Akro Svět: Co dělat?

Akro Svět: Co dělat?
Následující text je převzat z nově založených stránek investorů fondu Akro Svět.

Autor níže uvedených řádek by rád vyzval právníky a znalce problematiky kolektivního investování, aby se k nim vyjádřili.

Společnosti AKRO se podařilo dosáhnout výhodného stanoviska KCP o oceňování podílových listů fondu AKRO Svět. Na tomto základě snížila cenu podílového listu na 0.016 Kč (21.5.2001), což zřejmě vychází z výše hotovosti, která zbyla v pokladně. Dne 22.5.2001, při uzavření fondu, byla cena podílového listu 1.107 Kč, nynější cena je tedy necelých 1,45%.

Tím společnost AKRO přestal tlačit čas a nemusí si dělat hlavu s tím, co se stane 22.8.2001. Za cenu 0.016 Kč jistě ráda podílové listy vykoupí. Pomocí přirážky k nově nakupovaným podílovým listům po 22.8.2001 odbourala riziko rozmělnění možné budoucí náhrady škod.

Co může udělat podílník? Nabízejí se tuto možnosti:

  • odepsat 98,5% své investice;
  • čekat, že AKRO dokáže získat část majetku fondu zpět a hodnota podílových listů opět stoupne;
  • pokusit se získat peníze od AKRA.

První a druhá cesta jsou bezpracné. AKRO má několik možností, jak postupovat. Za prvé, může zkusit něco získat od Garančního fondu. Nevím však, zda existuje nějaká cesta, jak prolomit limit odškodnění ve výši 400 000,- Kč (cca 1% z majetku fondu). Za druhé, může tvrdit, že kvůli komisionářské smlouvě má být přednostně odškodněna ze zbylého majetku PI, protože její pohledávka nepatří do konkurzu. Opět netuším, zda AKRO má nějakou reálnou prioritu před ostatními klienty PI. Za třetí, může vymáhat peníze od amerického obchodníka s akciemi PI A.B.Watley a tvrdit, že nesměl zástavu realizovat. Není ovšem jisté, zda soudní spor v USA nestojí víc, než je hodnota majetku PI - náklady za řízení totiž v USA platí každá strana sporu bez ohledu na výsledek.

Pokud tedy AKRO neukáže, že druhá cesta je slibná, je třeba prozkoumat šance třetí cesty.
V dopise z 21.8.2001 se AKRO zdrželo odhadů, kdy lze očekávat výsledek sporu v USA. AKRO kromě toho nikdy oficiálně nepotvrdilo neoficiálně podávané zprávy, že podílníkům zaručí náhradu škod pomocí přestupu do jiného fondu se stejnou strukturou portfolia.

Myslím, že AKRO udělalo chybu v tom, že akcie v držení fondu Svět umístilo na společný účet klientů PI. AKRO mělo vědět, že společný učet je méně bezpečný v případě, že se zaměstnanci PI pustí do riskantních operací pro některého jiného klienta. Mělo požadovat, aby PI vytvořili pro AKRO zvláštní účet, a pokud by PI nebyli toho schopni nebo ochotni, mělo si najít jiného obchodníka.

Fakt, že komisonářská smlouva mezi AKRO a PI nepřipouštěla ručení akciemi AKRO za operace jiných klientů, nelze považovat za dostatečné zabezpečení akcií fondu. AKRO si mělo uvědomit, že pokud PI tuto smlouvu poruší, nemusí existovat reálná možnost, jak dostat akcie nebo peníze zpět. Postup AKRA lze přirovnat k postupu banky, která půjči peníze klientovi, spoléhá, že smlouva bude dodržena, a nepojistí se žádnou zástavou.

Není pochyb, že hlavní zodpovědnosti za ztrátu akcií nese společnosti PI a její zaměstnanci. Ztráta fondu AKRO Svět byla však také umožněna tím, že AKRO nejednalo dost opatrně a prozíravě. Porušilo svůj závazek spravovat cenné papíry fondu s odbornou péčí, a proto by mělo nahradit vzniklé ztráty.

Myslím, že tento právní názor by bylo třeba nyní dopracovat. Proto prosím všechny, jejichž odborná kvalifikace je využitelná, aby mi sdělili svůj názor na adresu akrosvetinvestor@yahoo.com.

Převzato ze stánek Sdružení majitelů podílových listů fondu AKRO Svět.

Diskutovat můžete samozřejmě i zde.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 8. 2001 23:06

To je vůbec nejlepší! KCP pak pro jistotu zakáže úplně všechno, takže banky budou mít pré (jenže už nejsou naše). Takže veškeré zisky půjdou ven a nám zbudou jen ty mozoly!

Zobrazit celé vlákno

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 8. 2001 23:15

Nemáte nekdo víc informací o fondu Bohemia3000 od obchodníka s cennými papíry Colosseum?

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services