Akcie: S&P 500 vystoupal nejvýše za devět měsíců

Akcie: S&P 500 vystoupal nejvýše za devět měsíců
Nové zprávy o ziscích společností poslaly ve čtvrtek index S&P 500 na nejvyšší vzestup za posledních devět měsíců. Hvězdou evropských burz byl ve stejný den britský maloobchodní řetězec Marks & Spencer, jeho akcie vylétly skoro o 19 %.

Spojené státy

První den v týdnu zakončily americké akciové indexy bez větších změn. Počet obchodovaných akcií v Nasdaqu (profil, názory) byl druhý nejnižší v tomto roce. Očekávaný růst zisků firem v několika dalších čtvrtletích by měl později podpořit i ceny akcií. Pod tlakem prodejců se ocitly akcie tabákových společností, akcie Altria Group (profil, názory) - mateřské firmy Philip Morris USA, propadly o více než 9 % a její konkurenční firmy R.J. Reynolds (profil, názory) o více něž 6 %. Důvodem bylo rozhodnutí prvoinstančního soudce umožňující právníkům vlády pohnat tabákové společnosti k soudu a žádat o navrácení peněz, které firmy podle názoru kabinetu nezákonně vydělaly na návykovostí tabáku a tabákových výrobků. Jde přitom o celkovou sumu 280 mld. dolarů.

V úterý ceny amerických akcií výrazně zpevnily. Hodnota indexu Dow Jones Industrial Average (profil, názory) a indexu S&P 500 (profil, názory) shodně stoupla o 1,6 % a technologický Nasdaq Composite (profil, názory) posílil o výrazných 2,2 %. Na burzách převládl názor, že vyšší úrokové sazby a ceny ropy by neměly výrazněji zabránit růstu ekonomiky. Stoupající ceny zlata, stříbra, dřeva a dalších přírodních materiálů pomohly ke vzestupu cen akcií společností, které je těží a zpracovávají. Akcie největší světové hliníkárny na světě společnosti Alcoa (profil, názory) se zvedly skoro o 4 %, akcie největší americké ocelárny U.S. Steel (profil, názory) posílily o 4 %.

Uprostřed týdne vzestupný trend na amerických burzách pokračoval. Optimismus byl ovlivněn poklesem ceny ropy, když organizace OPEC, jejíž členové těží více než jednu třetinu ropy na světě, oznámila zvýšení produkce o 1,8 % za tento měsíc. Akcie stavebních společností oslabily na základě poklesu prodeje nových domů o 11,8 %, k čemuž došlo v důsledku vzestupu úrokových sazeb u hypoték.

I ve čtvrtek zůstal na trzích pozitivní sentiment; nové zprávy o ziscích společností poslaly index S&P 500 na nejvyšší vzestup za posledních devět měsíců. Vzestup zisků společností v prvním kvartálu je nejrychlejší od prvního čtvrtletí roku 1984. Podle odhadu by měl zisk společností z indexu S&P 500 v letošním roce vylétnout o 17,5 %, což je oproti 15% odhadu ze začátku května vyšší růst a výrazně vyšší oproti předpovědím ze začátku roku (12,8 %).

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy se jejich hodnoty pohybovaly níže. Očekávalo se, že investoři budou realizovat zisky před prodlouženým víkendem; burzy ve Spojených státech totiž budou kvůli svátkům v pondělí uzavřeny.

Evropa

Evropské burzy skončily v pondělí výše, ke vzestupu cen vedli výrobci automobilů. Akcie německého koncernu Volkswagen posílily o 2 % po zprávě, že jeho divize Audi se vyjadřuje pozitivně o budoucím prodeji nových vozů v Číně. Rovněž akcie DaimlerChrysler (profil, názory) stouply, o 1,8 %. Na příznivé vlně se vezly i výrobci pneumatik, akcie německé společnosti Continental vzrostly o 1,8 % a francouzské Michelin o 1,6 %. Akcie nizozemské pojišťovny Aegon (profil, názory) stouply o 2,8 % po zvýšení doporučení jednou investiční bankou.

Během úterý převážily v Evropě obavy z rostoucí ceny ropy, a burzy zakončily obchodování níže. Na tabákové společnosti se přenesly negativní výsledky obchodování z předešlého dne v zámoří. Akcie British American Tobacco (profil, názory) klesly o 1,2 %. Jiné významnějších zprávy už tento den nepřínesl.

Středa byla ve znamení oživení zajmu kupujících o akcie, které rostly. Tahouny byly automobilky a technologické společnosti. Akcie francouzského výrobce automobilů Peugeot získaly 2,9 %, když firma potvrdila, že očekává v letošním roce vzestup prodejů. Nahoru šly i ceny akcií ropných společností, francouzská Total vyrostla o 1,4 % a nizozemská Royal Dutch o 1,1 %

Předposlední den v týdnu prodloužily akcie svoje zisky z předešlého dne, lídry burz byly pojišťovny a telekomunikační společnosti. Akcie Deutsche Telekom (profil, názory) přidaly 3,5 % po pozitivním hodnocení od některých investičních bank. Cílem kupujících se staly i akcie výrobců mobilních telefonů, nejvíce posílila emise společnosti Alcatel (profil, názory), o 2,7 %, finská Nokia (profil, názory) se zvedla o 2,1 % a švédský Ericsson (profil, názory) o 2,5 %. Velmi dobrý den měly i akcie výrobce polovodičů společnosti ASML (profil, názory), které vzrostly o 4 %. Hvězdou dne byly akcie největšího britského maloobchodního řetězce Marks & Spencer, které vylétly skoro o 19 %. Zájem o tuto společnost totiž potvrdil multimiliardář Philip Green.

V pátek dopoledne byly ceny akcií po otevření burz výše, ale v poledne se hodnoty indexů nacházely na čtvrtečních závěrečných hodnotách. Investoři se již totiž připravovali na prodloužený víkend a jejich aktivita postupně klesala. Taktéž většina evropských burz bude v pondělí uzavřena.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 5. 2004 18:50, Jan Kolda von Žampach

Seňoro naše losangelská, jak prosté : přece od té doby, co si je nemůže kupovat v České spořitelně !

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 6. 2004 5:43, vaclav

Akcie podniku v indexu Dow Jones Industrial Average (spolu
s tisici jinymi) se ve Spojenych statech obchoduji na New York
Stock Exchange. Jsou samozrejme obchodovatelne i na nekolika
evropskych burzach. To neni prilis podstatne jelikoz si zadate
svuj prikaz brokerovi a on se postara o dalsi. Ve Statech se
dani zisk (capital gains) po prodeji i v pripade, ze akcie byla
drzena dlouhodobe. Slouzi-li mi pamet, ted, po snizeni teto
dane, neni vyssi nez 15%. Ctyricetiprocentni dan (kterou tu nekdo
v diskusi uvadel) je vymyslem.
Mozna, ze by leckoho mohl zajimat i fakt, ze za nakup (nebo prodej) jakehokoli poctu akcii jednoho podniku on-line (pres Internet) mi broker (Ameritrade) uctuje $10.99. Pres telefon by to bylo o par
dolaru vic.

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: obavy z růstu sazeb neustávají

24. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: obavy z růstu sazeb neustávají

Kromě zvyšování úrokových sazeb se začíná objevovat i hrozba růstu cen ropy. A tak přestože se první dny zdály pro investory slibné, v závěru týdne obavy převážily.

Akcie: celý týden na houpačce

17. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: celý týden na houpačce

Hodnota indexu DJIA klesla poprvé v tomto roce pod 10 000 bodů, stejně tak klesaly i ostatní indexy. Ztráty ovšem byly často vymazány ještě týž den nebo den následující.

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

10. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: dobré hospodářské výsledky, ale drahá ropa

Americkým indexům pomohly zveřejněné hospodářské výsledky firem, relativně silné makroekonomické údaje a rozhodnutí FEDu ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Evropské burzy rostly... celý článek

Akcie: špatné zprávy z evropských trhů

3. 5. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: špatné zprávy z evropských trhů

Důvěra investorů v americké trhy roste, dařilo se například firmě TXU Corp. či Boeing. Zato z dění na evropských burzách v minulém týdnu investoři radost neměli.

Akcie: týden ve znamení obav ze zvyšování úroků

19. 4. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden ve znamení obav ze zvyšování úroků

Minulé úterý došlo na Wall Street k významnému poklesu, v březnu totiž maloobchodní tržby rostly více, než se očekávalo, což přineslo snížení cen dluhopisů. Také se začíná spekulovat... celý článek

Partners Financial Services