Pošťáci dostanou přidáno. Nemohou dřít za almužnu, říká ministr

jih | rubrika: Aktuality | 26. 2. 2020 | 4 komentáře

Od dubna vzrostou mzdy zaměstnanců České pošty v průměru o pět procent. Nejvíce si polepší listovní doručovatelé, a to průměrně o 1500 Kč. Ostatním zaměstnancům mzdy v průměru vzrostou o 1000 Kč. Zaměstnanci také dostanou mimořádnou odměnu.

„Vloni vzrostly platy řadových zaměstnanců pošty o deset procent, letos to bude v průměru o dalších pět procent. Pokud má být pošta konkurenceschopná, nemohou v ní lidé dřít za almužnu,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček, pod jehož úřad pošta spadá.

U listovního doručovatele dojde k navýšení průměrné mzdy ze současných 21 188 Kč měsíčně na 22 688 Kč, pracovníkům u přepážek vzroste mzda průměrně z 25 548 Kč na 26 548 Kč.

Řežeme náklady!

Neplatíte za energie zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Vzhledem k tomu, že mzdy vzrostou až od dubna, získají pošťáci do únorové výplaty mimořádnou odměnu minimálně 1500 Kč, průměrně pak 1760 Kč.

„Mzdy našich zaměstnanců považuji za nedůstojné především v době, kdy ekonomika roste. Nabízíme jim sice různé benefity, ale to nestačí. Proto je navýšení mezd nutné,“ doplnil generální ředitel České pošty Roman Knap. Mezi benefity patří například pět týdnů dovolené, nabídka zkrácených pracovních úvazků, příspěvek na stravování nebo příspěvek z fondu kulturních a sociálních potřeb.

Růst mezd je podle vedení pošty v souladu se strategií transformace České pošty i finančním plánem, podle kterého by státní podnik měl být v zisku v roce 2021. Ztráta podniku bude prý letos nižší, než vedení podniku předpokládalo. Navýšení bude pošta částečně financovat z provozních úspor.


Čtěte více:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

česká pošta, mzdy, pošta

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services