

„I když je míra nezaměstnanosti českých žen zhruba o procentní bod vyšší než u mužů, je stále jedna z nejnižších na světě. Přes současný pozvolný růst nepředstavuje nezaměstnanost žádný zásadní problém, po kvalitních zaměstnancích je velká poptávka – a to se v nejbližší době nezmění,“ dodává Andrea Linhartová Palánová.

Základní verzeRozšířená verze

Výpočet mzdy 2024 (hrubá mzda na čistou)

+
Nahlásit nepravdivé nebo zastaralé informace

Další kalkulačky


Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Partners Financial Services