Jak se změní benefity? Finanční správa vydala návod, zkontroluje karty

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 27. 12. 2023
Jak se změní benefity? Finanční správa vydala návod, zkontroluje karty

Zdroj: Shutterstock

Generální finanční ředitelství vydalo „metodickou informaci“ ke změnám ve zdanění zaměstnaneckých benefitů. Reaguje na vládní balíček, který od 1. ledna 2024 omezuje některé daňové úlevy. Jde o důležitý návod především pro zaměstnavatele, úřad tím chce posílit jejich právní jistotu.

V rozsáhlém dokumentu finanční správa zveřejňuje svůj výklad schválené novely. Ten bude klíčový pro postup finančních úřadů při kontrolách a uznávání daňových úlev. Výklad finanční správy je nicméně jen jedním z možných, při případném sporu bude mít rozhodující slovo soud.

„Součástí dokumentu je také podrobnější vysvětlení obecného přístupu k interpretaci práva v oblasti plnění zaměstnavatelů vůči zaměstnancům nad rámec mzdy či platu, respektive odměny za práci,“ píše Generální finanční ředitelství. Předpokládá, že informace bude postupně doplňovat, především ve formě otázek a odpovědí v reakci na dílčí problémy, které nová právní úprava přinese v praxi.

Čerstvě zveřejněný materiál na webu finanční správy se týká například jídla a nápojů hrazených zaměstnavatelem (včetně přiměřenosti hodnoty pracovního oběda jako obchodní schůzky), různých druhů benefitních karet, poskytnutí sportovního vybavení na pracovišti nebo akcí pořádaných zaměstnavatelem – a to jak z pohledu ocenění nepeněžních příjmů na straně zaměstnance, tak z pohledu daňové uznatelnosti nákladů na straně zaměstnavatele. Součástí je i tabulka s uvedením daňového režimu jednotlivých benefitů.

Finanční správa se mimo jiné věnuje okamžiku vzniku nepeněžního příjmu u benefitních karet. „V souvislosti s novelou je nutno upozornit, že správce daně bude posuzovat případy, kdy by došlo k připsání zjevně excesivního množství finančních prostředků, respektive bodů na benefitní karty zaměstnanců zaměstnavatelem před koncem roku 2023, z pohledu možného naplnění znaků zneužití práva. V této souvislosti lze predikovat možný zvýšený zájem správců daně o nestandardní transakce v porovnání s chováním dotčených subjektů na přelomu předchozích kalendářních let,“ píše v dokumentu.

Všechny dosud od daně osvobozené nepeněžní benefity, které zaměstnavatel zaměstnanci poskytne, budou od roku 2024 osvobozeny od daně z příjmů na straně zaměstnance pouze do výše poloviny průměrné mzdy (aktuálně 21 984 Kč ročně). Současně se sjednotí podmínky pro osvobození příspěvku na stravování bez ohledu na jeho formu. O konkrétních dopadech jsme podrobně psali v dřívějším článku.

Psali jsme víc:


Základní verzeRozšířená verze

Výpočet mzdy 2024 (hrubá mzda na čistou)

+
Nahlásit nepravdivé nebo zastaralé informace

Další kalkulačky


redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Máte garáž, chalupu nebo pronajímáte dům? Pozor na změny daně

20. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Máte garáž, chalupu nebo pronajímáte dům? Pozor na změny daně

Vládní balíček zásadně mění daň z nemovitosti. Nejenom, že se celkově výrazně zvýší, ale zároveň přesouvá určité stavby do jiných sazeb. Týká se to garáží, rekreačních objektů, ale... celý článek

Za pracovní cestu dostanete víc. Roste stravné i paušál na auto

20. 12. 2023 | Petr Kučera

Za pracovní cestu dostanete víc. Roste stravné i paušál na auto

Když vás zaměstnavatel vyšle na pracovní cestu, musí vám proplatit dopravu, jídlo a pití, ubytování a další nutné výdaje související s prací. Jak se mění cestovní náhrady pro rok 2024? celý článek

Omezení benefitů: Za které budou zaměstnanci platit a kolik?

19. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

Omezení benefitů: Za které budou zaměstnanci platit a kolik?

Daňové zvýhodnění benefitů dostane od ledna limit. Když je zaměstnanec dostane ve vyšší hodnotě, bude za ně platit. Co to konkrétně znamená pro pracovníky i firmy, vysvětluje expertka... celý článek

Zaručená mzda stoupne, ale ne všem. Do které skupiny patříte?

13. 12. 2023 | Petr Kučera

Zaručená mzda stoupne, ale ne všem. Do které skupiny patříte?

Od ledna 2024 se zvýší čtyři z osmi úrovní takzvané zaručené mzdy, potvrdila vláda. Týkají se přibližně jednoho a půl milionu zaměstnanců v soukromé sféře.

Partners Financial Services