Hypotéční makléř - snažší cesta k hypotéce

Hypotéční makléř - snažší cesta k hypotéce
Hypotéční makléřství je v České republice poměrně novou a v současnosti dynamicky se rozvíjející službou. Jednoduše řečeno jde o zprostředkování hypotéky pro klienta. V poslední době se díky poměrně nízké úrokové míře otevřela možnost získat hypotéku pro značně široký okruh zákazníků, a každoročně tak v České republice roste počet lidí, kteří využívají hypotéčního financování při koupi nemovitosti. Právě pro ně jsou určeny služby hypotéčního makléře.

Hypotéční makléř je vždy na straně klienta

Hypotéční banky se pochopitelně snaží využít zvýšené poptávky a předhánějí se v nabídkách co nejnižší úrokové sazby. Vše ovšem není tak snadné jako v reklamních spotech. Získat přehled o reálné situaci na trhu hypoték není pro jednotlivce právě jednoduché. Nejen k tomu je zde pro klienta hypotéční makléř, který umí v konkrétním případě vybrat ten nejvýhodnější produkt. Neméně důležitou součástí jeho práce je usnadnit klientovi tento produkt získat. Po zevrubnějším prostudování podmínek získání hypotéky vyjde totiž vždy najevo nejen to, že nabídka není tak výhodná, jak se zprvu zdála, ale rovněž to, že cesta k vysněné hypotéce skrývá mnohá úskalí.

Položme si dvě základní otázky. Proč není hypotéka tak výhodná, jak se jeví v reklamě? Zde je nutné si uvědomit, že se jedná o dlouhodobou záležitost. Hypotéka se jednoduše nesplácí jeden či tři roky. A právě pouze na takto krátké období poskytují hypotéční banky onen neuvěřitelně nízký úrok. Poté je celý zbývající dluh přepočítán standardní úrokovou sazbou, která je často více než dvojnásobná. Jaké překážky klienta při žádosti o hypotéku čekají? Protože právní prostředí v České republice neposkytuje bankám dle jejich soudu dostatečné záruky, chce banka tyto záruky od svých zákazníků. Ti musí prokazovat příjmy za určité období, oznamovat bance změny, které by mohly ovlivnit jejich bonitu, a sdělit mnoho dalších informací, na základě kterých se pak banka rozhodne, zda hypotéční úvěr poskytne či ne. Zákazník zde může často zažít nepříjemné překvapení.

Profesionální hypotéční makléř šetří klientům čas, který by jinak museli vynaložit obcházením jednotlivých bankovních domů. Během jediné schůzky svému klientovi doporučí nejvýhodnější bankovní produkt a zároveň identifikuje možné problémy v procesu schvalování žádosti o hypotéční úvěr. Vždy bere v potaz konkrétní investiční záměr a rovněž specifika každého svého zákazníka. Kromě nezbytných zkušeností a znalostí musí hypotéční makléř mít možnost dát klientovi vybrat z co nejširší nabídky, což je možné jen v případě, že má smluvně zajištěnou spolupráci s většinou hypotéčních bank (ideálně se všemi). Splňuje-li všechny tyto podmínky, je vždy schopen vyřešit konkrétní případ v poměrně krátkém čase co nejefektivněji.

Hypotéční makléř zná díky svým zkušenostem modely řešení různých typů případů. Samozřejmě je ale připraven nacházet východisko pro své klienty i v situacích značně nestandardních. Hypotéční makléř je vždy na straně svého klienta, neboť na úspěšně vyřešeném úvěrovém případu je finančně zainteresován.

Co všechno dělá hypotéční makléř pro svého klienta?

Kromě kompletní nabídky hypoték na trhu zná kvalitní hypotéční makléř i specifika procesu schvalování hypoték v jednotlivých bankách. Na základě informací získaných od klienta je schopen rozpoznat potenciální komplikace již před oficiálním podáním žádosti. V této fázi může ještě učinit doporučení a opatření, která riziko odmítnutí hypotéky sníží na minimum.

Velkou výhodou využití služeb hypotéčního makléře je fakt, že makléř je prostředníkem mezi klientem a bankovním domem, a tudíž, na rozdíl od banky, klientovi nenutí určitý druh produktu jen proto, že žádný jiný ve své nabídce nemá. Dalším plusem je fakt, že makléř je v každodenním kontaktu s bankou, a proto může snadno dohlížet na hladký průběh celého procesu schvalování žádosti o úvěr.

Hypotéční makléř je rovněž vybaven veškerými potřebnými formuláři. Poté, co společně se svým klientem vyplní nezbytné podklady pro žádost o úvěr, předá je bance a sleduje následný proces schvalování. Případné nejasnosti, které mohou vzniknout v jeho průběhu, je často schopen sám odstranit a problémy vyřešit bez přímé účasti klienta. Ten se v ideálním případě pouze dostaví k podpisu úvěrové smlouvy do zvoleného bankovního domu. Vše ostatní řeší hypotéční makléř dle instrukcí klienta sám nebo ve spolupráci s ním. Ke komplexnosti služeb hypotéčního makléře přispívá i skutečnost, že někteří z nich spolupracují také s developery bytových projektů. V takovémto případě je zaručena nejvyšší možná koordinovanost celého procesu financování: proces schvalování úvěrů se zde počítá řádově ve dnech, nikoliv v týdnech.

Klient se může rovněž rozhodnout využít určitých nadstandardních služeb, které často hypotéční makléři nabízejí. Kromě služeb právníků a odhadců se jedná například o vyřízení hypotéky na základě plné moci. V tomto případě zastupuje hypotéční makléř svého klienta na různých úřadech, na katastru nemovitostí apod. Tuto placenou službu využívají zejména nadmíru zaměstnaní lidé, kteří nemají čas chodit po úřadech a žádat nespočet různých potvrzení.

Výběr hypotéčního makléře

Aby zákazníkovi mohl nabídnout co nejširší výběr, musí skutečně dobrý hypotéční makléř spolupracovat s co nejvíce hypotéčními bankami na trhu. Toto může jen ztěží zajistit hypotéční makléř – jednotlivec, neboť zde je zapotřebí profesionálního zázemí a sehraného, kvalifikovaného a pravidelně školeného týmu. V oblasti finančních služeb působí společnosti, které se zabývají výhradně hypotéčním makléřstvím. Často mají i několik desítek zaměstnanců, přičemž činnost jejich hypotéčních makléřů zkvalitňuje a usnadňuje tým specializovaných profesionálů. Takovéto společnosti mají smluvně zajištěnou spolupráci s jednotlivými bankovními domy a na hypotéčním trhu se umějí snadno pohybovat. Díky kvalitním školením a týmové práci mají jejich hypotéční makléři ty nejlepší předpoklady k uspokojení klientů a dokáží pohotově řešit vznikající problémy. Nezanedbatelný je i fakt, že díky vysokému obratu hypotéčních úvěrů často dokáží svému klientovi zajistit výhodnější úrokovou sazbu, než by klient získal při individuální žádosti ve stejné bance.

Reference na hypotéční makléře lze získat také od renomovaných realitních kanceláří, které často spolupracují s kvalitními a ověřenými hypotéčními makléři. Využít doporučení realitní kanceláře na služby hypotéčního makléře při financování koupě nemovitosti může být často velmi přínosné.

Kolik stojí služby hypotéčního makléře?

Poradenské služby hypotéčního makléře jsou zpravidla zcela zdarma, protože makléř svou provizi získává od banky. V případě, že se klient rozhodne pro výše zmíněné nadstandardní služby (např. zajištění znaleckých posudků, zastupování na základě plné moci na úřadech apod.), musí náklady s tímto spojené uhradit sám. U velkých firem zabývajících se hypotéčním makléřstvím nebývá pravda to, že by klientovi byl vnucen hypotéční produkt od banky, se kterou má hypotéční makléř nasmlouvanou nejvyšší provizi. Velký a profesionální hypotéční makléř si nikdy nedovolí protěžovat jednu banku z důvodu vyšší provize, neboť pro takovouto velkou společnost je podstatná právě prestižní možnost prezentovat celou širokou nabídku hypotéčního trhu.

Ing. Daniel Horák
autor je studentem postgraduálního studia
VŠE Praha

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services