Porodné podle ČSSD vytvoří trh s dětmi

Porodné podle ČSSD vytvoří trh s dětmi
ČSSD předložila návrh na zvýšení porodného na 60, 90 a 120 tisíc Kč za první, druhé a třetí dítě. Vypadá to, že předloha je nekriticky přijímána, přitom je založena na zcela nepodložené hypotéze a může vyústit ve financování zejména dětí v neutěšených poměrech bez šance na šťastné dětství a kvalitní život. Nejde náhodou jen o navýsost populistické jednání, které sleduje jen osobní a stranický prospěch?

Za normálních okolností bych asi necítil potřebu se k předloženému návrhu vyjadřovat, nebýt dvou věcí. Jednak se zdá být všeobecně a nekriticky přijímán a jednak jsem nezaznamenal skutečně věcnou diskuzi. Přitom obsahuje hned několik rizik a vnitřních rozporů, je ve své podstatě nebezpečný, a zdaleka nelze vyloučit, že v budoucnu napáchá mnoho zla.

Porodné se již letos zvýšilo

Pro matky dětí narozených od 1. 4. 2006 platí vyšší porodné. Zvedlo se z částky 8 750 Kč na dvojnásobek, tj. na částku 17 500 Kč. Při narození dvojčat rodina obdrží 52 500 Kč a při trojčatech dokonce 78 750 Kč. Nejsou to malé částky, celkové náklady na tuto dávku dosáhnou v letošním roce přes miliardu, odhadem 1 547 000 000 Kč.
Více jsme o tomto tématu psali v článku Sociální dávky plné změn: předvolební pomoc rodinám s dětmi

Obávám se, že návrh je založen na zcela nepodložené hypotéze. V médiích, ve volebních programech a v parlamentních projevech se opakovaně objevuje následující argumentace: Nízká porodnost je negativní jev, je způsobena ekonomickou situací rodin a nedostupným bydlením. Pokud tento stav změníme, porodnost stoupne.

Pokud je tato hypotéza pravdivá, pak musí platit, že v bohatých zemích jako je Švýcarsko, Švédsko nebo severní Itálie dochází k populační explozi. Naopak v chudých zemích jako je Bangladéš nebo Súdán naopak dochází k dramatickému poklesu porodnosti. Stejný jev musí být pozorovatelný i v rámci České republiky, kde rodiny s vyššími příjmy a s vlastním bytem tedy musejí mít více dětí. Je zjevné, že fakta jsou s hypotézou v přímém a zásadním rozporu.

Kde se bere takto nepodložená víra? Kde se bere odvaha veřejně prezentovat nepodložené hypotézy jako fakta?

Podívejme se na problematické oblasti:

  • Jaká jsou rizika a vedlejší efekty?
    Hlubší úvaha musí odhalit i rizika navrhovaného zákona, protože každý zákon má i vedlejší negativní účinky. Každá suma je relativní. Pro někoho může znamenat sto tisíc celé jmění, pro jiného příspěvek. Pro někoho bude tato suma znamenat klíčový a pro jiného nepodstatný faktor. Zákon ve skutečnosti vytvoří trh s dětmi. Nežijeme v ideálním světě, ale v reálném, kde žijí i lidé nezodpovědní, lidé závislí na alkoholu a hazardní hráči. Nebude právě pro tyto lidi příspěvek motivační? Bude příspěvek dostatečný pro přerušení slibně se rozvíjející kariéry a zřeknutí se platu 40 tisíc korun měsíčně? Kde jsou záruky, že ve skutečnosti nebudeme financovat více dětí v neutěšených poměrech, bez šance na šťastné dětství, dobré vzdělání a produktivní život?
  • Je návrh sociálně spravedlivý, je morální?
    Další problém spočívá v sociální spravedlnosti. Tento rozpor vynikne nejlépe na jednoduchém příkladu dvou rodin se třemi dětmi a se zhruba stejnými příjmy. Jedné se narodily tři děti v letech 2001 až 2007, druhé se narodí po roce 2007. Co ospravedlní transfer ve výši 270 tisíc korun, které jedna rodina bude muset zaplatit druhé? A nakonec, nejde v zásadě o obchod s dětmi, je návrh morální?

Panuje shoda v cílech zákona?

Dávkami pro rodiny jsme zabývali v článcích:
Jak zvládnout nemoc
Jak zvládnout péči o příbuzné
Jak zvládnout péči o příbuzné II.
Jak stát pomáhá nemajetným
Jak zvládnout bydlení
Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb
Jak přežít na rodičovské
Rodičovský příspěvek doznal změn i zmatků
Chystáte se na mateřskou? Připravte se na almužnu
Jak uživit potomky
Jak zvládnout péči o nechtěné děti
Absolventi bez práce aneb dávky čerstvě po škole
Když onemocní podnikatel
Potřební podnikatelé opět dosáhnou na přídavky

Pro orientační výpočet těchto dávek jsme pro vás připravili kalkulačky:
Příspěvek na bydlení
Přídavek na dítě
Sociální příplatek
Nemocenská

Konečně i základní premisa, že nízká porodnost je negativní jev, je přinejmenším diskutabilní. Holandsko je zemí s vysokou hustotou obyvatelstva, z této země ve stále větší míře odcházejí dobře situovaní občané i se svými rodinami. Stěhují se do zemí jako je Austrálie nebo Kanada. Proč začínají znova, v cizí zemi a často s nižšími platy? Jako důvod uvádějí prostor a životní prostředí. Méně obyvatelstva znamená menší tlak na zdroje a lepší kvalitu života. Proč naším cílem musí být Holandsko nebo Bangladéš, proč ne Kanada? Mluví se o řešení problému. Položil ale někdo vážně otázku, zda problém vůbec existuje? Chceme Holandsko, nebo Kanadu? Mne se například nikdo neptal. Mimochodem, hlasoval bych pro Kanadu.

Připusťme ale, že většina bude pro model Holandska. Pak by proponenti řešení založeného na porodném měli dokázat, že jejich návrh funguje, že negativní dopady jsou buď zanedbatelné, nebo akceptovatelné. Jelikož všechny demografické studie ukazují, že ekonomická situace rodin působí přesně opačně, pak nezbývá než udělat následující jednoduchý pokus.
Nechť tisíc proponentů návrhu zákona (nejlépe poslanci a členové stran) založí účelovou nadaci, do které každý vloží dvě stě tisíc korun plus roční příspěvky na provoz nadace. Tato nadace bude po dobu pěti let vyplácet porodné ve výši sto tisíc korun členům nadace a jejich přímým potomkům za každé narozené dítě. Takto postavená nadace bude poměrně věrně odrážet náklady i dopady navrhovaného řešení. Pokud skutečně dojde k růstu porodnosti, a cena bude odpovídat výsledkům, pokud oproti kontrolnímu vzorku nedoje k poklesu kvality života nově narozených dětí (v parametrech, jako je četnost fyziologických a psychologických problémů nebo dosaženého vzdělání), budou mít poslanci a představitelé politických stran morální právo předložit návrh zvýšení porodného. Teprve pak zmizí vážné podezření, že jde o navýsost populistické, oportunistické, sobecké a bezohledné jednání, ve kterém jde jen o osobní a stranický prospěch.

Článek vyšel na stránkách Liberálního institutu.

Co si o návrhu ČSSD a této jeho kritice myslíte vy?  Chcete Holandsko, nebo Kanadu? Bojíte se vymírání Evropy? Proč?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 40 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 4. 2006 20:39, klsfrkl

Problém není až tak v penězích, ale hlavně ve vytváření určité atmosféry nenormality normální rodiny - viz např. výroky o teletníku od pana největšího myslitele. Jinak nutit pracující lidi aby nedobrovolně živili děti lidí, kteří ze zásady nedělají, je pořádná sprosťárna.

+54
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 4. 2006 0:34, HonzaH

slova amerického prezidenta Ronalda Reagana:

Jsem si jist, že každý pociťuje lítost nad jedincem, který upadl do příkopu na kraji cesty nebo v naší soutěživé společnosti nedokázal udržet krok s ostatními. Můj vlastní soucit však nadto patří i těm milionům neopěvovaných mužů a žen, kteří každé ráno vstávají, posílají děti do školy, odcházejí do práce, snaží se uhradit všechny poplatky za bydlení, platit nehorázné daně, aby umožnili soucítění s méně šťastnými, a kvůli tomu všemu musí obětovat mnohé ze svých tužeb, snů a nadějí. Vláda jim dluží něco lepšího než jen další a další nápady, jak je přimět k tomu, aby sdíleli plody své dřiny s ostatními.
============================== ==
Na světě je lidí OPRAVDU dost. Pokud potřebujeme počet lidí zvýšit, pak pouze ve skupině zmíněné mr. Reaganem. Obecné zvyšování počtu voličů nás přivede do ještě větších problémů.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (40 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services