Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

Gabriel Pleska | rubrika: Aktuality | 10. 11. 2023
Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

Zdroj: Shutterstock

Fingood se stal třetí crowdfundingovou firmou, která má licenci České národní banky k poskytování služeb skupinového financování. Termín, ve kterém ji musel získat, aby mohl dál fungovat jako dosud, vypršel právě dnes.

Povinnost některých crowdfundingových firem projít licenčním řízením u ČNB vyplynula z loni schváleného zákona, kterým čeští poslanci sladili naše pravidla s pravidly Evropské unie. Nové předpisy jsou pro firmy samozřejmě přísnější, na druhou stranu jim licence otevírá dveře na všechny trhy Evropské unie.

Toho hodlá Fingood podle oficiálního vyjádření využít. Časem chce zkusit štěstí na největších crowdfundingových trzích, tedy v Německu, Nizozemsku nebo Francii. „Tréninkovým hřištěm pro nás ale bude slovenský trh, věřím, že už v příštím roce,“ vysvětluje generální ředitel Vít Endler. 

„Získali jsme evropskou crowdfundingovou licenci v plném rozsahu, takových platforem nyní v celé Evropské unii působí jen několik desítek,“ dodává Endler.

Crowdfunding pomáhá k penězům zejména menším a středním firmám, které mají problém získat peníze od bank. „Zhruba 60 % z těchto lokálních firem totiž v bance neuspěje se žádostí o financování, proto míří do crowdfundingu,“ říká Endler. V Česku si firmy nejčastěji půjčují na developerské a realitní projekty.

Celkem je v Evropě podle odhadů asi 800 crowdfundigových platforem. Ne všechny ale musí o licenci usilovat a získat ji.

Jak chránit peníze před inflací? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Rozdíl je v tom, jak crowdfunding funguje technicky: platformy, které zprostředkovávají zájemcům o půjčky rovnou cizí peníze a propojují tedy věřitele (investora, jak se v crowdfundingu říká) s dlužníkem (zájemce o půjčku), licenci mít musejí.

Platformy, které půjčují svoje peníze a pak nabízejí investorům část tohoto úvěru, ji nepotřebují.

„Pod toto nařízení nespadá subjekt, který nabízí participace na vlastních úvěrech. To je i případ Upvestu,“ vysvětluje Petr Volný, spoluzakladatel a výkonný ředitel platformy Upvest. „V našem případě tedy nedochází ke zprostředkování přímého vztahu mezi investorem a úvěrovaným subjektem,“ upřesňuje, proč firma o licenci nežádala.

Stejně to má crowdfundingová platforma Ronda Invest. „Podle vyjádření České národní banky není naše společnost regulovaná,“ říká Nikola Spurná, marketingová manažerka společnosti Ronda Invest.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Velké banky kupují bitcoiny. Salvador ukázal, kolik jich má. Týden v kryptu

18. 5. 2024 | Tomáš Krause

Velké banky kupují bitcoiny. Salvador ukázal, kolik jich má. Týden v kryptu

Americké banky investují do bitcoinových fondů, volatilita bitcoinu klesá, vývojář Tornado Cash dostal pět let natvrdo, Salvador ukazuje své bitcoiny a Runes už jsou out. Je tu další... celý článek

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

14. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

Jaký je rozdíl mezi běžným a spořicím účtem? Co se skrývá pod pojmem inflace a úročení? Je bezpečnější podíl v akciovém fondu, nebo nákup akcií jedné firmy? Co jsou kryptoměny? Na takové... celý článek

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

11. 5. 2024 | Tomáš Krause

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

Miliarda transakcí bitcoinem. Ethereum je zase inflační. Argentina vyrábí bitcoin z odpadu. Američtí kongresmani proti regulacím Komise pro cenné papíry, jejíž šéf se je prý pokoušel... celý článek

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Partners Financial Services