Akcie: celý týden na houpačce

Akcie: celý týden na houpačce
Hodnota indexu DJIA klesla poprvé v tomto roce pod 10 000 bodů, stejně tak klesaly i ostatní indexy. Ztráty ovšem byly často vymazány ještě týž den nebo den následující.

Spojené státy

V pondělí se dostaly ceny akcií pod prodejní tlak na základě pokračujících obav z růstu úrokových sazeb a hodnota indexu Dow Jones Industrial Average (profil, názory) klesla poprvé v tomto roce pod 10 000 bodů a jeho hodnota oslabila o 1,3 %. Index S&P 500 (profil, názory) ztratil 1,1 % a technologický Nasdaq Composite (profil, názory) rovněž 1,1 %. Pro akciový trh není již problémem, jestli se sazby zvednou dříve či později, ale přepokládané zvýšení už červnu. Akcie osmé největší banky v USA společnosti Sun Trust Banks (profil, názory) propadly o 7,6 % , protože banka koupí National Commerce Financial, jejíž akcie na tuto zprávu poklesly o více než 2 %. Společnost poskytující telekomunikační služby Sprint Corp. (profil, názory) oznámila, že plánuje snížení počtu pracovníků o 2550, což je o 550 více než byl původní plán a tato celková redukce by měla přinést snížení nákladů o 90 milionů dolarů. Akcie i přes tuto zprávu ztratily 2 %.

Druhý den v týdnu nastalo oživení na Wall Street a ceny akcií posilovaly, kdy byl zájem především o technologické společnosti a index Nasdaq Composite vyrostl o 1,9 %. Na trh se vrátili kupující vzhledem k tomu, že indexy od svého 23 měsíčního maxima, kterého dosáhly 11. února zaznamenaly poměrně větší korekci, kdy index S&P 500 ztratil 5,3 %, Dow Jones přišel o 6,7 % a Nasdaq dokonce si odepsal 10 % ze svého maxima z poloviny ledna. Akcie společnosti Intel (profil, názory) výrazně vzrostly o 4,4 %, protože společnost zvýšila zásoby na nejvyšší úroveň od roku 2001, když spoléhá na růst poptávky.

Na začátku obchodování ve středu ceny akcií výrazně šly dolů, potom během posledních dvou hodin vymazaly burzy svoje ztráty a den zakončily mírným posílením mimo technologických akcií, kdy index Nasdaq mírně oslabil. Nejlépe si mezi sektory vedly akcie finančních společností. Akcie druhé největší banky v USA Bank of America (profil, názory) zpevnily o více než 2 %, když banka na setkání s investory potvrdila výhled na rok 2004.

Předposlední den v týdnu americké burzy uzavřely níže, kdy investory opět lehce vystrašil růst indexu cen průmyslových výrobců, který se zvýšil více než se očekávalo, což opět přibližuje dobu, kdy dojde ke zvýšení sazeb. Výrazně o 6 % šla dolů cena akcií největšího maloobchodního prodejce šperků v USA společnosti Tiffany & Co. (profil, názory), kdy společnost snížila svůj původní odhad růstu příjmů v letošním roce, protože předpokládá pomalejší růst v USA a Japonsku. Firma Walt Disney (profil, názory) uvedla, že zisk za druhé čtvrtletí byl 26 centů na akcií, což bylo více než analytici odhadovaly a akcie posílily o 1,3 %

Během pátečního dopoledního obchodování s futures se americké akciové indexy pohybovaly níže, protože investoři se obávali před zveřejněním růstu indexu spotřebitelský cen, kdy vyšší vzestup inflace by znovu přiblížil zvýšení sazeb.

Evropa

Vstup do druhého květnového týdne vůbec evropským akciím nevyšel, protože evropské burzy propadly o více než 2,5 %, kdy evropské trhy byly pod vlivem obav ze zvyšování sazeb v USA a růstu cen ropy, která by mohla zvednou inflaci. Evropské burzy významněji nereagovaly na podnikové zprávy, protože byly pod tlakem prodejců.

V úterý přišla na burzy optimistická nálada a ceny akcií rostly. Na zvýšení investičního doporučení poskočila cena akcií o 4,7 % u německého výrobce luxusních automobilů Porsche. Po článku britských novin Guardian ve kterém bylo uvedeno, že americká Citigroup (profil, názory) jmenovala poradce pro možné převzetí, posílily akcie Abbey National o 2,3 %. Společnost Lagardere zvýšila svůj růstový cíl na letošní rok, jak její mediální divize zvedla svoji předchozí předpověd a cena akcií šla nahoru.

Uprostřed týdne znovu převládl negativní sentiment a ceny akcií oslabovaly, pod tlakem se ocitly ceny akcií pojišťoven po oznámení výsledků hospodaření za první tři měsíce od nizozemské pojišťovny Aegon (profil, názory). Cena akcií této pojišťovny se propadla skoro o 8 %, když se očekával zisk ve výši 397 milionů euro, ale skutečnost byla pouze 354 milionů euro. Tento negativní výsledek měl vliv i na cenu akcií italské pojišťovny Generali, která mírně klesla i přes nárůst zisku v prvním kvartále o 83 % ve srovnání se stejným obdobím v minulém roce.

Houpačka na evropských burzách pokračovala i ve čtvrtek, ale tentokrát ceny akcií stoupaly. Vzpruhu na trh přinesly solidní výsledky některých finančních institucí. Holandská ING (profil, názory) výrazně překonala výši zisku odhad trhu a cena akcií zpevnila o 5,7 % a rovněž francouzská Societe Generale příjemně překvapila a její akcie povyrostly o 3 %

V pátek dopoledne byly ceny akcii v negativním teritoriu, kdy investoři vyčkávali na dění v zámoří.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 5. 2004 17:31, Honzajs

10 let nestačí ani náhodou. V letech 1966-1982 (16 let) trhy prakticky stagnovaly. Pokud by se ještě započítala inflace, abych zistil reálný výnos (která mne jako investora zajímá), tak to byl VELMI VELKÝ MINUS.

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 5. 2004 16:01, Nebraska

Zajímavý fond je NORDEA NORTH AMERICAN VALUE FUND !!!
Ten vyrostl od ledna 2000 do jara 2004 o 150% !!!
I pres ten velký krach 2000 az 2003.
Ovsem treba nepocítají jen prúmerný rúst akcií v tom fondu !!!
Treba pocítají taky do toho príbytek penez do toho fondu !!!
Takze kdyby akcie zústaly 4 roky bez rústu , ale na fondu pribylo o 150% penez od podílníku fondu , tak by se hodnota fondu zvýsila asi taky o 150% i kdyby tam zústaly peníze v hotovosti a bez akcií !!!
Kdybych to byl bejval vedel , musel bych si roku 2000 ten fond koupit a drzel jej stále !!!
Ovsem fondy , to je nuda !!! Oni kupují za nase peníze akcie a my nevíme vúbec jaké akcie !!! Oni si berou od nás pár procent z nasich penez jako vstupní poplatek a za kazdý rok zase procento nasich penez jako rocní poplatek !!! A díky tomu vydelávají nekdy manageri rocní mzdu milion dolarú , euro , nebo milion korun - a to bychom jim nemeli dovolit !!!
Jeden z nejúspesnejsích fondú sveta NORDEA NORTH AMERICAN VALUE FUND vydelává s kvalitními akciemi vybranými dle strategie Warrena Buffetta a soucasne pridává k tomu i volatilní akcie technologické - to by mohly být klidne Ericsson nebo EMC , ale zjistit to nikde nemohu , jaké akcie presne oni mají ve fondu.
No , já si delám vlastní fond z : Ericsson , EMC , Corning (GLW) ,
Micron Technology , Citigroup , AIG , Cardinal Health , Wellpoint.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

10. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

Americkým indexům pomohly zveřejněné hospodářské výsledky firem, relativně silné makroekonomické údaje a rozhodnutí FEDu ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Evropské burzy rostly... celý článek

Akcie: špatné zprávy z evropských trhů

3. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: špatné zprávy z evropských trhů

Důvěra investorů v americké trhy roste, dařilo se například firmě TXU Corp. či Boeing. Zato z dění na evropských burzách v minulém týdnu investoři radost neměli.

Akcie: týden ve znamení obav ze zvyšování úroků

19. 4. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden ve znamení obav ze zvyšování úroků

Minulé úterý došlo na Wall Street k významnému poklesu, v březnu totiž maloobchodní tržby rostly více, než se očekávalo, což přineslo snížení cen dluhopisů. Také se začíná spekulovat... celý článek

Akcie: lehké zakopnutí uprostřed týdne

5. 4. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: lehké zakopnutí uprostřed týdne

Začátkem minulého týdne panovala na amerických i evropských burzách optimistická nálada a akciím se dařilo. Středeční obchodování zakončily trhy o něco níže, koncem týdne ale ztráty... celý článek

Akcie: obava z Hamasu, ale i doporučení nakupovat

29. 3. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: obava z Hamasu, ale i doporučení nakupovat

Začátkem minulého týdne americké i evropské burzy výrazně oslabily v obavách před terorismem, indexy na obou stranách Atlantiku tak opět klesly. Ve čtvrtek ovšem Wall Street prudce... celý článek

Partners Financial Services