Češi vydělávají víc, ale koupí si o desetinu méně

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 5. 12. 2022 09:30 aktualizováno 5. 12. 2022 09:55
Češi vydělávají víc, ale koupí si o desetinu méně

Zdroj: Shutterstock

Průměrná hrubá mzda stoupla v letošním třetím čtvrtletím nominálně o 6,1 procenta v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. Reálně – po započtení vysoké inflace – však klesla o 9,8 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

Češi si v červenci až září vydělali v průměru 39 858 korun hrubého měsíčně, což je o 2295 korun víc než v loňském třetím čtvrtletí. Spotřebitelské ceny ale za stejné období stouply o 17,6 %.

Zhruba dvě třetiny lidí na průměrnou mzdu nedosáhnou, připomínají statistici. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 18 301 Kč a 62 659 Kč.

Medián mezd dosáhl 34 993 Kč, proti stejnému období předchozího roku vzrostl nominálně o 6,5 %. U mužů byl 37 530 Kč, u žen 32 171 Kč. Medián ukazuje, kolik si vydělá člověk uprostřed pomyslné řady, pokud bychom všechny zaměstnance seřadili podle výdělku. To znamená, že polovina mezd je nižší a polovina je vyšší než medián. Medián je díky tomu méně zkreslený extrémně vysokými hodnotami.

„V žádném odvětví či regionu nerostly mzdy takovým tempem, aby stačily inflaci. Nejrychleji rostly mzdy v dopravě (9,1 procenta), u administrativních a podpůrných činností (9,0 procent), v IT firmách (8,4 procenta) a finančním sektoru (8,3 procenta),“ upřesňuje David Marek, hlavní ekonom Deloitte ČR.

Hledej práci!

Brum
Zdroj: Shutterstock.com

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

„Nejnižší nárůsty průměrné mzdy byly v odvětvích s dominancí státu: 0,6 % ve zdravotní a sociální péči, 0,9 % ve veřejné správě a obraně a 2,1 % ve vzdělávání. Z hlediska vývoje reálné mzdy se tato tři odvětví potýkají s více než třináctiprocentním poklesem oproti stejnému období předchozího roku,“ upozorňuje Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

David Marek připomíná, že v novodobé historii české ekonomiky sice byla období, kdy reálně klesala hodnota mezd – například v roce 1998 po měnové krizi nebo v roce 2012 po sledu dvou recesí krátce po sobě při finanční krizi. „Tentokrát je ovšem reálný propad mezd podstatně hlubší. Dopady jsou citelné, spotřeba domácností klesá a stahuje s sebou celý hrubý domácí produkt. Příčinou je vysoká inflace, kterou táhnou zejména vysoké ceny energií,“ dodává.

Do průměrné hrubé mzdy se počítají také příplatky za přesčas, odměny, náhrady mzdy a podobně.

„Velké zlepšení nepředpokládáme ani v posledním letošním čtvrtletí. Rok 2022 tak podle nás bezpečně vejde do samostatné historie Česka ve znamení dosud nejprudšího poklesu reálných mezd,“ říká Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus. 

„Za celý rok momentálně pracujeme s odhadem -8,3 %, ovšem svou roli může sehrát zahrnutí vládního úsporného tarifu a odpuštění příspěvků na obnovitelné zdroje energie do výpočtu inflace, která tak bude opticky působit nižší, než reálně je, což přikrášlí i data o reálných mzdách. Jejich pokles se přesto bude pohybovat poblíž 8 %,“ upřesňuje.

Kdy růst mezd opět překoná inflaci? „Věříme, že v druhé polovině příštího roku se už dostaví ekonomické oživení, které bude zároveň podpořeno relativně vysokým růstem nominálních mezd. Ty podle nás v rámci příštího roku porostou dvouciferným tempem, díky čemuž by se mělo podařit porazit inflaci a „po přestávce“ se dostaví reálný růst. Na druhou stranu to může přispět k pomalejšímu ústupu inflace k 2% cíli, a tedy i delšímu období vyšších úrokových sazeb,“ očekává Vratislav Zámiš, analytik Raiffeisenbank ČR.

Méně optimistický je Petr Dufek z Creditas. „Vzhledem k tomu, že ekonomika míří do recese, zatímco inflace zůstává vysoká, není pravděpodobné, že by si lidé reálně přilepšili ani v roce 2023. Lze jen předpokládat, že tentokrát bude už reálný propad mezd přece jen pomalejší,“ očekává.

„Nezaměstnanost sice mírně stoupla na 3,5 %, ale stále o ní hovoříme jako o velmi slušné a v kontextu EU patří ČR stále první příčka. Skutečnost, že lidé zatím mají práci a tedy mzdu, je hlavní důvod, proč ekonomické problémy domácností nejsou výrazně hlubší. I když půjde nezaměstnanost v příštím roce ještě nahoru a není vyloučeno, že se podívá na 5 %, stále budeme hovořit o mírné nezaměstnanosti, která by neměla být důvodem k panice,“ připomíná Tomáš Volf ze skupiny Citfin.

Základní verzeRozšířená verze

Výpočet čisté mzdy 2023, výpočet čistého příjmu - kalkulačka

+
Nahlásit nepravdivé nebo zastaralé informace

Další kalkulačky


Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services