Očima expertů: Stavební spoření se otřásá v základech. Kde budeme spořit?

Očima expertů: Stavební spoření se otřásá v základech. Kde budeme spořit?
Miroslav Kalousek plánuje rozsáhlé změny stavebního spoření. Vše nasvědčuje tomu, že státní podporu ze stavebního spoření půjde od roku 2013 využívat pouze na bydlení. Ptali jsme se odborníků, který finanční produkt může stavební spoření nahradit.

Stavební spoření je ve své současné podobě je jedním z nejohroženějších produktů finančního trhu. Ministr financí Miroslav Kalousek již dlouhou dobu usiluje o jeho výraznou přeměnu, která by se zásadním způsobem dotkla mnoha domácností v České republice.

Na konci července poslalo ministerstvo financí do připomínkového řízení novelu zákona o stavebním spoření. Ta počítá s tím, že na státní podporu ze stavebního spoření bude mít nárok pouze ten, kdo ji využije na výlohy spojené s bydlením. Tato změna podle předpokladů vejde v platnost v roce 2013 a má platit i pro již uzavřené smlouvy. Maximální výše státní podpory navíc od roku 2012 (kdy se připisuje státní podpora za rok 2011) klesne na dva tisíce korun.

Další výraznou změnou má být to, že od roku 2015 se do systému stavebního spoření budou moci zapojit i běžné bankovní instituce.

Kde budou Češi spořit?

Jak se tyto změny promítnou do způsobu spoření obyvatel České republiky? Když pomineme běžné bankovní účty, je stavební spoření nejrozšířenějším produktem a peníze si do něj pravidelně ukládá většina Čechů. Pro mnoho rodin dokonce představuje jediné vytváření finančních rezerv, které by mohly použít v případě nouze. Podle údajů Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) je podíl stavebního spoření v Česku třetí největší v celé Evropě. V České republice je podle posledních statistik uzavřeno přes 4,8 milionu smluv. Větší počet smluv o stavebním spoření naleznete pouze v Německu (30 milionů) a Rakousku (5,2 milionu). Mnoho ekonomů předpokládá, že současné změny v systému stavebního spoření pouze připravují půdu pro jeho úplné zrušení. České domácnosti by se tak musely pořádně zamyslet nad tím, kam budou pravidelně ukládat své peníze.

Co si o této problematice myslí odborníci ze světa financí a byznysu? Pokud se podaří Miroslavu Kalouskovi prosadit, aby se peníze ze stavebního spoření mohly využívat pouze k bydlení, jaký jiný finanční produkt by doporučili k dlouhodobějšímu spoření a proč?

PETR MACH

ekonom

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů
-20
+
-

Stejně se nevyhneme kompletnímu zrušení státní podpory ke stavebnímu spoření, pokud máme odvrátit státní bankrot. Doporučuji každopádně úspory diverzifikovat. Kdo může, měl by investovat do své firmy nebo do vzdělání, do bydlení a jen doplňkově se spoléhat na všelijaké fondové spoření. Kdo investuje do zlata a stříbra, měl by kupovat skutečný kov, ne pouze certifikáty na komodity.

ALEŠ MICHL

ekonom, analytik týmu Raiffeisenbank

Aleš Michl – ekonom, analytik Raiffeisenbank
+5
+
-

Neptejte se analytiků na jejich doporučení, ale spíše, kam oni sami investují. Mám dítě, hypotéku, akcie a pravidelně spořím do fondu životního cyklu Raiffeisenbank.

PATRIK NACHER

provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com

Patrik Nacher - provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com
+90
+
-

Tato „salámová metoda“ neustálých změn stavebního spoření až do stádia úplného zrušení mi přijde absurdní. Nikde nevidím strategickou diskusi politiků o prioritách státu – chce, aby se lidé o své bydlení postarali sami, nebo se bude upřednostňovat nájemní bydlení? Poté je možné nastavit dlouhodobou strategii, díky které by se někam směřovalo. Takto se přešlapuje na místě a  jen se látají díry v rozpočtu. Nic víc. Co platilo v jednom volebním období, ve druhém bude úplně opačně.

K dlouhodobějšímu spoření bych jinak doporučil takový mix – spořicí účet pro okamžitou potřebu (množství peněz mají lidé bohužel na svém běžném, a tudíž neúročeném účtu) a pak termínované vklady a dlouhodobé investice rozložené do fondů, pro znalce investice do akcií a pro všechny pak do věcí, na které si člověk může sáhnout – například zlato, stříbro a pozemky.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
+3
+
-

Pokud bych hledal nejvýhodnější produkt k dlouhodobému spoření, asi bych se snažil najít inspiraci na odborných serverech, jako jsou například Peníze.cz. Nabídka se mění prakticky denně, takže konkrétní rada je hledat nejvýhodnější aktuální nabídku. Samozřejmě s předpokladem, že nejsou jen spořicí účty, ale i dluhopisy nebo relativně bezpečné podílové fondy. A platí samozřejmě zásada, že k rozhodnutí o spořicím či investičním produktu musím znát míru rizika, kterou chci nést, na jak dlouho peníze ukládám a jak operativní má být možnost výběru peněz. Až potom můžu vhodný typ spoření hledat.

ALEŠ TŮMA

ekonom, analytik společnosti Partners
Aleš Tůma – ekonom, analytik společnosti Partners
+9
+
-

Bydlet potřebujeme všichni, stavební spoření tedy nebude mrtvý produkt ani po této změně. Každopádně je absurdní dotovat někomu spoření z daní. Stačilo by lidem peníze nechat, ať spoří každý, jak chce. Kdo chce garantovaný produkt na pár let, nechť sáhne po spořicím účtu, na dlouhý horizont lze doporučit pravidelné spoření do akciového fondu.

JAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management
+11
+
-

Anketa

Která z osobností vás se svým názorem nejvíc zaujala?

Pro „krátkodobé peníze“ osobně volím spořicí účet a pro dlouhodobé úspory zase akcie. K dlouhodobému „spoření“ bych tedy doporučoval pravidelně investovat do akciových a komoditních fondů od renomovaných správců jako jsou například Franklin Templeton nebo BNP Paribas.

Je však nutné uvažovat opravdu o dlouhém horizontu, protože ještě zhruba deset let budeme pravděpodobně v sekulárním medvědím trhu, ekonomika bude dlouhodobě stagnovat, tzn. podobně jako uplynulých deset let ani druhá dekáda pravděpodobně nepřinese velký růst akcií, spíše jejich kolísání v ročních až tříletých cyklech. Tudíž následujících pět až deset let se náramně hodí pro akumulaci kapitálu formou pravidelných investic, teprve až někdy ve dvacátých letech můžeme očekávat, že se tento nashromážděný kapitál v akciích začne výrazněji zhodnocovat.

Pravidelné investice se obecně tolik nehodí pro rostoucí trhy, jako pro investice, které klesají nebo stagnují a teprve v budoucnu budou růst. Takže i když teď není vůbec příznivé počasí pro akcie ani komodity (a nebude ještě řadu let), tak je paradoxně ideální čas v nich postupně akumulovat kapitál s dlouhodobým horizontem.

TIP REDAKCE

Aktuální investiční tipy Jana Traxlera najdete v dnešním článku
Akcie ve výprodeji... a to je jen začátek

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 8. 2011 1:28

Ono zbytečné začíná být řešit nějaký státní příspěvek 2 tácy ročně a spořit na to zablokované peníze na 6 let s úrokem 1,7 netto a k tomu s nezanedbatenými poplatky.

Když stavební spoření vzniklo, 4500 Kč státního příspěvku si tehdy normální člověk vydělal (brutto) tak za 3 týdny. Dnes si 2000 vydělá max. za dva dny.

Stavební spoření jde přirozeně do kopru, viz. např. tyto poslední údaje:
http://www.finance.cz/zpravy/finance/321765-pocet-novych-smluv-o-stavebnim-sporeni-v-cesku-v-pololeti-klesl/

A to bude výrazně hůř, protože nové mlouvy se už moc uzavírat nebudou a ty "staré", kde je většina naspořených peněz, prostě ve většině případů lidé max. do 2 let zruší.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 8. 2011 8:09, Lubik

„A to bude výrazně hůř, protože nové mlouvy se už moc uzavírat nebudou a ty "staré", kde je většina naspořených peněz, prostě ve většině případů lidé max. do 2 let zruší.“ To mi je nějaké povědomé. Nepsal jsi to už tenkrát, když se podpora snížila ze 4.500 na 3.000 Kč?

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Češi neumějí šetřit! Čím to je?

15. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 41 komentářů

Očima expertů: Češi neumějí šetřit! Čím to je?

Co může za to, že si české domácnosti nedokážou vytvořit dostatečné finanční rezervy? Rozhazovačnost? Neschopnost správně investovat? Nízké příjmy? Zeptali jsme se, jaký na tuto problematiku... celý článek

Očima expertů: Mělo by se zrušit stavební spoření?

6. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Očima expertů: Mělo by se zrušit stavební spoření?

Osud stavebního spoření v současné podobě je velmi nejistý. Vyplývá to alespoň z některých výroků ministra financí Miroslava Kalouska. Jak velké změny systém stavebního spoření prodělá?... celý článek

Spor o stavební spoření: Kalousek se mstí, Kalousek trestá

3. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 41 komentářů

Spor o stavební spoření: Kalousek se mstí, Kalousek trestá

Když někdo udělá chybu, bývá zvykem, že se omluví a zkusí ji napravit. Když ale ministerstvo financí doplatilo na svůj protiústavní postup při změnách ve stavebním spoření, místo omluvy... celý článek

Stavební spoření: omezit znovu a lépe?

28. 4. 2011 | redakce Peníze.CZ | 23 komentářů

Stavební spoření: omezit znovu a lépe?

Ústavní soud zrušil zákony, které vedly ke snížení státní podpory stavebního spoření. Vyhověl stížnosti sociální demokracie, podle níž není možné, aby tyto změny – přijaté navíc ve... celý článek

Očima expertů: kam investovat na rok, kam na pět let

1. 4. 2011 | Petr Novotný | 9 komentářů

Očima expertů: kam investovat na rok, kam na pět let

Dokud nemáte nic, je vám na světě blaze. Jak ale jednou přijdou peníze, začínají starosti: jak se o ně postarat, kam je investovat, aby nechřadly a rozmnožovaly se. Co radí experti? celý článek

Partners Financial Services