Kolik bere ajťák, prodavač, bankéř? Nový přehled mezd

Velký mzdový průzkum společnosti Grafton Recruitment zmapoval finanční ohodnocení stovek pracovních pozic napříč obory a regiony. Podívejte se, kolik si vydělají vybrané profese.
Kolik bere ajťák, prodavač, bankéř? Nový přehled mezd

Zdroj: Shutterstock

Mzdy v Česku stouply za posledních rok o zhruba osm procent. Jenže inflace, která na začátku roku překročila 15 procent a teď je na 8,4 procentech, z příjmů stále výrazně ukrajuje. 

„Letošní rok je rokem růstu mezd, a to napříč obory i pozicemi. Zaměstnavatelé se snaží alespoň částečně kompenzovat vysokou míru inflace, i když je logické, že na sebe nemohou vzít plné břímě tohoto negativního ekonomického jevu,“ říká Martin Malo, šéf personální společnosti Grafton Recruitment, k výsledkům mzdového průzkumu. 

Podle Martina Malo se dá očekávat, že tlak na růst mezd ke konci letošního roku ještě zesílí. „Mezi zaměstnanci je cítit už nyní stoupající nespokojenost. Lidé chtějí nejen více peněz, ale i více volna. Dochází pak k paradoxům, kdy lidé mají sice více volna, ale chybí jim finance, aby jeli na dovolenou,“ říká.  

A vládní úsporný balíček to může ještě zhoršit, zvláště kvůli plánovanému omezení zaměstnaneckých benefitů. „Dá se očekávat řada komplikací, od vyššího tlaku na zvýšení mezd přes nespokojenost zaměstnanců až po vyšší fluktuaci. Z perspektivy zaměstnanců bude omezení benefitů znamenat snížení životního standardu, což může mít vliv i na jejich pracovní angažovanost, výkon a v neposlední řadě zdraví,“ míní Malo.  

Více než třetina Čechů si podle průzkumu myslí, že se v Česku špatně žije. Sedmnáct procent z nich tvrdí, že teď mají problém zaplatit účty, natož něco víc. „I když se zaměstnavatelé snaží podmínky vylepšovat, tempo růstu cen je rychlejší a lidem se bohužel snižuje životní standard. Do konce roku se dá ovšem očekávat další mzdový progres, a to zejména tam, kde je největší boj o lidi a kde by kvůli nedostatku pracovníků mohly firmy přijít o zakázky,“ věří Malo.  

Výjimkou podle něj bude zřejmě jen IT, kde se mzdy dostaly do tak vysokých čísel, že už nemají kam růst a narážejí na pomyslný mzdový strop.  

Projděte si, jak to vypadá ve vybraných oborech a pozicích napříč republikou. Jde o hrubé mzdy včetně bonusů, ale bez 13. a 14 platů. 

Informační technologie  

Mzdy v IT porovnání

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Grafton Recruitment

V oboru IT a telekomunikací se nabízí méně volných pozic než dřív, protože firmy více slučují pracovní pozice. I přesto zájemci uplatnění najdou. Nejvíc chybí lidé na seniorní vývojářské pozice, zejména s programovacími jazyky Java, Kotlin, .NET, Angular a Objective-C. Mzdy v IT rostly v průměru o 8 až 10 procent, kandidáti kromě vyšších mezd ale chtěli i víc peněžitých benefitů.

Firmy více nabízejí zaměstnanecké smlouvy oproti dosud hojně využívané spolupráce s OSVČ. Zároveň však začaly vyžadovat častější docházku zaměstnanců na pracoviště.

Příklady hrubých mezd u vybraných profesí:

  • Analytik IT bezpečenosti: minimálně 45 tisíc, maximálně 100 tisíc
  • Programátor junior: minimálně 45 tisíc, maximálně 65 tisíc
  • Java vývojář: minimálně 60 tisíc, maximálně 180 tisíc
  • Datový analytik: minimálně 55 tisíc, maximálně 90 tisíc
  • Manuální tester: minimálně 40 tisíc, maximálně 90 tisíc 

Inženýring a výroba 

Mzdy inženýring a výroba porovnání

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Grafton Recruitment

Začátkem letošního roku poklesly v oboru zakázky, což pozastavilo nábory na určité pozice. Trh je pro mnoho firem nepředvídatelný a vzhledem ke zvýšeným nákladům kvůli energetické krizi a inflaci se uchylují k úsporným opatřením. 

„I přes tohle mírné ochlazení poptávka po uchazečích z řad talentovaných absolventů i kvalifikovaných a zkušených pracovníků stále roste. Může za to mimo jiné i znemožněný nábor z Ukrajiny, který dosud nebyl plně nahrazen jinými zdroji,“ říká Martin Malo.  

Firmy nejčastěji hledají technicky zaměřené uchazeče do výroby, pracovníky z oblasti elektra, CNC obráběče a svářeče. Chybí jim i konstruktéři, projektanti a pracovníci kvality. Firmy častěji nabízejí kvalifikační kurzy svým zaměstnancům, aby si je přeškolily na více potřebné pozice. 

Mzdy v uplynulém roce navyšovala většina firem a počítá se i s dalším navyšováním, zejména na výrobních pozicích. Kandidáti jsou ochotní měnit práci – rozhoduje především výše nabízené mzdy, pak také náplň práce, dojezdová vzdálenost a směnnost. 

Příklady hrubých mezd u vybraných profesí:

  • Vedoucí výroby: minimálně 80 tisíc, maximálně 130 tisíc v Praze
  • Specialista údržby: minimálně 40 tisíc, maximálně 55 tisíc
  • CNC programátor: minimálně 35 tisíc, maximálně 50 tisíc 
  • Svářeč: minimálně 35 tisíc, maximálně 50 tisíc 
  • Lakýrník: minimálně 26 tisíc, maximálně 40 tisíc 

Stavebnictví a reality  

Mzdy stavebnictví a reality porovnání

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Grafton Recruitment

Po relativním útlumu začaly stavební firmy letos konečně pociťovat nárůst zakázek, s čímž souvisí zvýšený zájem o nové pracovníky.

Firmám chybí zejména řemeslnické a dělnické pozice, nejvíce pak zedníci a truhláři. Díky boomu fotovoltaiky a udržitelnosti se zvyšuje i poptávka po projektových manažerech FVE a znalcích dotčené legislativy. Velký nedostatek uchazečů je v oblasti projektování, konkrétně se nedaří obsazovat pozice projektantů železničních mostů, geotechnických konstrukcí a vodohospodářských staveb.

Oproti loňskému roku se navíc ještě prohloubil nedostatek kandidátů z ciziny. „Shánět lidi do stavebnictví tak bude ještě komplikovanější než doposud,“ domnívá se Martin Malo.  

Mzdy se letos ve stavebnictví zvyšují napříč všemi pozicemi. Zároveň se ale zvyšují i nároky na zaměstnance, a to primárně v odvětví fotovoltaických elektráren a udržitelnosti. 

Příklady hrubých mezd u vybraných profesí:

  • Statik: minimálně 40 tisíc, maximálně 70 tisíc
  • Stavební technik: minimálně 45 tisíc, maximálně 75 tisíc
  • Stavbyvedoucí: minimálně 50 tisíc, maximálně 90 tisíc
  • Správce budov: minimálně 50 tisíc, maximálně 120 tisíc

Obchod a marketing  

Mzdy obchod a marketing porovnání

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Grafton Recruitment

Obor se potýká s kolísáním objemů zakázek, což vede k poklesu nabídky marketingových i obchodních pozic. V oblasti obchodu je zájem především o vyšší ředitelské a seniorní pozice, na juniorní role se uchazeči příliš nehlásí.

V marketingu se kvůli úsporám zvyšuje počet volných kandidátů na manažerské úrovni. I přesto dochází k mírnému nárůstu mezd, zejména u obchodních pozic. Firmy zvou na pohovory i zkušenější a dražší kandidáty. 

Příklady hrubých mezd u vybraných profesí:

  • Vedoucí prodejny: minimálně 38 tisíc, maximálně 60 tisíc
  • Prodavač: minimálně 25 tisíc, maximálně 35 tisíc
  • PR specialista: minimálně 35 tisíc, maximálně 65 tisíc
  • Tvůrce obsahu/copywriter: minimálně 35 tisíc, maximálně 65 tisíc

Nákup a logistika

Mzdy nákup a logistika porovnání

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Grafton Recruitment

Firmy v oboru dost šetří. I přes vyšší míru automatizace je však v logistice velká poptávka po pracovnících. Stejně jako v předchozích letech chybějí zejména skladníci, skladoví operátoři a řidiči vysokozdvižných vozíků. Situace se nezlepšila ani u pozic materiálových plánovačů a disponentů. Některé pozice sice zastoupily ženy z Ukrajiny, firmy pak ale čelily vyšší fluktuaci.

V oblasti nákupu zůstává poptávka po zaměstnancích relativně nízká. Většina firem udržela trend každoročního navyšování mezd a dokázala svým lidem alespoň částečně kompenzovat rapidní nárůst inflace.

Příklady hrubých mezd u vybraných profesí:

  • Skladník: minimálně 28 tisíc, maximálně 37 tisíc
  • Řidič nákladního automobilu: minimálně 40 tisíc, maximálně 65 tisíc
  • Referent logistiky: minimálně 32 tisíc, maximálně 55 tisíc
  • Operativní nákupčí: minimálně 38 tisíc, maximálně 55 tisíc

Lidské zdroje, administrativa a právo

Mzdy lidské zdroje, administrativa, právo, porovnání

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Grafton Recruitment

Firmy v oboru méně obsazovaly nižší administrativní pozice, aby ušetřily. Na administrativní a kancelářské pozice se často hlásí nezaměstnaní nebo lidé s rekvalifikací, kteří se do oboru snaží dostat z jiných segmentů trhu. 

Nejvíce firmy poptávaly pozice z oblasti lidských zdrojů, jednoznačně nejvyhledávanější pozicí je náborář. V oblasti práva jsou aktuálně nejvíce poptávané pozice koncipientů.

Zaměstnavatelé v uplynulém roce obvykle navyšovali mzdy, proto uchazeči nyní často více zohledňují nefinanční benefity, jako je například práce z domova, než samotnou mzdu. Mnoho uchazečů je dokonce ochotných vyměnit práci na home office za finančně lepší pracovní nabídku. 

Příklady hrubých mezd u vybraných profesí:

  • Náborář: minimálně 35 tisíc, maximálně 70 tisíc
  • Recepční junior: minimálně 25 tisíc, maximálně 40 tisíc
  • Osobní asistent: minimálně 30 tisíc, maximálně 50 tisíc
  • Podnikový právník (0-3 roky zkušeností): minimálně 40 tisíc, maximálně 70 tisíc
  • Koncipient: minimálně 35 tisíc, maximálně 60 tisíc

Bankovnictví a finanční služby

Mzdy bankovnictví a finanční služby

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Grafton Recruitment

Počet volných pracovních pozic v oboru rostl. Dlouhodobý nedostatek kvalifikované pracovní síly teď navíc umocňuje menší zájem uchazečů z ciziny i celkově větší opatrnost a menší ochota zaměstnanců měnit práci. Nejvíce nových pracovních příležitostí přichází z účetnictví a controllingu. Velký zájem je o lidi, kteří hovoří německy nebo francouzsky. Mzdy v odvětví stouply jen mírně.

Možnosti práce z domova se po pandemii spíše omezují, nabídka benefitů se nemění. Zaměstnavatelé jsou flexibilnější a ustupují s požadavky na kvalitu kandidátů. Jsou také ochotnější přijmout absolventy či nezkušené kandidáty a zaškolit je. 

Příklady hrubých mezd u vybraných profesí:

  • Pracovník na přepážce v bance: minimálně 30 tisíc, maximálně 45 tisíc
  • Likvidátor pojištění: minimálně 40 tisíc, maximálně 60 tisíc
  • Hlavní účetní: minimálně 55 tisíc, maximálně 90 tisíc
  • Fakturant: minimálně 30 tisíc, maximálně 45 tisíc

Farmacie a zdravotnictví 

Mzdy farmacie a zdravotnictví

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Grafton Recruitment

Ve zdravotnictví je velká poptávka po lékařích – chybějí hlavně všeobecní lékaři, neurologové a chirurgové.

„Bohužel, čeští lékaři v současné době nemají o změny zájem, preferují stabilitu a nechtějí měnit zaměstnání, a to ani kvůli nadstandardním finančním podmínkám, které v některých případech přesáhnou i 120 tisíc měsíčně. Setkáváme se i s nabídkami příspěvku na přestěhování ve výši několik set tisíc nebo placení dlouhodobého nájemného ze strany firem,“ říká Martin Malo. Na co ale lékaři podle něj slyší, jsou nabídky přivýdělku formou pracovních dohod jako externí pracovníci.

Naopak zahraniční lékaři, kterých je v Česku dostatek, jsou novým pracovním příležitostem otevření. Problémem je však často jazyková bariéra nebo neochota zaměstnavatele zaměstnat cizince. 

O práci ve farmaceutickém odvětví panuje stále značný zájem. Uchazečů je dostatek a pravidelně reagují na nabízené pozice. Stále aktuálními tématy jsou pro ně možnost home office, firemní automobil a bonusy. Nejčastěji se v oboru objevují pozice medicínských reprezentant, jejichž mzda se pohybuje mezi 37 a 70 tisící korunami. „Dá se říci, že ve farmacii by chtěl pracovat každý, zvláště v České republice. Jde o velmi bohatý sektor, který nabízí nesrovnatelné podmínky s ostatními,“ dodává Malo. 

Příklady hrubých mezd u vybraných profesí:

  • Lékárník: minimálně 38 tisíc, maximálně 65 tisíc
  • Laborant: minimálně 32 tisíc, maximálně 55 tisícf
  • Všeobecný lékař: minimálně 50 tisíc, maximálně 100 tisíc
  • Zdravotní sestra: minimálně 35 tisíc, maximálně 55 tisíc
  • Dermatolog: minimálně 45 tisíc, maximálně 100 tisíc

O kolik dostanete méně? Spočítejte si čistou mzdu po vládních změnách

Zaměstnanci mají znovu odvádět nemocenské pojištění. A kdo vydělává víc jak trojnásobek průměrné mzdy, zaplatí vyšší sazbu daně. Kalkulačka ukáže, jak se vládní balíček projeví na výdělku:

Výpočet čisté mzdy 2024 po vládní reformě

+
Čistá mzda 2023:24 770 Kč
Čistá mzda po reformě:24 590 Kč
Rozdíl:180 Kč
Základ daně:30 000 Kč
Pojistné zaměstnavatel:-10 140 Kč
     - z toho sociální pojištění7 440 Kč
     - z toho zdravotní pojištění2 700 Kč
Hrubá mzda:30 000 Kč
Pojistné:-3 480 Kč
     - z toho sociální pojištění1 950 Kč
     - z toho zdravotní pojištění1 350 Kč
     - z toho nemocenské pojištění180 Kč
Daň celkem:-4 500 Kč
     - daň:4 500 Kč
Daňová sleva:2 570 Kč
Daňové zvýhodnění na děti:0 Kč
Záloha na daň po zvýhodnění a slevách:-1 930 Kč
Daňový bonus:0 Kč
Nahlásit nepravdivé nebo zastaralé informace

Fotogalerie: Kanceláře roku

Tady by chtěl pracovat každý. Nebo ne? Prohlédněte si oceněné projekty ze soutěže Kanceláře roku!

Zdroje obrázků najdete v galerii

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-133
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Partners Financial Services