Pošta jako Lidl. Chystá stravenky, které Schillerová kritizuje

jih | rubrika: Aktuality | 6. 2. 2020 | 7 komentářů

Česká pošta se chystá na nový byznys. Státní podnik chystá vlastní stravenky. Informují o tom Hospodářské noviny.

Pošta argumentuje svými zkušenostmi a kompetencemi. „Pokrývají všechny procesy, jako je tisk, distribuce nebo zúčtování stravenek,“ říká mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Pošta má už připravené i související služby, jako jsou bezpečná manipulace s hotovostí a stravenkami nebo školení pro budoucí zaměstnance, kteří by měli práci s firemními benefity na starosti.

Zatím není jasné, jaký podíl na trhu hodlá pošta získat. „Detaily včetně finančních okolností teprve připravujeme,“ říká Vitík. Jako vzor uvedl řetězec Lidl, který má vlastní stravenky s názvem Naše stravenka. Zaměstnavatelé za ně neplatí žádné provize, a restauracím či dalším prodejcům strhává Lidl 2,5 procenta. Pošta chce jít stejným směrem.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

V Česku se ročně ve stravenkách protočí 25 až 30 miliard korun, které firmy rozdají svým lidem. Provozovatelé stravenek žijí z provizí. Podle Schillerové tak restaurace přicházejí běžně o pět až sedm procent na úkor své marže. Menší provizi hradí i zaměstnavatelé – i u nich platí, že čím větší firmy, tím jsou silnější a dosáhnou díky tomu u stravenkových firem na výhodnější podmínky.

Pošta potřebuje vylepšit své hospodaření, loni skončila v miliardové ztrátě. Už v roce 2021 ji chce vedení vrátit do zisku. Chystá tak například výrazné zeštíhlení, kdy má během šesti let odejít sedm tisíc zaměstnanců ze současných 30 tisíc.

Státní pošta se svým záměrem přichází v době, kdy ministryně financí Alena Schillerová stravenkový byznys tvrdě kritizuje. Podle ní jde o paralelní měnu, která je nevýhodná pro restaurace, zaměstnavatele i samotné zaměstnance. Chystá proto jako alternativu zavést takzvaný stravenkový paušál.

Ten má přinést novou možnost, jak by na příspěvek na stravování dosáhli i lidé, kteří doteď zaměstnanci nedostávají. Vedle klasických papírových poukázek či nabité elektronické karty by lidé mohli dostávat příspěvek od zaměstnavatele přímo na účet, a to se stejnými daňovými výhodami. Na záměru se v půlce ledna shodla koaliční rada.

„Větší konkurence nikomu neuškodí,“ podpořila ministryně financí překvapivý krok státního podniku.


Čtěte podrobnosti: Peníze místo stravenek. Nový paušál dostal zelenou

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 2. 2020 10:38, Lukys

Chudáci zaměstnanci pošty....mimo prodej losů, bloků, pastelek, časopisů, autoškrabek, životního pojištění, penzijka a povinného ručení, nyní budou muset plnit plány i na prodej stravenek. Není lepší, aby se tento státní podnik zaměřil spíše na svou CORE činnost?

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 2. 2020 10:14, Jiří

No hluboce smekám, jak je tady někdo vtipnej... Tak si pročti zákoní práce, co je zaměstnavatel povinen a co ne a jak to s těmi stravenkami většina ojebává. Pak něco piš.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Partners Financial Services