Na nákupy s úvěrovou kartou a s rozumem

Na nákupy s úvěrovou kartou a s rozumem
Koupili jste si něco třeba k Ježíšku na splátky? Počítejte s tím, že se vám již brzy ve schránce objeví takzvaná nákupní úvěrová karta. Ta bývá často zaměňována s kartou kreditní, na rozdíl od ní má však více nevýhod. Jaké konkrétně se dočtete dál.

Pokud jste se jednou upsali splátkové společnosti, můžete si být téměř jistí, že vás jen tak nepustí. Splácíte-li podle pravidel, většinou po půl roce, kdy jste jejím vzorným klientem, vám pošle nákupní úvěrovou kartu. Že jste o ni nežádali, není důležité, protože jste při podpisu smlouvy uvedli souhlas k jejímu vydání.
"Zasláním O.K. karty jsme Vám chtěli poděkovat za to, že využíváte našich služeb. Na aktivaci karty máte až 180 dní a svou O.K. kartu můžete aktivovat nákupem v prodejně, která s námi spolupracuje, nebo výběrem hotovosti z bankomatu nebo na pobočce GE Money Bank," najdete na webu GE Money. Pokud kartu nechcete, nechte ji neaktivně ležet v šuplíku (například pro "strýčka příhodu"), nebo ji pošlete zpět či znehodnoťte, například rozstřihnutím. Dokud kartu nezačnete používat, nemusíte se bát žádných poplatků.

V současné době můžete získat především tyto čtyři nákupní úvěrové karty: Aura od splátkové společnosti Cetelem, Futurum od Essox, O.K. karta od GE Money Multiservis (novým klientům se již karta nevydává, místo ní dostanete kreditní kartu MoneyCard) a Stříbrnou kartu Home Credit. Nákupní úvěrové karty získáte většinou až poté, co úspěšně splácíte po určitou dobu u některé z nich úvěr. Někdy však můžete zažádat o kartu rovnou, aniž byste si předtím u společnosti cokoli pořídili. Důvodů, proč si takovou kartu pořídit, však není mnoho.

Proč nezaměňovat kreditní a úvěrovou kartu?

Máte-li na výběr mezi kartou kreditní (které vydávají bankovní domy, více se o nich dočtete v článku Toužíte po kreditní kartě? Výběr neuspěchejte) a kartou úvěrovou (vydávány splátkovými společnostmi), vždy volte kreditku. Ta nabízí většinou nižší úroky a poplatky a především takzvané bezúročné období. To znamená, že minimálně 14, maximálně 50 dní nemusíte za to, že čerpáte úvěr, platit úroky. Pokud stihnete za tuto dobu splatit celou půjčku, máte peníze skoro zadarmo. Tuto výhodu však u nákupních karet nenajdete. Ať úvěr splatíte kdykoli, úročení se nevyhnete.
Pro úvěrové karty ovšem hovoří snazší vyřízení, splátkové společnosti nejsou tolik přísné při posuzování, komu půjčí a komu už ne. Na podmínky, které musíte splnit pro získání karty, se podívejte do sloupku.

Co většinou potřebujete k vyřízení nákupní úvěrové karty
  • občanský průkaz a další doklad totožnosti,
  • potvrzení o výši příjmů,
  • doklad, na němž lze ověřit adresu bydliště.

Výrazný rozdíl mezi kreditní a úvěrovou kartou je v systému splácení. U kreditní karty totiž splácíte úvěr variabilními splátkami, které se odvíjí od skutečně čerpané částky, a to nejčastěji 5 nebo 10 % z výše úvěru. U nákupní karty platíte každý měsíc stejnou částku stanovenou procentem z úvěrového rámce, tedy z maximální možné částky, kterou si můžete půjčit. Ta se určuje podle vašeho čistého příjmu. Pokud vám karta dovoluje vzít si například 30 tisíc Kč s minimální splátkou 5 %, budete měsíčně platit stále stejných 1 500 Kč.
U GE Money Multiservis probíhá proces trochu odlišně, nejprve si určíte výši pravidelné měsíční splátky (od 500 Kč do 3 750 Kč), pak ji vynásobíte 20 a dostanete sumu, kterou vám společnost půjčí, tedy minimálně 10 tisíc a maximálně 75 tisíc Kč.

Výhodou pravidelně vysokých splátek může být jistota, se kterou víte, kolik si každý měsíc musíte odložit bokem a zdánlivé rychlejší splacení úvěru. Nebezpečí, které však hrozí u obou typů karet, představuje perpetum mobile, kdy se opakovaným používáním karty dostáváte do začarovaného kruhu, ve kterém neustále platíte měsíční částku a nemalé úroky a poplatky.

Dluh na úvěrové kartě však můžete splatit najednou, a to bez sankcí. To znamená, že každý měsíc posíláte na kartový účet minimální částku a máte-li víc peněz k dispozici, můžete poslat i víc peněz než minimum nebo dokonce doplatit celý úvěr.¨

Poplatky vám splátkové společnosti účtují jen v případě, když úvěrovou kartu používáte a tvoří je především poplatky za měsíční výpis z karty. Za sjednání či vedení karty zpravidla nic neplatíte. "Dokud klient kartu nepoužije, nestojí ho vůbec nic. Pokud ji v minulosti použil a doplatí celou dlužnou částku, také za kartu nic neplatí. Na jeho účtu není žádný pohyb, takže výpisy z účtu nedostává a tedy za ně ani neplatí," vysvětluje tisková mluvčí Cetelem Irena Loukotová. Konkrétní srovnání poplatků a dalších možností úvěrových karet najdete v tabulce.

Internetové platby, bankomat i možnost pojistit se

S úvěrovou kartou můžete nejen platit za zboží přímo v obchodě (například si koupíte ledničku, na kterou nemáte momentálně hotovost), ale můžete peníze vybírat i z bankomatů nebo s některými kartami zaplatit za zboží na internetu. Platby kartou zpoplatněny nejsou, kdežto výběr hotovosti vás bude stát několik desítek Kč, poplatek je vyjádřený nejčastěji procentem z vybírané částky, případně minimální částkou.

Pokud máte obavu, že byste například ztrátou zaměstnání nebo dlouhodobou nemocí nemohli pravidelně splácet, nabízí se možnost sjednat si ke své kartě pojištění schopnosti splácet. Takovéto pojištění platíte měsíčně jako procento z měsíční splátky, nejčastěji kolem jednoho až čtyř procent. Podmínky pro to, kdy za vás pojišťovna platí splátky, jsou však přísné, více se o tom dočtete v článku Pojištění schopnosti splácet: vytáhne trn z paty, nebo peníze z kapes?. Dejte si však pozor, někdy je pojištění již součástí úvěrové karty (například Aura od Cetelem, která vám přišla poštou), nebo je daná společnost nenabízí (například Stříbrná karta Home Credit, pojištění lze sjednat jen ke spotřebitelskému úvěru, nikoli však ke kartě).

Srovnání nákupních úvěrových karet
Název společnosti Cetelem (profil, názory) Essox GE Money Multiservis (profil, názory) Home Credit (profil, názory)
Název karty Aura MasterCard Electronic / Aura MasterCard Unembossed Futuro MasterCard Electronic O.K. karta Stříbrná karta Home Credit (dříve karta YES)
Poplatky za vydání, vedení a výpis 1. rok karta zdarma, další 150 Kč, 36 Kč měsíčně za výpis 40 Kč měsíčně za výpis, 1,5 % z úvěrové rámce za vystavení (zdarma za vystavení přes internet, nebo přijde-li vám karta poštou) 40 Kč měsíčně za správu 27 Kč měsíčně za výpis
Poplatky za výběr z bankomatu v ČR první 3 výběry zdarma, pak 45 Kč + 0,5 % z vybrané částky (obě) 25 Kč bankomat KB, 35 Kč cizí bankomat první výběr zdarma, pak 49 Kč (min. hodnota výběru je 500 Kč) 1 % z vybrané částky, min. 85 Kč
Úroková sazba 21,36 % p.a. od 19,08 % p.a. do 26,28 % p.a. podle výše úvěrového rámce 22,68 % p.a. 26,64 % p.a.
Minimální měsíční splátka 5 % z úvěrového rámce (po písemné žádosti lze snížit na 4 %) od 200 Kč do 3 500 Kč podle výše úvěrového rámce 5 % z úvěrového rámce, min. 500 Kč 4 % z úvěrového rámce, min. 400 Kč
Možnost jednorázové splátky ano ano ano ano
Úvěrový rámec od 10 000 Kč do 60 000 Kč od 5 000 do 75 000 Kč od 10 000 Kč do 75 000 Kč standardně od 10 000 Kč do 30 000 Kč (lze navýšit)
Platnost karty 3 roky 2 roky není omezena 3 roky
Zdroj dat: splátkové společnosti

Objevila se vám už ve schránce nákupní úvěrová karta? Využili jste ji? Nebo ji necháváte "ležet ladem"? Myslíte, se že takovýto nákup vyplatí? Diskutujte v

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 4. 2006 13:39, Kit

V tabulce je uvedeno, že všechny nákupní karty lze splácet vyššími, resp. jednorázovými splátkami. Některé však vyžadují předem oznámení o mimořádné platbě, jiným je to jedno. Bylo by vhodné, kdyby to v tabulce bylo rozlišeno.

V tomto směru mi více vyhovují karty kreditní - splácím celou částku na konci bezúročného období.

+31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Toužíte po kreditní kartě? Výběr neuspěchejte

12. 4. 2006 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Toužíte po kreditní kartě? Výběr neuspěchejte

Chcete nosit v kapse plastovou jistotu pro případ potřeby něco nečekaně koupit či výpadku příjmu? Kreditní karta je k tomu jako dělaná. Ovšem pozor, při jejím výběru dobře zvažte banku,... celý článek

Nebezpečná Visa Electron od ČSOB?

22. 3. 2006 | Dana Chytilová | 3 komentáře

Nebezpečná Visa Electron od ČSOB?

Máte elektronickou Visa kartu od ČSOB? Víte, že s ní můžete platit na internetu? A že k tomu nemusíte ani zadávat PIN? Pokud jste o tuto službu neměli zájem, máte smůlu, ČSOB ji povolila... celý článek

Nemáte na splátky? Poradíme, kde hledat pomoc

21. 3. 2006 | Dana Chytilová | 53 komentářů

Nemáte na splátky? Poradíme, kde hledat pomoc

Máte dluhů tolik, že nevíte, jak je všechny splatit? Rozhodně nečekejte, až za vámi přijde exekutor. Jakmile zjistíte, že vám teče do bot, vyhledejte pomoc. Kde? Dozvíte se v našem... celý článek

Pojištění schopnosti splácet: vytáhne trn z paty, nebo peníze z kapes?

27. 1. 2006 | Simona Ely Plischke

Pojištění schopnosti splácet: vytáhne trn z paty, nebo peníze z kapes?

Splácíte leasing, k tomu úvěr ze stavebního spoření a navrch ještě osobní půjčku, pomocí které jste vyřešili Vánoce? Napadlo vás, co byste dělali, kdyby vás mrazivé počasí skolilo a... celý článek

Přijali jste kreditku? Ať vám nezruší kontokorent!

29. 11. 2005 | Dana Chytilová

Přijali jste kreditku? Ať vám nezruší kontokorent!

Zavolal vám váš bankéř a nabídnul kreditní kartu? Pokud využíváte zároveň kontokorent u dané banky, dejte pozor, ať o něj přijetím kreditní karty nepřijdete.

Partners Financial Services