Bankomatová hotovost podraží

Bankomatová hotovost podraží
Když se banky hádají, klient si mne ručičky - možná budou slevy. Ale ne vždy je tomu tak. Pokud jde o poplatky za výběry z bankomatů, čekají nás spíš horší časy. Cena automatové hotovosti půjde nahoru. A ne o málo.

Tak už je to tady. Několikaměsíční dohadování bank ohledně vzájemně účtovaného mezibankovního poplatku za výběry z bankomatů, o kterém jsme psali v článku Kolik stojí bankomaty, přineslo první výsledek. Sdružení pro bankovní karty navrhlo 47 korun za transakci, což představuje zvýšení o téměř 250 procent, a Česká spořitelna souhlasí. Z toho vyplývá, že náklady bank půjdou pěkně nahoru. Nabízí se otázka, zda budou jednotlivé bankovní domy schopné unést toto zvýšení a dále své klienty dotovat, anebo na ně část nákladů přenesou.

První vlaštovka

První bankou, která zareagovala na nové podmínky, je GE Capital Bank (profil, názory). Ta již minulý týden zveřejnila svůj záměr začít od podzimu účtovat svým klientům za výběr z bankomatu České spořitelny dvacet korun. "V současné době dotuje GE Capital Bank tyto výběry částkou 26,90 koruny" vysvětluje ředitel komunikace Jan Hainz. Dodejme, že dvacet korun platí České spořitelně a 6,90 koruny je nová výše poplatku pro společnosti MUZO za autorizaci platby. Zvýšení posune náklady banky na úroveň 54 korun, což je pro ni již neúnosné, a dvacetikorunu jí budou muset doplatit klienti. I když s účtováním nového poplatku začne banka až v říjnu, červencový sazebník již nový poplatek zahrnuje. To zmátlo operátorky na infolince. Ještě ve středu odpoledne tvrdily, že dvacetikorunu zaplatí klienti již v červenci – zřejmě interní komunikační chyba banky.

A co zbytek hejna?

Ostatní banky zatím zvažují různé varianty, jak se s náklady vypořádat. Na papíře mají takové verze, jako úplné přenesení zvýšení na klienta, což by znamenalo platit o 27 korun více, anebo opačné extrémní řešení spočívající ve stoprocentní dotaci a ponechání současných sazebníků beze změn. "Nejreálněji se jeví zlatá střední cesta, tedy rozdělení navýšení mezi banku a klienta," domnívá se Eva Kárníková, šéfka karetní asociace Diners Club ČR. S tím nepřímo souhlasí i mediální zástupci jednotlivých bank. Neměli bychom ale zapomínat i na řešení, kdy ostatní banky rozšíří svoje sítě natolik, že doženou ztrátu na Českou spořitelnu a stanou se na jejích bankomatech nezávislé. Tato investiční varianta je finančně i časově velmi náročná, ale z dlouhodobého hlediska značně výhodná. Hlavně na malých městech hraje spořitelní síť prim a například milion držitelů Maxkarty Poštovní spořitelny je mimo otevírací dobu pošt odkázáno na bankovní automaty.

Zatím není jasné, zda je výše poplatku definitivní. Česká spořitelna věří, že ano. "Návrh podal výkonný výbor Sdružení pro bankovní karty, ve kterém mají členské banky zastoupení, a tak vyjadřuje jejich vůli. A my tuto nabídku přijímáme," vyjádřila postoj České spořitelny její tisková mluvčí Klára Gajdušková. Jinak se k celé věci staví předseda Sdružení pro bankovní karty Milan Zátka. "Zatím jde pouze o návrh, který ještě podléhá schválení zástupců členských bank, a definitivní výše poplatku ani termín, od kterého by mohl platit, ještě nejsou určeny," vysvětluje. Pokud by se banky vůbec neshodly, hrozilo by účtování mezinárodního poplatku ve výši 51 až 57 korun. To by s náklady zahýbalo ještě více. Naštěstí je na všech stranách snaha o kompromis, takže se tyto téměř katastrofické scénáře v realitou nepromění.

Ať tak nebo tak, od podzimu budou poplatky za bankomatové výběry z cizí sítě pravděpodobně vyšší. Výjimkou je Česká spořitelna, která si řekne za takovou operaci více než dvacet korun a je tak na zvýšení připravena již dnes. Ostatní banky stále přemýšlí, zvažují, ale stejně nic jiného než zdražení asi nevymyslí. Klienti těšte se, budete platit.

Je pro vás zvýšení poplatků za výběry z bankomatů únosné? Které bankomaty používáte nejraději? Anebo tuto vymoženost moderního bankovnictví vůbec nevyužíváte? Napište nám váš názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 7. 2001 20:20, CSrypatschek

Musíte vědět nejlépe, že proces instalace bankomatů ČS "na venkov" byla vynucená úlitba za rušené filiálky a malé pobočky ČS. Nedivím se však, že venkovská klientela přešla přesto z velké části třeba do Poštovní spořitelny a bankomat ČS jim byl ( a ještě v těchto dnech asi je ) dobrý. Asi se Vám tento moment nevybavil. Jistě také víte, že z hlediska nákladů se "zaplatí" tak bankomat v Praze u metra nebo na Václavském náměstí. A naše republika není jen Praha, příp. krajská města. Pokud bude v ostatních lokalitách "konkurenčně" přebankomatováno ( prosím, berte s trochou nadsázky ), poklesne průměrné využití bankomatů včetně těch spořitelních, což dříve či později na poplatcích pocítí všichni klienti. Tedy i klienti ČS !

Zobrazit celé vlákno

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 7. 2001 20:31, cs-defence

Zbytečná polemika, naše argumenty se míjejí. Filiálky sporožira z velké části nevedly, jinde zase měly otevřeno 2x týdně cca 2 hodiny... Ne, síť bankomatů v malých místech je konkurenční výhodou a pokud nahradí malou pobočku (ostatní věci jdou po zařídit telefonu a jiných kanálech - viz klientské centrum připravované na podzim), tak se ptám: proč ne ?
Vaše vývody o rentabilitě jsou správné a vyplývá z nich, že ohledně sítě bankomatů (ČS vs konkurence) zůstane poměr sil zachován. Ovšem čas může ukázat, že se mýlíme všichni. Třeba se bude konečně všude platit kartou !?

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services