Vladimír Bezděk: Když se nic nezmění, v roce 2030 z nás sedřou kůži!

Vladimír Bezděk: Když se nic nezmění, v roce 2030 z nás sedřou kůži!
Budou všichni pracující od roku 2030 platit jako mourovatí? Uteče mladá generace raději do USA, Austrálie či jihovýchodní Asie? „Pokud se s důchodovým systémem nic nestane, tak je to možné,“ říká ekonom Vladimír Bezděk.

V devátém pokračování videorozhovorů týkajících se problematiky důchodů bude Vladimír Bezděk hovořit o hrozbě, která čeká ekonomicky aktivní Čechy kolem roku 2030. Současný důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný, a pokud nedozná výraznějších změn, brzy v něm dojde k velkému propadu. Tomu budeme schopni – pokud nehodíme penzisty přes palubu – vzdorovat jen razantním zvýšením daní. Vůči generacím, které v té době budou pracovat a vydělávat, to samozřejmě nebude fér, ponesou zkrátka ještě podstatně vyšší daňovou zátěž než generace předchozí.

Vladimír Bezděk upozorňuje, že při práci na reformě penzijního systému je třeba mít na paměti čtyři základní body – diverzifikaci, fiskální udržitelnost, rozložení mezigeneračního břemene a zvýšení ekvivalence.

Současný český důchodový systém je z jedné třetiny deficitní, prognóza jeho dalšího vývoje – pokud zůstane v též podobě – říká, že se můžeme „těšit“ na výrazné, skokové prohloubení ztrát. Kolem roku 2030 bychom mohli zažít něco, co připomíná pád ze schodů při cestě do sklepa. Na prvním schodě uklouznete a zastavíte se až úplně dole.

Dá se očekávat, že ti, po kterých budeme chtít, aby celý neefektivní systém financovali, tedy generace na začátku kariéry, raději nezvolí ekonomickou emigraci. Do USA, Austrálie, jihovýchodní Asie – kamkoli, kde na ně bude čekat nižší míra zdanění a lepší a levnější životní podmínky.

Předchozí díly videorozhovoru

Stihnete utéct do důchodu? Spočítejte si svůj důchodový věk:

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 9. 2011 22:27, Pavel

Děkuji Fany za podporu. On to bohužel není blud. Už dneska se plní ordinace lidmi v plně produktivním věku s rozvinutým stresovým syndromem a bude mnohem hůř. Strach o práci je srovnatelný se strachem o život a s tím nejde dlouhodobě žít. Výsledky mého pozorování si řekneme někdy kolem roku 2040, budu-li ještě živ. Ale moc nás nebude. Navíc pro nově narozené dětičky vidina práce do 70 let věku je jistě velmi pozitivní. Rád bych se plet, ale asi ne...

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 9. 2011 2:07, jezevec

při stále stoupající délce dožití, jste tendenci k návratu na 60 roků dožití vzal kdeže? nějaká občanská válka, nebo nový sport? buehehehehehéééchlemst!

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vladimír Bezděk: Babyboom? Ani náhodou!

8. 9. 2011 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Vladimír Bezděk: Babyboom? Ani náhodou!

Některá média se radují, že Česká republika zažívá oproti přelomu tisíciletí výrazný „babyboom“. Sláva, někdo na naše důchody přece vydělá! Vladimír Bezděk vám však v následujícím videu... celý článek

Vladimír Bezděk: Jak se budou od října vypočítávat důchody

25. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Vladimír Bezděk: Jak se budou od října vypočítávat důchody

Od října se budou starobní penze vypočítávat podle nových pravidel. Ta jsou stanovena takzvanou malou důchodovou reformou, která zajistí vyšší důchody těm, kteří platili vyšší sociální... celý článek

Vladimír Bezděk: Penzijní kalkulačka v praxi

18. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Vladimír Bezděk: Penzijní kalkulačka v praxi

Blíží se váš odchod do důchodu? Zajímá vás, na jakou penzi budete mít nárok? V dalším dílu videorozhovoru o penzích a penzijní reformě vám ekonom Vladimír Bezděk poradí, jakým způsobem... celý článek

Prvý, druhý, třetí... Každý čtvrtý Čech je důchodce. Videorozhovor s Vladimírem Bezděkem

11. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Prvý, druhý, třetí... Každý čtvrtý Čech je důchodce. Videorozhovor s Vladimírem Bezděkem

Čtvrté pokračování videorozhovorů s ekonomem Vladimírem Bezděkem vás seznámí se současnou důchodovou situací v České republice. Důchodců výrazně přibývá, zatímco počet lidí, kteří do... celý článek

Vladimír Bezděk: S přebytky důchodového systému se v ČR nehospodařilo dobře!

4. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Vladimír Bezděk: S přebytky důchodového systému se v ČR nehospodařilo dobře!

Ve třetím pokračování videorozhovorů s ekonomem Vladimírem Bezděkem, jejichž ústředním tématem jsou důchodové systémy, se budeme zabývat tím, jak se dají využít vytvořené přebytky.

Partners Financial Services