Čas pro odvážné?

Tomáš Prouza | 20. 5. 2002
Čas pro odvážné?
Konzervativním fondům se příliš nedaří, zatímco minulý týden rozjasnil tváře všem, kteří mají peníze uloženy v akciových fondech. Slušné výnosy po více než roce špatných zpráv rozhodně nejsou k zahození. Uvidíme ale, jak dlouho vydrží.

Gratulace za minulý týden směřují především do První investiční (profil, názory) a do ČP Investu (profil, názory). Fondy První investiční - fond fondů (profil, názory) a akciový (profil, názory) - získávají zlato a stříbro jako fondy s nejlepší týdenní výkonností s 2,5 procenty. ČP Investu se povedlo do první desítky fondů prosadit hned trojici svých fondů, fond nové ekonomiky (profil, názory, koupit), globálních značek (profil, názory, koupit) a fond smíšený (profil, názory, koupit). Akciové fondy minulý týden svým podílníkům připsaly 1,1 procenta (zatímco meziměsíční pokles činí 2,5 procenta a v ročním horizontu přes 28 procent) a fondy fondů dokonce 1,8 procenta (za uplynulý měsíc ovšem vykázaly propad o 3,2 procenta a za rok přes 24 procent).

Vůbec se nedařilo fondů dluhopisovým a fondům peněžního trhu. Průměrná výkonnost dluhopisových fondů byla mínus 0,2 procenta a negativní dvě setiny v průměru vykázaly dokonce i fondy peněžního trhu. Dva dluhopisové fondy jsou dokonce mezi desítkou fondů s nejvyšší týdenní ztrátou - Trendbond (profil, názory) na druhém místě a IKS Plus bondový (profil, názory) na místě pátém. Příliš slavně ovšem nevypadají výsledky těchto dvou kategorií ani v ročním horizontu - dluhopisové fondy podílníkům za rok v průměru připsaly pouze 3,8 procenta a fondy peněžního trhu dokonce jen 1,8 procenta! To opravdu není tak často slibované procento nad úrovní inflace…

Je ale třeba říct, že portfolio manažeři akciových fondů budou muset být ještě o dost lepší, jinak investory nepřesvědčí, aby své peníze ve větší míře ukládali i do jejich fondů. Ze 731 milionů čistých prodejů v minulém týdnu si akciové fondy sáhly jen na necelé čtyři miliony a na fondy fondů zbylo pouhopouhých 579 tisíc korun. Dluhopisové fondy si připsaly 103 milionů a fondy peněžního trhu dokonce 1,1 miliardy korun. Polovinu z této částky si ovšem připsal korporátní fond ČSOB výnosový (profil, názory), který svým zaměřením stojí mimo srovnatelné statistiky. Jedinou kategorií, ze které více peněz odešlo, jsou fondy smíšené s čistými prodeji mínus 510 milionů korun. Důvodem jsou především odkupy z nedávno otevřeného fondu První investiční PIF (profil, názory) s mínus 352 miliony a z restitučního fondu (profil, názory) s mínus 124 miliony.

Z hlediska čistých prodejů za zmínku stojí výsledky ISČS (profil, názory), která má mezi desítkou fondů s nejvyššími čistými prodeji plných pět fondů v čele se Sporoinvestem (profil, názory), jenž přilákal plných 326 milionů korun. Jeho hlavní konkurent, IKS Peněžní trh (profil, názory), dokázal získat pouhých 99 milionů a zdá se, že bez silnější reklamní podpory se ISČS začne IKS vzdalovat. Stejně jednoznačně - 81 milionů ku pěti milionům - dopadl i souboj Sporobondu (profil, názory) a IKS Dluhopisového (profil, názory).

Mírně se mění i tržní podíly jednotlivých investičních společností. Stále je zde sice silná trojka ISČS (profil, názory), IKS (profil, názory) a První investiční (profil, názory), ovládající osmdesát procent trhu, ale díky korporátnímu fondu ČSOB výnosový (profil, názory) pomalu stoupá i OB Invest. Ten je s tržním podílem 6,2 procenta čtvrtou největší investiční společností a po sečtení tržního podílu OB Investu a První investiční tato spojená společnost překonává dokonce i IKS KB. První investiční sice bude díky otevírání kupónových fondů ještě nějakou dobu ztrácet, ale pokud se podaří OB Investu, respektive následkyni obou investičních společností, přijít s dalšími novinkami, může IKS čekat obtížnější rok než se očekávalo.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Jak se podle vás do roka změní tržní podíl jednotlivých investičních společností? Chybí na trhu produkt, který by mohl postavením jednotlivých společností výrazněji zamíchat? Podělte se s ostatními o své názory!

Pravidelné pondělní komentáře k trhu podílových fondů
sponzoruje Investiční kapitálová společnost KB.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services