Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb

Akcie: s nákupy se čeká na vyhlášení úrokových sazeb
Květnová míra inflace v USA činila 0,6 %, roční 3,1 %, jádrová jen 0,2 % a meziroční dokonce klesla na 1,7 %. Index spotřebitelské důvěry vzrostl, index podnikatelské nálady naopak klesl. S velkými nákupy akcií investoři zatím vyčkávají.

Spojené státy

V pondělí převládly na amerických burzách obavy z toho, že v týdnu budou zveřejněny údaje o inflaci ukazující její zrychlující tempo, které by mohlo vést FED k rychlejšímu zvýšení úrokových sazeb. Hodnota indexu Dow Jones Industrial Average (profil, názory) se snížila o 0,7 %, index S&P 500 (profil, názory) klesl o 1,0 % a technologický Nasdaq Composite (profil, názory) ztratil 1,5 %. Růst maloobchodních tržeb o 1,2 % v minulém měsíci a bez prodejů aut o 0,7 % nemělo viditelný dopad na ceny akcií. Akcie tabákové firmy RJ Reynolds Tobacco Holdings posílily o 4,8 %, potom co společnost navrhla akvizici za 3 mld. dolarů další tabákové společnosti Brown & Williamson Tabacco.

Druhý den v týdnu byla zveřejněna míra inflace v květnu, která vyšla skoro podle odhadů analytiků, který byl 0,5 %. US inflace činila 0,6 %, roční 3,1 %, jádrová inflace jen 0,2 % a meziroční dokonce klesla z 1,8 % na 1,7 %. Index spotřebitelské důvěry, který sestavuje Michiganská univerzita, se zvýšil na 95,2 z revidované květnové hodnoty 90,2 bodu. Obchodní zásoby se v dubnu po březnovém růstu o 0,7 % zvýšily o 0,5 %, tj. o 0,1 % více, než se čekalo. Index podnikatelské nálady ve státě NewYork (Empire Manufacturing) se z květnové hodnoty 30,21 snížil v červnu na 30,17. Očekával se růst indexu na 30,50. Akciové trhy posílily a smazaly téměř pondělní ztráty. Cena akcií investiční banky Lehman Brothers (profil, názory) spadla o 4 %, na základě obav, že vzestup úrokových sazeb by mohl snížit růst jejího zisku ve druhé polovině letošního roku.

Středeční obchodování zakončily hodnoty burzovních indexů bez větších změn, kdy indexy S&P 500 a Nasdaq zvýšily svoji hodnotu o 0,1 % a DJIA oslabil o 0,1 %. Ačkoliv růst ekonomiky je v dobrém tempu, zisky firem jsou vyšší než očekávání, investoři zatím s velkými nákupy akcií vyčkávají až možná do září, kdy bude více jasno o výši úrokových sazeb a situaci v Iráku. Investiční banka Bearn Stearns oznámila vzestup zisku za druhé pololetí o 24 %, který byl podpořen obchodováním s dluhopisy a akciemi a cena akcií na to posílila o 0,9 %. Letecká společnost Delta Airlines (profil, názory) uvedla, že očekává vzestup nákladů za pohonné hmoty o 35 % oproti minulému roku a cena akcie na to reagovala poklesem o 4 %.

Při čtvrteční burzovní seanci šly ceny akcií mírně dolů. Technologická společnost Jabil Circuit (profil, názory), která je také dodavatelem pro Hewlett-Packard (profil, názory), oznámila očekávaný zisk v letošním roce mezi 80 až 82 centy, což bylo pod odhady analytiků a cena akcií propadla o 12,7 %. Naproti tomu akcie společnosti Microsoft (profil, názory) vyrostly o 1,6 % na pozadí spekulací, že firma příští měsíc oznámí plán zpětného odkupu v řádu několika mld. dolarů, aby podpořila cenu akcií.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy jejich hodnoty mírně klesaly vzhledem k očekávání investorů, že tento týden nebude růstový po předchozích 3 týdnech vzestupu.

Evropa

Nový týden nezačaly evropské burzy příliš šťastně a burzovní indexy oslabily o více než 1 % vzhledem k obavám ze zvýšení úrokových sazeb v USA. Akcie finského výrobce mobilních telefonů Nokia (profil, názory) ztratily 2,2 % i přesto, že společnost uvedla na trh novéch modely, ale investoři očekávali větší počet nových produktů v letošním roce, než kolik firma jich letos uvede.

V úterý se evropským trhům dostalo podpory ze zámoří, díky pozitivnímu dění na tamních burzách. Ceny akcií evropských ropných společností BP (profil, názory) a Total získaly 1,5 % na základě přiblížení ceny ropy k 38 dolarům za barel po sabotážním útoku na potrubí v Iráku, což sníží export ropy. U maloobchodního řetězce Marks & Spencer vyčkávají investoři na nové zprávy o potencionálním nabídce o převzetí od miliardáře Philipa Greena a cena akcií klesla o 1 %.

Uprostřed týdne ceny akcií mírně vzrostly vzhledem ke snížení obav z růstu úrokových sazeb v USA. Akcie britské společnosti Smiths Group posílily o 1, 8 % a jejich cena se dostala na sedmi měsíční maximum po získání kontraktu ve výši 1,6 mld. dolarů od výrobce letadel Boeing (profil, názory).

Čtvrtek byl ve znamení bez výrazných cenových změn. Trhy překvapila Švýcarská centrální banka zvýšením úrokových sazeb o 0,25 %. Z toho těžily akcie švýcarské pojišťovny Swiss Life posílením o 2,7 % a zajišťovny Swiss Re vzestupem o 1,1 %.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty indexů téměř beze změn, kdy trhy si dávaly odpočinek a nedostatek nových zpráv vedl investory k pasivitě.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 6. 2004 1:32, ladka

Prodejem (vypisovanim) out-of-the puts si riziko podstatne nesnizujete, nybrz zvysujete. Jste-li drzitelem akcii a jejich cena bude klesat, bude soucasne stoupat i hodnota Vami prodanych (vypsanych putu)a budete krvacet z akcii i onech putu. I kdyz jsou OTM, jejich delta se bude zvysovat s klesajici cenou akcii. Prodej putu je byci-neutralni strategie. Riziko spojene s drzenim akcii byste si snizil vypisovanim callu (cim vice OTM, tim mensi snizeni rizika) nebo nakupem putu.

Zobrazit celé vlákno

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 6. 2004 20:24, vaclav

Jsem investovan v nekolika financnich akciich (SOV, NYB, WM).
Prodavam out-of-the-money puts (na pr. NYB je zhruba na $20
a ja prodal January 15 puts)a tak podstatne snizuji risk.
Jak pisete, je otazkou zda uroky pujdou nahoru vyrazne.
Zvyseni o 25 basis points nikoho neprekvapi. Nutno souhlasit
s vasi logikou, ale jak vime, vsechno dopadne jinak nez
ocekavame.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Nasdaq Composite smazal svoji letošní ztrátu

14. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Nasdaq Composite smazal svoji letošní ztrátu

Optimismu na amerických burzách začátkem minulého týdne pomohly příznivé zprávy z trhu práce a také cena ropy, která se pohybovala na šestitýdenním minimu. Bank of England ve čtvrtek... celý článek

Akcie: S&P 500 vystoupal nejvýše za devět měsíců

31. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: S&P 500 vystoupal nejvýše za devět měsíců

Nové zprávy o ziscích společností poslaly ve čtvrtek index S&P 500 na nejvyšší vzestup za posledních devět měsíců. Hvězdou evropských burz byl ve stejný den britský maloobchodní řetězec... celý článek

Akcie: obavy z růstu sazeb neustávají

24. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: obavy z růstu sazeb neustávají

Kromě zvyšování úrokových sazeb se začíná objevovat i hrozba růstu cen ropy. A tak přestože se první dny zdály pro investory slibné, v závěru týdne obavy převážily.

Akcie: celý týden na houpačce

17. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: celý týden na houpačce

Hodnota indexu DJIA klesla poprvé v tomto roce pod 10 000 bodů, stejně tak klesaly i ostatní indexy. Ztráty ovšem byly často vymazány ještě týž den nebo den následující.

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

10. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

Americkým indexům pomohly zveřejněné hospodářské výsledky firem, relativně silné makroekonomické údaje a rozhodnutí FEDu ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Evropské burzy rostly... celý článek

Partners Financial Services