Víc než příjemná investice

Víc než příjemná investice
Ukládat peníze do bank nic nevynáší, akcie jdou nahoru a dolů, o jiné finanční nástroje nestojíte a investice do nemovitostí jsou příliš velké sousto. Co vám potom zbývá? Zkuste třeba víno.
Kouzlu vína podlehli už staří Egypťané, kteří se po právu domnívali, že se jedná o boží nápoj. Pro větší požitek vyšlechtili hned několik odrůd a péči o víno dovedli k překvapivé dokonalosti. Archeologové našli džbány z pálené hlíny, které nesly označení ročníku vína, jeho kvality, původu a některé dokonce uváděly i správce vinice. Tato pečlivost svědčí o tom, že už tehdy bylo považováno za cennou komoditu. Víno jako rostlinu i nápoj posléze rozšířili po Evropě staří Římané, kteří na příkaz císaře zakládali vinice a zaváděli výrobu vína na obsazovaných územích. Tímto způsobem se v naší blízkosti poněkud násilně někdy kolem roku 280 objevila první vinice.

Po téměř dvou tisíciletích si víno uchovalo svoji popularitu a v posledních letech se z něj stává i oblíbený nástroj pro investování. Přestože se zdá, jakoby byly investice do vína výsadou pár snobů (kteří o vínu víc mluví a své sbírky dávají okatě na odiv, aniž by se o věc opravdu zajímali), tato neovyklá investiční oblast se postupně rozvíjí. Investice do vína, ostatně jako kterákoli jiná, ovšem vyžaduje pár základních znalostí.

Začněte s domácími

Pokud jste v této oblasti začátečníkem, určitě je lepší volit vína domácí, o nichž máte větší šanci získat kvalitní informace. Zahraniční vína si nechte jako pokročilý stupeň své nové libůstky. Nejprve si ujasněte, co všechno jste pro víno ochotní a schopní udělat. Nejde totiž jen o to koupit pár lahví, musíte se o ně po řadu let dobře starat a dát jim maximálně dobré podmínky tak, aby kvalita vín průběžně stoupala. Proto si musíte uvědomit, zda pro jejich skladování máte odpovídající podmínky. Pokud výstavba speciální místnosti s aparaturou pro udržování optimálních klimatických podmínek nepřichází v úvahu, zkuste se obrátit na firmy, které se uchováváním vína zabývají. Za uskladnění sice budete platit roční poplatky, na druhou stranu získáte jistotu, že je o váš poklad dobře postaráno. Ceny za uskladnění lahví se poměrně liší. V privátním archivu Moravského sklípku v Šatově zaplatíte za menší box pro 100 lahví 500 Kč ročně, pokud jste Pražák, v dosažitelnějších Libochovicích vás uskladnění stejného počtu lahví vyjde na téměř 13 tisíc. Vždy si dobře prostudujte, za jakých podmínek budete mít svá vína dosažitelná, zda je můžete chodit průběžně degustovat a zda vám uskladní i vína jiného původu (např. právě v Šatově můžete uchovávat jen vína pocházející z produkce Znovínu, jemuž sklepy patří).

Na ročníku záleží

Důležité je samozřejmě rozhodování o správném vínu k archivaci. Můžete se řídit podle toho, co máte rádi, některá vína však pro archivaci vhodná nejsou. Chybu rozhodně neuděláte u veltlínského (1 - 4 roky archivace), sauvignonu (doporučená doba ležení 3 - 7 let), chardonnay (5 - 10 let), frankovky nebo rulandského červeného. Jak se bude víno zhodnocovat, závisí na mnoha faktorech: na ročníku (v současnosti volte produkci roku 1997 a 1999), jakosti (o archivaci uvažujte pouze u vín s přívlastkem), původu (lepší než mostecká vinařská oblast je jistě některá z moravských), zda je víno ještě volně v prodeji či již není dostupné nebo zda získalo nějaké ocenění. Velmi důležité také je, za kolik jste schopní potom víno prodat (a jestli vám vůbec k prodeji nějaké víno po usilovných degustacích zbylo).

A kolik že vám to vlastně může vynést? Jak již bylo řečeno, zhodnocení ovlivňuje řada okolností. Při standardních podmínkách se kromě požitků u sklenky archívního vína můžete těšit na zhodnocení od 10 do 15 procent ročně. A to rozhodně není málo.

Investujete do vína? Nebo ho jen pijete? Jaké nejraději? Co si o tomto druhu investování myslíte? Napište svůj názor!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 8. 2001 19:09, TGP

Jeden převoz víno nezkazí, navíc si ho můžete uložit ve sklepě některých vinoték a pokud máte něco opravdu zajímavého, tak to od vás klidně koupí i ta vinotéka (nebo kterákoliv jiná). Každý se samozřejmě dívá, jak je víno uskladněno, navíc obvykle platí garance kvality - pokud kupuji větší balík, jednu lahev vyzkouším - a pokud by s ní byly problémy, mám nárok na vrácení peněz za všechny lahve.

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 8. 2001 9:29, moravák

Tož dojeď, pokoštuješ a pak sa domluvíme. Sme lidi, né!

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services