Akcie: Orco ještě má kam padat

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 25. 11. 2008
Akcie: Orco ještě má kam padat
Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu nadále výrazně ztrácela. Index PX oslabil o 8,07 %. Pokles nebyl doprovázen výrazným objemem, investoři v negativní náladě již tak výrazně neprodávají a spíše vyčkávají na další impulsy.

Největší pokles zaznamenaly minulý týden na pražské burze  akce Orco(-42 %), když trh negativně přijal informace o snížení podílu zakladatele Otta. Téměř 40 % ztratily i akcie CETV, když kopírovaly vývoj na americkém trhu. S pokračujícím poklesem cen ropy a energií oslabovaly energetické tituly. ČEZztratil více jak 15 % a dostal se výrazněji pod 700 Kč. Akcie NWR(-22 %) při volatilním obchodování vytvořily nové historické minimum, v závěru týdne však svůj propad částečně korigovaly. Nadále velmi dobrou výkonnost si udržují akcie Telefonica O2(-0,8%), které odolávaly negativním náladám. V kladných hodnotách dokázaly zakončit akcie Philip Morris.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX810,20744,80-8,07
Klíčové události minulého týdne
  • Maloobchodní tržby po srpnovém poklesu o 3,3 % v září meziročně citelně vzrostly a posílily o 5,9 %. Výsledek byl pozitivně ovlivněn sezónním vlivem, i po očištění se však jedná v kontextu současných podmínek o dobrý výsledek. Hlavním tahounem bylo nepotravinářské zboží.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
20/11 ČEZ podepsal memorandum o porozumění ohledně rumunského projektu v Galeti. Ve společnosti SC Elektrocentrále Galeti bude mít ČEZ majoritu a v plánuje modernizaci stávající elektrárny a výstavbu nového bloku o výkonu 400 MW. Zároveň došlo k podpisu předběžné dohody šestice investorů o založení projektové společnosti na výstavbu a provoz dvou nových bloků jaderné elektrárny v Cernavoda.
19/11 Agentura Fitch potvrdila hodnocení dlouhodobých závazků v zahraniční měně na „A-“, výhled zůstal stabilní.

ECM
18/11 Představenstvo developera doporučilo akcionářům přijmout nabídku převzetí od hlavního akcionáře ECM Group, ovládané generálním řiditelem Milanem Janků. Představenstvo považuje nabídku za 303 Kč s ohledem na součastnou situaci za přijatelnou, zejména pro akcionáře s kratším investičním horizontem a vyšší averzí k riziku. Výrok jde proti původním vyjádřením, když vedení komentovalo propad akciína součastné úrovně jako přemrštěné a nereflektující skutečnou hodnotu společnosti.
20/2 ECM plánuje v závěru roku vydat až 2 miliony nových akcií. Akciebudou privátně umístěny, zájem má největší akcionář ECM Group.

New World Resouces
20/11 NWR hospodařilo ve třetím čtvrtletí se ziskem 70,8 milionů EUR při tržbách 515,5 milionů EUR. Na provozní úrovni dosáhla společnost zisku ve výši 124,6 milionů EUR. Díky vyšším cenám se provozní zisk zvednul na více než trojnásobek. Od začátku roku vydělala firma již 259,4 milionů EUR (0,97 EUR/a). Vedení očekává částečně negativní dopad součastného ekonomického útlumu na vyjednávání o cenách na rok 2009, nedostatek uhlí v regionech však stále trvá, a očekává, že se podaří prodat celou plánovanou produkci. Vedení zvažuje alternativu zpětného odkupu díky nízkým cenám akcií.

Orco Property Group
18/11 Generální ředitel Jean-Francois Ott snížil svůj podíl ve společnosti z původních 10 % na 1,6 %. Akcie ovládal prostřednictvím společnosti Ott&Co, kterou však banka, která financovala jeho aktivity, byla nucena prodat kvůli poklesu zástavy.

Vienna Insurance Group
19/11 Podle Generálního ředitele Geyera je společnost na dobré cestě k dosažení letošního ziskového cíle. Dividenda za letošní rok by tak měla být na úrovni předchozího roku.

Očekávané události
  • 27/11 Výsledky Pegas

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Banky přišly o desítky procent

19. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky přišly o desítky procent

Pražská burza minulý týden opět výrazněji ztrácela, když index PX oslabil o 9,34 %. Poklesy v jednotlivých dnech nebyly doprovázeny výraznějším objemem na rozdíl o předchozích období.... celý článek

Akcie: Praha se snad odrazila ode dna

11. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha se snad odrazila ode dna

Pražská burza v úvodu týdne navázala na růsty z předchozího týdne a rozšířila počet růstových seancí v řadě na pět. Během tohoto období index PX získal více jak 33 % a rázným způsobem... celý článek

Akcie: Po svátku je burza zase v zeleném

4. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po svátku je burza zase v zeleném

Pražská burza se v posledním týdnu, zkráceném díky státnímu svátku o jeden obchodní den, probrala z letargie a po delší době zažila nákupní atmosféru. Index PX začal posilovat a nakonec... celý článek

Akcie: Pád burzy nejvíc odskákala CETV

14. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pád burzy nejvíc odskákala CETV

Pokud se předchozí propady na pražské burze označovaly za výrazné, tak v minulém týdnu byly extrémně výrazně. Index PX ztratil neuvěřitelných 26,25 %.

Akcie: Pražský výprodej pokračuje

7. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražský výprodej pokračuje

Pražská burza byla minulý týden velmi volatilní a mezi investory panovala nervózní atmosféra, která souvisela s pokračujícím vývojem finanční krize. Americká sněmovna reprezentantů... celý článek

Partners Financial Services