Kratší úvazek a mzda

Kdo pracuje na kratší úvazek, je samozřejmě také zkrácený na mzdě. Musí dostat aspoň minimální mzdu? A jak je to u kratších úvazků s proplácením přesčasů? A krátí se i dovolená? Odpovědi známe.
Kratší úvazek a mzda

Když někdo pracuje míň dostane menší výplatu, říká selský rozum. A je příjemné vědět, když mu zákon neodporuje. V paragrafu 80 zákoníku práce se říká: Zaměstnanci přísluší mzda nebo plat, které odpovídají sjednané kratší pracovní době.

Na začátek si pojďme ale ujasnit pojmy. Bylo by asi vhodné upozornit na rozdíl mezi kratší pracovní dobou, tedy kratším úvazkem, a zkrácenou pracovní dobou. Zní to podobně, ale ďábel se skrývá v detailu.

Kratší a zkrácená pracovní doba

Kratší pracovní doba – kratší úvazek, menší úvazek – je, když se vy a váš zaměstnavatel dohodnete, že budete pracovat míň, než je standardní týdenní pracovní doba, tedy 40 hodin. Nejzákladnější pravidla jsme si shrnuli v nedávném článku, dočtete se v něm i o tom, v jakých situacích zákon zaměstnavateli nařizuje, aby vám pokud možno vyšel při žádosti o kratší pracovní dobu vstříc:

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Zkrácená pracovní doba není věc domluvy. Zákoník práce ji předepisuje pro určité druhy prací nebo provozy a platí pro všechny zaměstnance v daném oboru nebo provozu: Délka stanovené týdenní pracovní doby činí u zaměstnanců pracujících v podzemí při těžbě uhlí, rud a nerudných surovin, v důlní výstavbě a na báňských pracovištích geologického průzkumu 37,5 hodiny týdně, s třísměnným a nepřetržitým pracovním režimem rovněž 37,5 hodiny týdně, s dvousměnným pracovním režimem 38,75 hodiny týdně. Tito lidé sice odpracují za týden méně hodin, nicméně pořád bychom o nich mluvili jako o zaměstnancích s plným úvazkem.

Minimální mzda není minimum

Rozdíl mezi zaměstnancem, který pracuje v oboru se zkrácenou pracovní dobou, a mezi zaměstnancem, který si dohodl snížený úvazek, se projeví například i ve výši minimální mzdy. Zaměstnanec se zkrácenou pracovní dobou nesmí dostat míň než minimální mzdu. Pokud by mu ji tedy zaměstnavatel chtěl vyplácet, jeho hodinová mzda by byla vyšší než minimální hodinová mzda v jiných oborech – aby to v týdenním nebo měsíčním součtu vyšlo nastejno.

Zaměstnanec se sníženým úvazkem ale dostává mzdu sníženou adekvátně tomu, o kolik je nižší jeho úvazek. Pokud by tedy měl dostávat minimální mzdu, i ta bude snížená. Řekněme, že u zaměstnavatele je standardní týdenní pracovní doba 40 hodin a že si s ním dohodnete, že budete pracovat jen polovičku, dvacet hodin. Za poloviční úvazek poloviční mzda. Pokud by měla být minimální, dostanete jen polovinu minimální mzdy – 6100 korun za měsíc. Tedy letos, příští rok by to zase mělo být o něco víc:

Srovnáme cestovní pojištění

Za kopečky? Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Kratší úvazek a dovolená

Pokud u vás v podniku neplatí speciální ujednání, které by zaměstnancům dávalo nárok na dovolenou navíc, to znamená, pokud má zaměstnanec jen zákonný nárok na čtyři týdny dovolené, platí to i pro zaměstnance se sníženým úvazkem. Pracujete pět dní v týdnu, ale jen čtyři hodiny? Nevadí, máte nárok na stejný počet týdnů dovolené jako ostatní.

Pokud nemáte pracovní dobu rozvrženou takhle rovnoměrně a pracujete jen některé dny v týdnu, je situace složitější. Řekněme, že pracujete tři dny v týdnu, váš nárok na dovolenou je potom dvanáct dní – čtyři týdny po třech dnech. V praxi to ale významnější rozdíl není.

Zatímco délka dovolené není nic těžkého k pochopení, složitější je to s nárokem na ni. Podrobněji jsme se na dovolenou u snížených úvazků podívali v článku

Náhrada mzdy se krátí stejně jako mzda, tedy adekvátně tomu, o kolik je vaše pracovní doba kratší než standardní pracovní doba.

Kratší úvazek na Peníze.cz

Co se stane, když přijdete za zaměstnavatelem, že byste potřebovali pracovat míň, třeba kvůli dětem?

Kratší úvazek, změny směny: kdy zaměstnavatel musí vyhovět?

Když někdo pracuje míň, dostane menší výplatu, říká selský rozum. A co zákon?

Kratší úvazek a mzda

Zaměstnanci s kratší pracovní dobou budou moct sdílet pracovní pozici a určovat si pracovní dobu sami.

Kratší úvazky a sdílená místa: dva (a víc) na jedné židli 

Kratší úvazek a přesčas: bez příplatků

Může se stát, že si dohodnete kratší pracovní dobu, ale pak zůstanete v práci déle. Nebude to nařízený přesčas, zaměstnancům s kratší pracovní dobou nesmí zaměstnavatel práci přesčas nařizovat. Ostatně by pak kratší úvazek asi ztrácel smysl. Můžete se ale samozřejmě dohodnout, že nějakou práci navíc uděláte. Ale ani pak s nejvyšší pravděpodobností o přesčas nepůjde, a nevznikne vám tedy nárok na přesčasový příplatek, jak jsme o něm nedávno psali:

Prací přesčas je totiž až práce nad standardní týdenní pracovní dobu. Pokud byste tedy měli sjednanou kratší pracovní dobu na šest hodin denně, museli byste za týden odpracovat víc než deset hodin navíc, abyste se dostali přes standardních týdenních čtyřicet.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Partners Financial Services