Dlužníkům zůstane víc. Spočítejte si, jak stoupne nezabavitelná částka

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 5. 7. 2022 | 21 komentářů
Zvýšení životního minima má vliv i na srážky ze mzdy. Lidem v exekuci nebo insolvenci zůstane od července víc peněz.
Dlužníkům zůstane víc. Spočítejte si, jak stoupne nezabavitelná částka

Zdroj: Shutterstock

Díky zvýšení životního minima stoupla od července také částka, která plně náleží lidem v exekuci nebo osobním bankrotu a nesmí na ni sáhnout exekutor formou srážky ze mzdy nebo třeba z penze. 

Základní částka nezabavitelného minima se počítá jako tři čtvrtiny součtu životního minima jednotlivce a částky normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu u nájemního bytu v obci od 50 000 do 99 999 obyvatel. Jestliže dlužník vyživuje děti nebo jinou osobu (včetně manžela se samostatnými příjmy), zvyšuje se základní částka o jednu třetinu na každou takovou osobu.

Dopad na konkrétní situace vám spočítá naše kalkulačka. Ta rovnou přihlíží i k situaci, že dlužníkovi po odečtení základního nezabavitelného minima něco zbyde – to se pak rozdělí podle pravidel, která si připomeneme za chvíli.

Dodejme, že částka se letos zvyšuje také o mimořádně navýšené normativní náklady na bydlení. Výpočet, o který se v prvních měsících roku vedl spor, v červnu vyjasnil Nejvyšší soud. Naše kalkulačka s tím samozřejmě počítá.

A ještě slíbené připomenutí, jak se postupuje v případě, že dlužníkovi po odečtení základního nezabavitelného minima něco zbyde:

Nejdřív se podíváme na opačnou stranu. Zajímá nás částka čisté mzdy, která převyšuje dvojnásobek součtu životního minima jednotlivce a částky normativních nákladů na bydlení. Všechno nad tuhle hranici (po odečtení základního nezabavitelného minima) se sráží ve prospěch věřitelů.

Zbytek – tedy to, co se pohybuje nad hranicí základního nezabavitelného minima, ale pod hranicí částky, která se plně sráží ve prospěch věřitelů – rozdělíme na tři části. Jedna třetina z něj zůstane dlužníkovi – připočte se tedy k tomu, co mu zůstalo už díky základnímu minimu. Další dvě třetiny se použijí, zjednodušeně řečeno, na zaplacení přednostních a nepřednostních pohledávek. Tomu, kdo nemá přednostní pohledávky (výživné, náhrady újmy na zdraví, náhrady škody způsobené úmyslným trestným činem, dlužné daně a pojistné vůči státu), zůstane i druhá třetina.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+60
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 7. 2022 11:08

Citace - Stanislav / 05.07.2022 10:44

Dobrý den.Jsem v insolvenci od prosince 2019 mám ji na 5let a musím platit dluhy za bývalou manželku jsou to společné dluhy z manželství jsem rozvedený bydlím sám v pronajatém bytu 1+1 kde platím nájem 11000kč pracuji kde mi z mé výplaty cca 24000kč čistého strhávají na insolvenci a také na výživné.Mne pokaždé dříve nechávali po srážkách zhruba 12 tisíc Kč čistého takže po zaplacení nájmu mi zbylo pouhých 1000kč a nikdy nikoho nic nezajímalo ať jsem se obracel s tímto na insolvenčního správce nebo přímo na soud který mi insolvenci povolil ale prostě nikdy nikoho nic nezajímalo!V této době mi akorát nechávají o zhruba o 700kc více podle výdělku a taky že se zvyšovalo minimum.No když si podle vaší nebo kterékoliv jiné kalkulačky spočítám kolik by my měli nechávat tak mi kalkulačka ukazuje 19 tisíc tak jakto že já to nikdy neměl a nemám a to žádné přednosti pohledávky nemám a výživné mi taky nezapočítávají že mi strhávají na to ohled nikdo nebere tak mi někdo vysvetlete jak je možné že někomu nechávají tolik a mě ne! Děkuji Rubner Stanislav Česká Lípa
položít otázku zde ONLINE PORADNA---https://www.insolven cnizona.cz/online-poradna/

Zobrazit celé vlákno

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 7. 2022 12:34

10 let si neplatil půjčky, naskočily ti úroky a teď si myslíš, že tě bude někdo snad litovat.
Jaktože bydlíš v bytě 1+1, ty máš být maximálně na ubytovně.

Zobrazit celé vlákno

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services