Jak se ověřuje nákup kartou

Jak se ověřuje nákup kartou
Autorizace je hodně důležité slůvko a ještě složitější proces. Právě na něm záleží, zda platební karty budeme považovat za bezpečné, nebo jim naopak přestaneme důvěřovat.

Úplně nejednodušší je dělit autorizace - způsoby ověření platebních karet - podle způsobu placení.

Placení automatickým terminálem u obchodníka

Zákazník předloží kartu obchodníkovi, který ověří ochranné prvky a platnost. Projede magnetickým proužkem karty platebním terminálem a pak již vše probíhá automaticky. Terminál pošle automaticky dotaz obsahující číslo karty, platnost a částku do autorizačního centra s dotazem, zda je možné platbu provést. Podle prvních šesti čísel (BIN - Bank Identification Number = přidělený podle norem ISO) systém rozpozná jejího vydavatele, doplní dotaz o identifikaci odesílajícího a přepošle bance nebo organizaci. Organizace, která kartu vydala, ověří limit nebo zůstatek a odešle potvrzení či zamítnutí zpět. Pokud je karta z nějakého důvodu blokována, pak přidá příslušný kód, který obchodníkovi oznámí, co má s příslušnou kartou udělat. Celý proces autorizace trvá přibližně 2,5 vteřiny. Systém je schopen vyhledat co možná nejméně obsazenou trasou. V případě, že vydavatel karty není schopen dotaz přijmout, přesune se autorizace do řídícího centra příslušné sítě (Visa a EC/MC mají rozdílné sítě). Řídící centrum provede kontrolu v centrální databázi, ve které jsou pro tento případ stanoveny maximální limity zadané vydavateli karet, a provede autorizaci. Poté odešle oznámení vydavateli, na jejímž základě si vydavatel zaktualizuje data.

Placení imprintrem neboli žehličkou

Zákazník předloží kartu obchodníkovi, který ověří ochranné prvky a platnost karty. Poté zkontroluje, zda není uvedena na Stoplistu (seznam zakázaných karet). Každý obchodník má jiný floor limit (limitní částka přidělena bankou), proto se musí, když ho zákazník překročí, provést autorizace, což je náš případ. Třeba zlatnictví mají z důvodu častého zneužití karty nulový limit a musí při každé transakci provést autorizaci. Spolehliví obchodníci ověřují třeba až platby převyšující pět tisíc korun. Jak to probíhá? Obchodník zvedne telefon, vytočí autorizační centrum, nahlásí kód a čeká na autorizaci. V případě, že je platba povolena, si zapíše číslo autorizace a zákazník odchází spokojen domů.

V případě, že si prodavač všimne něčeho divného, třeba, že kartou s ženským jménem platí muž nebo že přijde bezdomovec se zlatou kartou, má připravenou "únikovou" cestu, takzvaný kód 10. Kód 10 - obchodník zavolá na autorizační centrum a řekne: "Mám tady kód 10," což je signál pro zavolání pomoci. V případě, že pachatel vypadá obzvlášť nebezpečně, je prodavači doporučeno, aby mu nabídl "cestu zpět" tím, že mu nabídne, aby si prohlédl zboží někde vzadu v obchodě. Chytrý zloděj odchází pryč a prodavač je mimo nebezpečí.

Přečtěte si ostatní články ze série o platebních kartách.
O vzniku bankomatů
O nejčastějších způsobech zneužití karet
O vzniku kreditních – úvěrových – karet

Za pár minut času stojí i článek o tom, jak lehce lze zneužít OK karty GE Capital Multiservis

Měli jste někdy problém s placením? Prodavač odmítl vaši kartu? Jak často po vás chtějí při placení kartou průkaz totožnosti? Pomohlo by bezpečnosti karet, kdyby jejich součástí byla fotografie držitele? Jaký je vás názor. Svěřte se!

autorka článku pracovala v kartovém centru významné banky

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 7. 2001 22:10, Pavel

Myslím, že jste neopověděla na mé otázky:

1] Zda-li a jak se Stoplist používá a jakou má podobu.
V článku píšete, že "...zkontroluje, zda není uvedena na stoplistu.." takže by mě zajímalo, jak se ta kontrola provádí.


2] Dle obchodních podmínek mi banka naúčtuje zařazení karty na stoplist VŽDY při ztrátě nebo krádeži karty. Za tuto operaci zaplatím bance 2000-5000 Kč, takže mě zajímá, zda bude karta opravdu na stoplistu a zda to má vůbec nějaký efekt.

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 8. 2001 14:13

Zdravim. Platím kartou už několik let. V Čechách až poslední dva roky zpět, protože před tím to bylo o ničem - současný stav je taky všelijaký. Jenom mě mrzí že se zde opět potvrdila stará neřest při zavádění nových věcí - nepotřebujeme si nechat poradit a vzít si příklad, chytrý jsme dost. Za pravdu mi určitě dá každý kdo používá platební kartu vydanou Českými bankovními domy k placení - k čemuž je taky určená.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services