Investorům káva hořkne, i když letošní aroma je výborné

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 21. 11. 2008
Investorům káva hořkne, i když letošní aroma je výborné
Káva zlevňuje. Urodilo se jí rekordní množství a cestu dolů vydláždila její ceně i krize na finančních trzích. Jenže pokud bude krize trvat dlouho, začnou mít producenti kávy málo peněz na údržbu plantáží a nižší úroda může cenu kávy zase poslat nahoru.

Cena kávy (průměrná cena sestavovaná ICO)

Cena kávy (průměrná cena sestavovaná ICO)

Právě jste si přinesli k počítači kávu a chystáte se přečíst poštu a pár oblíbených webových stránek? Tak se ještě na chvilku zastavte, zavřete oči a přivoňte si k ní. Aroma i chuť by letos měly být díky kvalitní úrodě v Brazílii a Vietnamu perfektní. Investoři v ní ale přesto mohou cítit mírnou pachuť. Finanční krizea hrozící hospodářská recese táhne ceny kávy, stejně jako ostatních komodit, dolů. Důvod k radosti nemá ani investor, který vsadil na to, že káva se nepřestane pít ani v době stagnace, a koupil akcie kavárenských společností a řetězců.

V průběhu října cena kávy na světových trzích klesla na nejnižší úroveň od července loňského roku. Cena odrůdy Arabica obchodovaná v New Yorku se od vrcholu v únoru letošního roku propadla koncem října o 40 procent na 107,7 amerických centů za libru kávy. Takový pokles analytici vysvětlují několika faktory. Podle Michala Brožky z Raiffeisenbank cena kávy jen kopíruje pád cen ostatních komodit,kdy kvůli nejistým vyhlídkám světové ekonomiky se investoři bojí riskovatna derivátových trzích. Podobně hovoří i Vanda Zajacová z X-Trade Brokers: „Panují obavy, že makroekonomické vyhlídky budou mít za následek pokles poptávky po komoditách či luxusních spotřebních statcích, jako je káva, kakao či  čokoláda.“ Navíc pěstitelé hlásí rekordní úrodu, což bude cenu tlačit ještě více dolů.

Káva ve světě

Káva - druhá po ropě nejběžněji obchodovaná komodita tzv.soft komodita.
Obchodují se druhy Arabica a Robusta.

• Káva se pěstuje ve více než 53 zemích světa
Celosvětová produkce v r. 2007: 118 mil. žoků, spotřeba: 123 mil. žoků
Odhad pro 2008/2009: produkce 131 mil. žoků, spotřeba 128 mil. žoků
Největší producenti v roce 2007: 
   -Brazílie (33,7 mil. žoků)
   -Vietnam (17,5 mil. žoků)
   -Kolumbie (12,4 mil. žoků)
Největší importéři:
   -Země EU 27
   -USA
   -Japonsko
(1 žok = 60kg)

Zdroj: ICO, Colosseum, X-Trade Brokers

Káva je jen jeden z příkladů, na kterém lze ukázat, jak na trzích nyní „splaskla“ komoditní bublina.Podle analytičky Jany Havelkové ze společnosti FIO bylo jen otázkou času, kdy se to stane. Cena komodit byla v uplynulých měsících vysoká kvůli velkému množství spekulativních obchodů. Neméně podstatnou roli na poklesu cen podle ní hrála i finanční krize, která s sebou přinesla zpomalování ekonomického růstu a obavy o udržitelnost poptávky do budoucna. Zatím celosvětová spotřeba kávy rostla, a to ze 112 milionů žoků v roce 2003 na 124 milionů žoků v loňském roce, uvádí statistika Mezinárodní organizace kávy.

Dlouhodobě je káva podle expertů jako komodita pro investory zajímavá.Do ceny se sice promítá neovlivnitelné počasí, úroda, politická situace a vývoj ostatních komodit, samotná spotřeba kávy je však dlouhodobě relativně stabilní. "V příštích měsících by cena kávy neměla překročit úroveň 120 amerických centů za libru a první pololetí příštího roku by mělo přinést zklidnění na komoditních trzích," domnívá se Havelková. Do budoucna ovšem nevylučuje návrat na úroveň 140 amerických centů za libru, který mohou způsobit informace o negativním vlivu finanční krizena pěstitele.

Krize může ovlivnit budoucí možnosti prodejců a pěstitelů kávy. „Ztížil se jim přístup k úvěrům, kterými kryjí náklady na mzdy pro sezónní zaměstnance, ale i na důležité hnojivo či postřiky,“ říká Havelková a vysvětluje důležitost těchto nákladů: „Především druh Arabica je velmi náročný na pěstování a bez dostatečné péče (hnojiva, postřik) se snižuje kvalita a velikost úrody.“ Nedostatek peněz na údržbu plantáží se proto může negativně podepsat na příští úrodě.

Anketa

Kolik šálků kávy denně vypijete?

Podstatný vliv na množství a kvalitu vypěstované kávy má i počasí, neboť kávovníky nesnášejí extrémní povětrnostní podmínky (velká horka, mrazy či větrné podnebí). Obchodování s kávou tak čas od času prochází extrémními výkyvy souvisejícími s řadou již zmíněných a dopředu neodhadnutelných faktorů.

Růst ceny kávy pro příští půlrok předpovídá podle Zajacové brazilská skupina exportérů Cecafé. Ovšem jen za předpokladu, že finanční krize utichne a poptávka poroste. Tu by měla podpořit třeba nadcházející zima v Evropě a USA.

Dopady finanční krizenepociťují jen ti, co kupují kávu jako komoditu, ale i investoři, kteří nakoupili akcie firem závislých na konzumaci kávy. Kupříkladu největší kavárenský řetězec, který už má pobočky i v Česku, Starbucks, ohlásil propad čistého zisku za poslední čtvrtletí obchodního roku o 96 procent (celoroční čistý zisk meziročně poklesl o více než 50 procent na 315,5 mil. dolarů). To se promítá pochopitelně i do ceny jeho akcií. Zatímco na konci loňského roku se cena pohybovala kolem 24 amerických dolarů za kus (23,87), po 52 týdnech jsou k mání za necelých 9 dolarů (8,60).

Na špatných výsledcích se podepsali kromě ekonomické krize, vysokých cen potravin a původně drahé ropy i konzumenti, kteří jsou nyní šetřivější a méně často „chodí na kávu“. Nadnárodní koncern proto nyní ve Spojených státech postupně uzavře více než 600 kaváren a propustí historicky nejvíce pracovníků za dobu své existence. Káva tak pořádně zhořkne i více než 13 tisícům propuštěných zaměstnanců Starbucks.

Jak se pije káva v Česku a v zahraničí

Konzumace kávy v Česku za posledních pět let stoupá. Podle údajů Mezinárodní organizace kávy (International Coffee Organization - ICO) se v roce 2003 zkonzumovalo průměrně 3,66 kg na osobu, zatímco vloni už to bylo čtyři kilogramy. Oproti ostatním zemím Evropské unie to stále není mnoho. Největší „kafaři“ jsou Lucemburčané s 16,65 kilogramy na osobu, Finové přesně s tuctem kilogramů a Skandinávci s 9,4kg/osobu.

Stále více Čechů ovšem preferuje kvalitnější a dobře připravenou kávu. Dokládá to nejen rostoucí poptávka po kvalitní kávě samotné, ale prý i po přístrojích na přípravu espressa. Za posledních deset let se rovněž zdvojnásobil i počet tuzemských kaváren. Nyní jich je v tuzemsku už údajně přes dva a půl tisíce, což by znamenalo zhruba 8 procent všech gastronomických zařízení.

Češi jsou podle tvrzení některých prodejců kávy velmi konzervativní konzumenti a poté, co si najdou tu „svoji“ kávu, zůstávají ji věrní.

Zdroj: ICO, ČSÚ

Investovali jste už někdy do komodit? Jaké jsou vaše zkušenosti? Myslíte si, že produkty každodenní konzumace jsou pro investory zajímavé? Podělte se o názor s ostatními čtenáři.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak dokáže cena ošálit chuť vinařů laiků

26. 8. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak dokáže cena ošálit chuť vinařů laiků

Rovnice, že drahé víno rovná se dobré víno, zdaleka vždy neplatí. Ta nejdražší vína laikům chutnají někdy i výrazně méně než odborníkům. Cena, doporučení expertů a marketing mohou... celý článek

Bezpečná investice neexistuje

12. 3. 2008 | Petr Syrový | 8 komentářů

Bezpečná investice neexistuje

Při investování se často setkáváme s požadavkem: „Hlavně ať moje peníze neprodělají.“ Hodně lidí chce mít co největší jistotu, že když vloží někam peníze například na tři roky, dostane... celý článek

Den historických rekordů: dolar na minimu, komodity na maximech

28. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Den historických rekordů: dolar na minimu, komodity na maximech

Pro investice do měn a komodit je, zdá se, stále vhodná doba. Dolar oslabuje, euro roste a nejspíš ještě nějakou dobu bude. Na další růst cen spekulují i hráči na komoditních trzích.... celý článek

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

11. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

Češi objevují v posledních letech čím dál víc kouzlo ukládání peněz do investičního zlata. Mohou si vybírat z malých zlatých mincí i slitků, které dosahují váhy až jednoho kilogramu.... celý článek

Nevíte kam s penězi? Zkuste zlaté mince.

8. 2. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Nevíte kam s penězi? Zkuste zlaté mince.

Dát dítěti do kolébky zlatý dukát pro štěstí bývalo a ještě stále je dobrým zvykem. A taky tak trochu dobrou investicí. Když ratolest dostane třeba pamětní zlatou minci, může si pak... celý článek

Partners Financial Services