Akcie: špatné zprávy z evropských trhů

Akcie: špatné zprávy z evropských trhů
Důvěra investorů v americké trhy roste, dařilo se například firmě TXU Corp. či Boeing. Zato z dění na evropských burzách v minulém týdnu investoři radost neměli.

Spojené státy

V pondělí nastalo na burzách mírné oslabení cen akcií pod vlivem obav z dřívějšího zvýšení úrokových sazeb, ke kterému by mohla přikročit americká centrální banka. Cena akcií maloobchodního řetězce Wal-Mart Stores (profil, názory) ztratila 1,5 % po oznámení společnosti, že tržby v obchodech, která má v USA, vzrostou pouze na dolní hranici pásma její předpovědi. Největší dodavatel elektřiny v Texasu firma TXU Corp. (profil, názory) uvedla, že souhlasí s prodejem své australské jednotky společnosti Singapore Power. Cena jejích akcií pak vyspurtovala o 13,2 %. Akcie výrobce letadel Boeing (profil, názory) posílily o 1,9 % v reakci na zprávu, že společnost získala zakázku na letadla 7E7 v hodnotě 6 mld. USD od All Nippon Airways.

Druhý den v týdnu končily burzovní indexy nepatrně výše, kromě technologického Nasdaq Composite (profil, názory). Investoři ukazují rostoucí důvěru ve vývoj trhu, podle odhadu za první čtvrtletí letošního roku totiž přiteklo 135 mld. USD do akciových a smíšených fondů, což překročilo rekordních 134 mld. USD z prvních tří měsíců v roce 2000. Makroekonomické údaje zůstávají silné, nad očekáváním totiž byla důvěra spotřebitelů a počet prodejů nových stávajících domů. Druhý největší americký výrobce cigaret RJ Rejnolds oznámil výši zisku za první tři měsíce, která byla výrazně nad očekáváním analytiků; akcie stouply o 4,5 %. Zvýšení čtvrtletní dividendy o 13 % na 18 centů, což je nejvyšší růst za sedm let, vedlo k růstu cen akcií společnosti IBM (profil, názory) o 0,7 %.

Uprostřed týdne prožil Wall Street těžký den vlivem zvýšeného napětí v Iráku po prudších bojích a obav z dřívějšího růstu úrokových sazeb. Dow Jones Industrial Average (profil, názory) přišel o 1,3 %, S&P 500 (INSPC) ztratil 1,4 % a technologický Nasdaq Composite propadl o 2,1 %. Ceny surovin výrazněji klesly z obav ze zpomalení růstu hospodářství Číny, protože čínská centrální banka předpokládá zpomalení růstu pod 8 % oproti dřívějšímu předpokladu růstu nad 9 %. To by mělo za následek nižší poptávku po surovinách a drahých kovech. Akcie společností těžících zlato výrazně spadly. Akcie největší firmy těžící zlato na světe Newmont Mining klesly o 6,8 %. Akcie ocelářské společnosti US Steel propadly o 8,5 % a hlinikárny Alcoa o 4 %.

Při čtvrtečním obchodování táhly ceny akcií dolů hlavně technologické společnosti, index Nasdaq Composite ztratil 1,6 %. Několik firem zveřejnilo výsledky za první kvartál, jejich zisky byly za očekáváním včetně předpovědí na další období. To pak v kombinaci se zveřejněným nižším růstem HDP a vyšším vzestupem inflace poškodilo optimismus na trhu. Největší výrobce optických vláken firma JDS Uniphase (profil, názory) oznámila za první tři měsíce ztrátu ve výši 1 cent na akcii, což bylo pod očekáváním investorů, kteří poslali akcie o 15,8 % níže.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures se americké akciové indexy pohybovaly o něco výše na základě očekávání, že po předchozích poklesech by mohly ceny akcií růst.

Evropa

Na úvod týdne panovala na evropských burzách mírně negativní nálada, a ceny akcií klesly. Hlavní událostí bylo zveřejnění podmínek převzetí francouzské farmaceutické firmy Aventis (profil, názory) další francouzskou farmaceutickou firmou Sanofi-Synthelabo. A tedy vytvoření třetí největší farmaceutické společnosti na světě. Akcie Sanofi-Synthelabo ztratily skoro 7 % a cena akcií Aventis klesla o 5 % na základě zklamání investorů z malé prémie stanovené za tyto akcie.

V úterý nezaznamenaly burzovní indexy bez větších změn. Akcie německé softwarové společnosti Software AG stouply o 7,4 % po představení výše zisku za první kvartál a zvýšení výhledu zisku na celý rok 2004.

Při středečním obchodování dolehly na evropské akciové trhy obavy ze zpomalení růstu hospodářství v Číně. Akcie německého koncernu Siemens (profil, názory) oslabily o 4 %, když společnost oznámila výši provozního zisku, který byl pod očekáváním analytiků. Akcie bristké společnosti Hilton stouply o 1,7 % po zprávě, že Hilton Hotels (profil, názory) v USA oznámil dobré výsledky hospodaření.

Ani ve čtvrtek se na burzách nálada neobrátila, a ceny akcií končily níže. Akcie švýcarské společnosti ABB klesly o 2,7 % po výsledcích v prvním čtvrtletí. Velký propad ceny akcií o 9,8 % nastal u německé banky HVB po oznámené nízké výši zisku.

V pátek dopoledne bylo obchodování v negativním teritoriu, protože investoři vyčkávali na dění v zámoří.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: úrokové sazby v USA na úrovni roku 1953

26. 4. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: úrokové sazby v USA na úrovni roku 1953

Zveřejňované výsledky hospodaření některých společností měly na trhy pozitivní vliv. Zatím reportovalo 189 firem z indexu S&P 500 a 74 % z nich mělo výsledky nad očekáváním. Vypadá... celý článek

Akcie: týden ve znamení obav ze zvyšování úroků

19. 4. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden ve znamení obav ze zvyšování úroků

Minulé úterý došlo na Wall Street k významnému poklesu, v březnu totiž maloobchodní tržby rostly více, než se očekávalo, což přineslo snížení cen dluhopisů. Také se začíná spekulovat... celý článek

Akcie: lehké zakopnutí uprostřed týdne

5. 4. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: lehké zakopnutí uprostřed týdne

Začátkem minulého týdne panovala na amerických i evropských burzách optimistická nálada a akciím se dařilo. Středeční obchodování zakončily trhy o něco níže, koncem týdne ale ztráty... celý článek

Akcie: obava z Hamasu, ale i doporučení nakupovat

29. 3. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: obava z Hamasu, ale i doporučení nakupovat

Začátkem minulého týdne americké i evropské burzy výrazně oslabily v obavách před terorismem, indexy na obou stranách Atlantiku tak opět klesly. Ve čtvrtek ovšem Wall Street prudce... celý článek

Akcie: Nasdaq ztrácí od ledna již 10 %

22. 3. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Nasdaq ztrácí od ledna již 10 %

Minulou středu potěšila investory prohlášení americké centrální banky FED, která prý hodlá být trpělivá, pokud jde o růst úrokových sazeb. I evropští investoři si vyslechli příznivou... celý článek

Partners Financial Services