Polovina lidí v Česku nemá důstojný výdělek, spočítali experti

jih | rubrika: Aktuality | 12. 12. 2019 | 9 komentářů

Minimální důstojná mzda v Česku činí letos 31 463 korun hrubého. V Praze je to pak kvůli vyšším nákladům 36 850 korun. Tým odborníků ve výpočtu zohlednil náklady na jídlo, bydlení, oblečení, dopravu, zdravotní péči, vzdělání i volný čas a úspory na nečekané výdaje, a to pro dva lidi. Výsledky dnes představily Lucie Trlifajová ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR a Kateřina Smejkalová z Nadace Fridricha Eberta.

„Polovina lidí u nás minimální důstojnou mzdu nedostává. Jsou to nízkokvalifikované profese. Ve větším počtu také ženy, které u nás vydělávají v průměru o pětinu méně než muži," cituje agentura ČTK Smejkalovou.

Ta dodala, že na minimální důstojnou mzdu nedosáhnou ani lidé s vyšší kvalifikací a vzděláním. Zmínila třeba nižší úředníky z radnic, pracovníky v sociálních službách, vysokoškolské učitele, kuchaře ve školách či divadelníky a filharmoniky.

Víc než dvě desítky odborníků na sociální problematiku, ekonomů, sociologů a politologů pracovaly na konceptu minimálního důstojného výdělku od roku 2016. Při výpočtech experti vycházeli z údajů statistického úřadu, ministerstev i dalších institucí. Počítali odměnu za práci na plný úvazek pro člověka, který živí ještě další osobu - dítě či dospělého.

Česko patří v EU k zemím s nejnižší mírou chudoby a má nejnižší nezaměstnanost. Podle autorek a autorů ekonomické ukazatele situaci lidí v Česku ale dostatečně nepopisují a minimální důstojná mzda má představovat „základní standard“.

Autoři konceptu minimální důstojné mzdy poukazují na to, že úroveň výdělků je podle nich v Česku ve srovnání s cizinou nízká. „Kupní síla je tu extrémně nízká, téměř nejnižší v EU. Čtvrtina lidí není schopna platit nečekaný výdaj, desetina obyvatel je v exekuci. Nízkými mzdami konkurujeme asijským zemím přesto, že jsme státem EU,“ uvedla Trlifajová.

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

Do nákladů, které by měla důstojná mzda pokrýt, autoři studie počítají třeba i tuzemskou dovolenou, výdaje na dětské kroužky nebo přes tři tisíce korun měsíčně na úspory. Za nadstandard považovali naopak třeba dražší oblečení, lokální potraviny nebo náklady na psa, kočku či jiného domácího mazlíčka. „Drželi jsme se v debatě při zemi a chtěli jsme mít data podložená, většinou jsme brali nižší standard,“ upřesnila Trlifajová.

Například náklady na jídlo spočítali lidé z iniciativy za důstojnou mzdu na 5550 korun na měsíc, náklady na bydlení vyšly na 8216 korun a v Praze na 11 929 korun. Na oblečení a obuv pak náklady vyšly na 1144 korun. Bližší informace jsou na webu dustojnamzda.cz.

Autoři projektu chtějí částku každý rok aktualizovat. Uvedli, že vypočítaný důstojný výdělek nepředstavuje politický požadavek, ale má do debaty o mzdách vnést „perspektivu zaměstnanců“.

Mzdy v Česku v posledních letech rychle rostou. Průměrná mzda za posledních pět let vzrostla téměř o čtvrtinu a na konci září dělala 33 697 korun. Medián, tedy prostřední hodnota, rostl v předchozích pěti letech ještě rychleji. Zatímco na konci září roku 2014 dělal 21 521 korun, v roce 2019 už to bylo 29 549 korun. To je růst o více jak 37 procent. Spotřebitelské ceny za stejnou dobu vzrostly jen o necelých devět procent. Příjmy tedy rostou i v reálném vyjádření.


Jak to roste?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 12. 2019 19:24, pag

Stále jsou dávky pro nikdynepracující výrazně vyšší než mzdy pracujících,to proto aby se primitivové nebouřili a byl jakýstakýs klid,aby nás nekritizovali pomatenci ze zahraničí a tuzemští vlastizrádci.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 12. 2019 22:33, Radek Novotný

To je zajímavé, že toto politici nechápou a netěší ZDRAŽOVÁNÍ VODY: ČESKÉ DOMÁCNOSTI ČEKÁ NEJVĚTŠÍ ZDRAŽENÍ VODY ZA POSLEDNÍCH NĚKOLIK Let https://pravdaovode.cz/novinky/zdrazovani-vody-ceske-domacnosti-ceka-nejvetsi-zdrazeni-vody-za-poslednich-nekolik-let/

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services