Bankomatová válka? Ještě ne...

Bankomatová válka? Ještě ne...
Letošní podzim měl být ve znamení vyšších poplatků za výběry z bankomatů. Bankovní domy ale zatím zvýšené náklady na klienty nepřenesly a poplatková válka mezi bankami se odkládá.
První říjen měl původně znamenat zdražení výběrů z bankomatů. Od tohoto dne totiž platí zvýšený mezibankovní poplatek (tzv. intercharge fee), který si jednotlivé banky platí za to, že jejich klienti vybírají z bankomatů jiného bankovního domu. A protože zvýšení z 20 na 47 korun (iniciované Českou spořitelnou, vlastnící více než polovinu bankomatů v ČR) znamená radikální nárůst nákladů, očekávalo se, že alespoň část bude přenesena na klienty. Nestalo se. Banky se rozhodly dotovat své klienty v plné výši.

První vlaštovka se vrátila k hejnu

Zatímco v létě se většina bank stavěla k možnosti zvýšení poplatku za využití bankomatů konkurence spíše zdrženlivě, GE Capital Bank (profil, názory) si do svého sazebníku zakomponovala toto navýšení již v červenci. "Zvýšení nákladů z necelých 30 na 54 korun je pro nás již neúnosné, a tak dvacetikorunu budou muset od října doplatit klienti," vysvětloval na konci června ředitel komunikace Jan Hainz. Den D nastal, ale zvýšený poplatek účtován nebyl, není a pro příští dva měsíce nebude. GE zřejmě přehodnotila svůj postoj a zachovala se jako většina ostatních bankovních domů - zvýšení odkládá.

Klid před bouří

Největší bankomatové sítě v ČR
Provozovatel Počet bankomatů
Česká spořitelna 938
Komerční banka 298
GE Capital bank 250
ČSOB 170
Euronet 90
Důvodů, proč zatím ke změně sazebníků nedošlo, je více. "Banky zatím vyčkávají, kalkulují a v nejbližších měsících si rozmyslí, zda své sazebníky změní či nikoli," přibližuje taktiku bank předseda Sdružení pro bankovní karty Milan Zátka. Všechny banky jsou totiž v podstatě závislé na bankomatech České spořitelny, která je umisťuje i do malých měst, kde byste jiný bankomat těžko hledali. To by se však mohlo brzy změnit, protože ostatní banky letos výrazně zrychlily instalaci vlastních přístrojů. Nejdynamičtěji roste síť GE, která se letos rozšířila ze 70 na 250 přístrojů, o stovku bankomatů více má i Komerční banka a ani další banky nechtějí zůstat pozadu. Pokud by jim takové tempo vydrželo i v příštím roce, síly by se vyrovnaly a vytvořil by se větší prostor k boji o zákazníka. Banky by navíc mohly vedle vyššího poplatku za výběr z bankomatu jiné banky kvůli zvýšeným nákladům zavést i další poplatek, tzv. disloyalty fee, neboli daň za to, že jste zamířili k bankomatu konkurence. Česká spořitelna takto motivuje své klienty k využívání vlastní sítě již několik let a podle slov svých zástupců s úspěchem. Dalšími bankami, které si účtují vyšší poplatek za použití cizího přístroje, jsou například Union Banka nebo Živnostenská banka.

Kolik zaplatíte za výběr z bankomatu
Banka Výběr z vlastních bankomatů Výběr z bankomatů ostatních bank
Bank Austria Creditanstalt 10,- 10,-
Česká spořitelna 4,- 20,- + 0,5 % z částky
ČSOB zdarma zdarma
eBanka 9,- + 0,25 % z částky 9,- + 0,25 % z částky
GE Capital Bank 5,-/14,-1) 5,-/14,-1)
Komerční banka 5,- 5,-
Raiffeisenbank 1,- 3,-
Union banka zdarma 5,-/20,-2)
Živnostenská banka zdarma 30,-3)
Poznámky: 1) první dva výběry v měsíci jsou za 1 korunu + 4 koruny za účetní položku, třetí a další výběr je za 10 korun + 4 koruny za účetní položku; 2) 20 korun z bankomatů České spořitelny, Živnostenské banky a sítě Euronet, 5 korun z ostatních bankomatů; 3) první dva výběry v měsíci jsou zdarma

Kdo s kým a proti komu

V posledních měsících se spekulovalo o tom, jak by případný boj o bankomaty mohl probíhat. Jednou z možností je vznik spojenectví ostatních bank (mimo České spořitelny), které by spojilo své síly a bylo tak dostatečně konkurenceschopné. V rámci koalice by byly účtovány nižší mezibankovní poplatky a výběry by byly pro klienty výhodnější než z bankomatu nečlenské banky. Zatímco v létě tuto možnost banky ještě nezavrhovaly, dnes ji už nepovažují za reálnou. "V současné době se podle mých informací nic podobného nepřipravuje," popsal situaci Milan Zátka. Pravděpodobněji se tedy jeví varianta, kdy má každá banka svou vlastní síť, kterou bude sama rozšiřovat. To ale přináší značné investiční a provozní náklady, o kterých jsme psali v článku Kolik stojí bankomaty. Jde o dlouhodobější proces, a tak by dominantní postavení České spořitelny nemělo být do konce roku ohroženo. Zlom ale může přijít už v příštím roce.

V příštích dvou měsících se tedy zdražení bát nemusíme. Co bude potom, ještě není jasné. Banky určitě nebudou chtít neustále dotovat výběry svých klientů částkou zhruba padesáti korun a budou hledat cesty, jak tyto náklady co nejvíce snížit. A jak se na to dívají klienti bank? Další rozvoj bankomatových sítí by jistě uvítali, zvýšené poplatky nikoli.

Myslíte si, že jsou poplatky za výběry z bankomatů příliš vysoké? Unesli byste ještě další zvýšení? Napište nám váš názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 10. 2001 12:41

IPB + CSOB 3 KC
Jiny bankomat 13 KC

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 10. 2001 11:34

Jsem u Postovni banky, postziro, maxkarta, je vyber z bankomatu zdarma
jako pro CSOB?
Jirka

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bankomatová hotovost podraží

28. 6. 2001 | Dušan Hradil

Bankomatová hotovost podraží

Když se banky hádají, klient si mne ručičky - možná budou slevy. Ale ne vždy je tomu tak. Pokud jde o poplatky za výběry z bankomatů, čekají nás spíš horší časy. Cena automatové hotovosti... celý článek

Kolik stojí bankomaty

13. 4. 2001 | Dušan Hradil

Kolik stojí bankomaty

Minulý týden se rozvířila debata o výši poplatků za výběry z bankomatů. Vše odstartovala Česká spořitelna ohlášením úmyslu zvýšit servisní poplatky. Nakolik je její požadavek oprávněný... celý článek

Partners Financial Services