Očima expertů: „Šetřete na důchod,“ říkají všichni. Ale jak?

V dalším pokračování oblíbené rubriky Očima expertů jsme se ptali známých osobností, jak nejlépe dlouhodobě investovat. Přečtěte si, jak se na stáří zajišťují ekonomové Petr Mach a Jan Procházka, podnikatel Tomio Okamura, investor Jan Traxler či politolog Jiří Pehe.
Očima expertů: „Šetřete na důchod,“ říkají všichni. Ale jak?

Důchodová reforma, se kterou přišla koalice stran TOP 09, ODS a VV, s největší pravděpodobností žádnou spásu představovat nebude. Odborníci se shodují na tom, že reformní kroky vlády dostatečně nereflektují demografickou situaci, která v České republice nastane po roce 2030. Populace bude neustále stárnout, prudce se bude zvyšovat počet penzistů i deficit důchodového systému. Daně půjdou nahoru a lidé budou od státu v důchodu dostávat pouhou almužnu. Kdo během svého aktivního věku nenashromáždí dostatečný majetek, bude mít ve stáří smůlu – tak vypadají mnohé pesimistické pohledy do budoucnosti. Jak ale zabránit tomu, abychom ve stáří neskončili na dlažbě? Jak se mají lidé připravovat na zlé časy? Ekonomové se shodují na tom, že by člověk pro zajištění na stáří měl spořit dlouhodobě. Málokdo vydělá na riskantních a krátkodobých investicích, které jsou navíc často vyvolané mediálním popraskem.

Jak tedy nakládat se svými financemi?

Většina lidí bude souhlasit s tvrzením, že základ je mít vlastní střechu nad hlavou. To si ale nemůže dovolit každý. Člověk by se však měl alespoň snažit postupně na vlastní bydlení určitý obnos pravidelně odkládat stranou. Tím rozhodně nemyslíme doma do slamníku. Ideálním produktem je stavební spoření, které se těší velké důvěře českých domácností. Vláda sice plánuje změny, které budou systém stavebního spoření čím dál více omezovat, i tak je ale zatím státní podpora stále slušná.

Rozhodně bychom také neměli mít veškeré peníze na běžném účtu, na kterém kvůli inflaci a nízkému úroku jen ztrácí na hodnotě. Dobrou alternativou je spořicí účet, který může sloužit jako rezerva pro nečekané výdaje či problémy se zaměstnáním. Mějte na něm proto aspoň tři měsíční platy. Pro mladé lidi nejsou nezajímavé ani akciové a komoditní fondy. Starší lidé by asi raději měli dávat přednost konzervativnějším dluhopisovým fondům a fondům peněžního trhu. Další variantou, jak si postupně našetřit nějaké peníze a dostat k tomu od státu ještě něco na přilepšenou, je penzijní připojištění. I když jsou výnosy penzijních fondů dlouhodobě slabé a vláda bude stávající příspěvky upravovat, opět platí tvrzení „lepší něco než nic“. Penzijní reforma bude zavádět také „druhý pilíř“ důchodového systému. Za tímto účelem budou zakládány penzijní společnosti, do kterých bude člověk moci ukládat tři procenta ze svého sociálního pojištění, další dvě bude ale muset přidat z vlastní kapsy. Druhý pilíř bude ale nejspíš výhodný pouze pro zástupce středních a vyšších příjmových skupin.

Poslední a velmi prozaickou radou je: mějte dost dětí a dobře je vychovejte! Fungující rodina s dobře vychovanými dětmi je totiž základem úspěšné mezigenerační pomoci. Postarejte se o to, aby byly vaše děti slušné, měly hezké dětství a dostaly kvalitní vzdělání, ve stáří se vám to vrátí i s „úroky“!

Co si o této problematice myslí námi oslovené osobnosti? Jak se podle nich nejlépe zajistit na stáří? Které finanční instrumenty k tomu sami využívají?

JIŘÍ PEHE

politolog

+35
+
-

Využívám kombinací úspor, státního důchodu a dobrovolného připojištění. Do soukromého pilíře bych se v jeho současné podobě nepřihlásil.

PETR MACH

ekonom

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů
+3
+
-

Nespoléhám se na stát a vím, že státní důchod budu mít za 30 let nízký. Koupil jsem si byt a začal jsem si platit penzijní připojištění. Důležité také je udržet si schopnost pracovat i v pozdějším věku.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
+56
+
-

V prvé řadě mějte děti a zároveň je slušně vychovejte. Když budete mít hodnou dceru nebo syna, tak máte nejen zajištěné stáří, ale hlavně hezké stáří. Není podstatné, kolik škol budou děti mít. Talent neovlivníme. Zda budou pracovití a slušní, však máme ve svých rukách. Pokud jde o investice – mám kamaráda, schopného člověka, ale věčného bezdomovce. Říkám mu, aby si v první řadě pořídil bydlení. I když nebude mít na elektriku nebo vodu, tak bude mít kde přespat a nezmrzne. Malý domek se v regionech dá koupit i za tři sta tisíc.

KLÁRA SAMKOVÁ

právnička

Klára Samková – právnička
+15
+
-

V současné době jsem naprosto skeptická k jakémukoliv zabezpečení. Proto je nejlépe se držet starozákonních rad a mít třetinu majetku v nemovitostech, třetinu v obchodním zboží (dnes třeba i v akciích) a třetinu v penězích. Ale jestli to bude fungovat, ví Bůh…

JAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management
+85
+
-

Nejlepším zajištěním jsou dobře vychované děti. V druhé řadě pak slepice, která snáší vajíčka (např. rodinná firma). Finanční instrumenty jsou pro zajištění na důchod k ničemu, smysl má jen fyzický majetek, který generuje cashflow (podíl na firmě, nemovitost a podobně).

JAN PROCHÁZKA

ekonom, hlavní analytik Cyrrus

Jan PROCHÁZKA
-25
+
-

Nejlepší cestou k zajištění je vlastní iniciativa a rodina. Doporučuji – i když s velkými otazníky – mladým lidem využít výhod druhého a třetího pilíře, ale zároveň i vzít svůj osud do vlastních rukou. Pravidelné měsíční úložky do akcií nebo akciových fondů dle životního cyklu jsou dostatečně kvalitním uchovatelem hodnoty. Osobně je využívám i pro své děti.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 9. 2011 9:51, rejpal

pane, systém je předlužený a vytunelovaný. Bojuje o holé přežití a vy tu přicházíte s populistickými daňovými ulevami. Pak tedy taky připište, komu chcete zvýšít daně či odvody nebo kde máte zajištěné financování tohoto daňového výpadku.

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 9. 2011 9:33, Jasan

Ne všichni, co nemají děti jsou cyničtí sobci, někteří děti mít prostě nemohou a věřte, že se tím také i mohou trápit. Řešení vidím ve větším daňovém zvýhodnění těch, co vychovávají děti a dospívající na studiích. Nenávidět lidi, co nemají děti nám nepomůže!!! Chce to konstruktivně řešit, my, co vychováváme děti, chtějme po politicích větší daňové úlevy!Bojujme za to! Také mi chybí větší podpora sezdaných rodin s dětmi ohledně pořízení vlastního bydlení, těch, co žádné bydlení nemají, ne těch, co vlastní několik nemovitostí a neví co s roupy. Já toto naštěstí nemusím řešit, ale je mi líto těch, co musí dávat peníze pronajímatelům, chodí do práce a chtějí do vlastního, ale hypotéka bez lepší daňové podpory či jiné by je zrujnovala. Tak jim na ten nájem třeba přispěje stát. Ti, co nemají vyřešenu základní potřebu a to vlastní bydlení a nejedná se o lidi, co jim nájem vyhovuje, protože si třeba užívají svobodných nezávislých let, stávají se otroky systému.

-41
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Penzijní reforma s mnoha otazníky

23. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Penzijní reforma s mnoha otazníky

Penzijní reforma se probojovává z vlády přes sněmovnou do senátu. Pomůžou však plánované změny, abychom v důchodu netřeli jen bídu s nouzí? Ptali jsme se ekonoma Jana Procházky, politologa... celý článek

Očima expertů: Mají bohatí dostávat vyšší důchod?

22. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Očima expertů: Mají bohatí dostávat vyšší důchod?

Lidé, kteří platí vyšší sociální pojištění, budou dostávat vyšší důchod! To je jedna z podstatných změn, které přinese takzvaná „malá důchodová reforma“. Pro většinu lidí však bude... celý článek

Očima expertů: Češi neumějí šetřit! Čím to je?

15. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 41 komentářů

Očima expertů: Češi neumějí šetřit! Čím to je?

Co může za to, že si české domácnosti nedokážou vytvořit dostatečné finanční rezervy? Rozhazovačnost? Neschopnost správně investovat? Nízké příjmy? Zeptali jsme se, jaký na tuto problematiku... celý článek

Očima expertů: kam investovat na rok, kam na pět let

1. 4. 2011 | Petr Novotný | 9 komentářů

Očima expertů: kam investovat na rok, kam na pět let

Dokud nemáte nic, je vám na světě blaze. Jak ale jednou přijdou peníze, začínají starosti: jak se o ně postarat, kam je investovat, aby nechřadly a rozmnožovaly se. Co radí experti? celý článek

Očima expertů: Navrhovaná důchodová reforma nic nevyřeší!

11. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 30 komentářů

Očima expertů: Navrhovaná důchodová reforma nic nevyřeší!

Plánovaná důchodová reforma je v posledních týdnech vděčným tématem většiny českých médií. Mnoho ekonomů se proti navrhovanému způsobu spoření na penzi dokonce veřejně postavilo. Vláda... celý článek

Partners Financial Services