Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa
Americkým indexům pomohly zveřejněné hospodářské výsledky firem, relativně silné makroekonomické údaje a rozhodnutí FEDu ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Evropské burzy rostly v důsledku celosvětově stoupajícího prodeje čipů a cen akcií výrobců mobilních telefonů. Trhy negativně ovlivnila rostoucí cena ropy.

Spojené státy

Vstup do nového měsíce americkým akcií vyšel, protože se do jejich cen pozitivně odrazily zveřejněné hospodářská výsledky firem a relativně silné makroekonomické údaje. Burzovní index Nasdaq Composite (profil, názory) se odrazil z jeho největšího týdenního poklesu za dva roky a posílil o 1 %. Akcie společnosti Intel (profil, názory) vzrostly po zprávě, že celosvětový prodej čipů v březnu stoupl o 32 %. Na cenu akcií největšího světového výrobce antivirových programů na světě společnost Symantec (profil, názory), která vyskočila o 4,4 %, jak se počítačový vir Sasser rozšířil do podnikových sítí z domácích počítačů a způsobil firmám problémy, což by mělo zvýšit poptávku po antivirových programech. Akcie výrobce letadel Boeing (profil, názory) vyrostly o 2,1 %, kdy společnost zvýšila čtvrtletní dividendu o 18 % a předpokládá, že bude pokračovat v programu odkupu svých akcií, který byl zastaven v roce 2001 po teroristických útocích.

V úterý ceny akcií klesaly během většiny dne, kdy se čekalo na rozhodnutí americké centrální banky o výši úrokových sazeb, která rozhodla, že je ponechá na stejné výši a to v závěru pomohlo cenám akciím, které uzavřely obchodování v plusu. Očekává se, že ke zvýšení sazeb by mělo dojít v srpnu o 0,25 % a na konci roku o dalších 0,25 % na 1,50 %. V příštím roce se předpokládá, že do konce září bude úroková sazba ve výši 2,75 %. Zatím reportovalo 423 firem z indexu S&P 500 (profil, názory) a jejich zisky v průměru vzrostly v prvním kvartálu o 27 %. Akcie ocelárny US Steel posílily o 5,1 % po odhadu International Iron and Steel Institute, že světová poptávka po oceli se zvedne v tomto roce o 6,2 %.

Během středy ceny akcií mírně vzrostly vzhledem k skutečnosti, že tempo růstu sazeb by nemělo být příliš rychlé. Hodnota indexu ISM ve službách v dubnu se dostala na rekordního hodnotu 68,4 a byla vyšší než očekávaná, což dokládá sílu americké ekonomiky a i její růst. Raketový růst ceny akcií o 22 % zaznamenala Charter One (profil, názory) potom, kdy další banka Royal Bank of Scotland (profil, názory) udělala nabídku 44,50 dolarů za akcii Charter One. Akcie výrobce počítačů Dell (profil, názory) povyrostly o více než 1 % na pozadí analytické zprávy od Banc of America (profil, názory), kde analytik uvádí, že zisk a ziskové marže nejspíš překročí jeho odhady v dalších několika letech, proto že prodeje počítačů jdou lepe než se očekávalo.

Ve čtvrtek na Wall Street dopadly obavy ze zvyšování sazeb ke kterému by mohlo dojít dříve než se očekává po pozitivních zprávách z trhu práce, kdy počet nových žádostí o příspěvek v nezaměstnanosti a setrvávajících žádostí o tento příspěvek výrazně klesl. Pokračující napětí v Iráku také negativně ovlivňuje náladu na trhu a fakt, že cena ropy zůstává vysoko, což může omezovat výdaje spotřebitelů. Z těchto důvodů ceny akcií oslabovaly.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy pohybovaly se jejich změny pohybovaly okolo nuly na základě, protože investoři vyčkávali na další zprávy, které by určily směr vývoje obchodování.

Evropa

Začátek týdne se evropským akciím vydařil, protože ceny akcií se zvýšily. Pozitivní nálada na burzách byla způsobena růstem prodejů čipů, který celosvětově stoupl. To pomohlo cenám akcií společností, které je vyrábějí např. nizozemský Philips (profil, názory) a německý Infineon (profil, názory).

V úterý nedošlo k většímu pohyby cen akcií a burzovní indexy mírně oslabily. Výsledek za první čtvrtletí uveřejnila největší evropská banka švýcarská UBS (profil, názory), kdy růst zisku byl tažen z obchodování z dluhopisy a akciemi. Zisk se jí zdvojnásobil na 2,42 mld. švýcarských franků oproti 1,21 mld. ve stejné periodě v roce 2003.

Středa přinesla na evropské burzy mírný vzestup trhů. Francouzský výrobce likérů Pernod Ricard dostal zvýšení investičního doporučení pro jeho akcie, které vyrostly skoro o 1,5 %. Díky růstu cen ropy se zvedly akcie ropných společností jako např. BP (profil, názory), Shell Transport (profil, názory) a španělský Repsol (profil, názory). Dobře si vedly Ericsson a Nokia (profil, názory), které přidaly 4,3 % a 2,1 %.

Předposlední den v týdnu byl ve znamení výrazného poklesu cen, na který mělo vliv přiblížení ceny ropy k 40 dolarům za barel a zvýšení úrokových sazeb ve Velké Británii o 0,25 %. Sektor výrobců automobilů oslabil skoro o 3 %, kdy nejhůře si vedly akcie DaimlerChrysler (profil, názory), Porsche a BMW. Akcie francouzské banky BNP Paribas (profil, názory) spadly o 2,8 % i přesto , že banka vykázala 30 % růst zisku, ale investory zajímala především jeho celková výše od které očekávali vyšší hodnotu.

V pátek dopoledne byly ceny akcii v mírném plusu, protože po čtvrtečním propadu si obchodníci a investoři vzali oddechový čas.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-79
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: špatné zprávy z evropských trhů

3. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: špatné zprávy z evropských trhů

Důvěra investorů v americké trhy roste, dařilo se například firmě TXU Corp. či Boeing. Zato z dění na evropských burzách v minulém týdnu investoři radost neměli.

Akcie: týden ve znamení obav ze zvyšování úroků

19. 4. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden ve znamení obav ze zvyšování úroků

Minulé úterý došlo na Wall Street k významnému poklesu, v březnu totiž maloobchodní tržby rostly více, než se očekávalo, což přineslo snížení cen dluhopisů. Také se začíná spekulovat... celý článek

Akcie: lehké zakopnutí uprostřed týdne

5. 4. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: lehké zakopnutí uprostřed týdne

Začátkem minulého týdne panovala na amerických i evropských burzách optimistická nálada a akciím se dařilo. Středeční obchodování zakončily trhy o něco níže, koncem týdne ale ztráty... celý článek

Akcie: obava z Hamasu, ale i doporučení nakupovat

29. 3. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: obava z Hamasu, ale i doporučení nakupovat

Začátkem minulého týdne americké i evropské burzy výrazně oslabily v obavách před terorismem, indexy na obou stranách Atlantiku tak opět klesly. Ve čtvrtek ovšem Wall Street prudce... celý článek

Akcie: Nasdaq ztrácí od ledna již 10 %

22. 3. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Nasdaq ztrácí od ledna již 10 %

Minulou středu potěšila investory prohlášení americké centrální banky FED, která prý hodlá být trpělivá, pokud jde o růst úrokových sazeb. I evropští investoři si vyslechli příznivou... celý článek

Partners Financial Services