Kde jsou moje peníze?

Kde jsou moje peníze?
O zneužívání bankomatů se často pouze mluví, my vám jako jediní poradíme, jak na to. A pokud byste přece jenom chtěli zůstat na správné straně zákona, dozvíte se, jak se bránit.
Je mnoho druhů kartových podvodů. Jedním z nich je ten, kdy je Vaše platební karta zneužita v bankomatu. Zkusili jsme pro vás popsat některé z nich:

1. Babičko, ukažte, já Vám s tím pomohu…

K nejstarším a nejjednodušším podvodům podvodům patří: "Babičko, ukažte, já Vám s tím pomohu. Řekněte mi svůj PIN a já Vám Ty peníze vyberu." A věřte tomu, že Vám Ty peníze vybere! Základní chyba. Nikdy neříkejte NIKOMU svůj PIN! Ani bance. Nikdo kromě Vás nemá právo znát toto číslo. Kdyby se tohoto pravidla držel každý, tak pak nebudou volat nešťastní šéfové firem, že jejich sekretářka... Někdo, že jeho kamarád... Jak jen to mohli udělat??? A čí je to chyba? Vaše! PIN je číslo k Vaší kartě a ta nemá v rukou nikoho jiného co dělat.

2. Nevěřte ani pracovníkům banky

A tím se dostáváme k dalšímu podvodu. Pro koho je nejjednodušší vybrat Vaší kartu? Pro toho, kdo má Vaši kartu k dispozici a nebo má přístup k údajům uvedeným na magnetickém proužku. Již bylo mnoho podvodů, kdy zaměstnanec banky volal klientovi pod různými záminkami (změna systému, problém s platební kartou, výměna platební karty,...), aby mu sdělil PIN. A důvěřivý klient sdělil... a pak se divil. O tom, jak jednoduché je vytvořit novou kartu, si povíme v některém z dalších pokračování seriálu o platebních kartách.

3. Nemá vaše karta dvojníka?

Kdo další má přístup k informacím na Vaší platební kartě? Kdokoli u koho jste jednou platili může získat tyto informace. Co to znamená? Může se stát, že budete nakupovat kartou u Vašeho známého, znáte se léta a on ví, že máte peníze. Jak to ví, se dozvíte, až budeme psát o autorizacích. Má údaje z Vaší platební karty nutné k vytvoření další karty a jednoho krásného dne Vám zazvoní telefon: "Dobrý den, tady pan AB z banky XY, měníme systém a potřebujeme Váš PIN." Pravidlo číslo jedna: Nikdy! Řekněte: "dejte mi svého nadřízeného," nebo "já Vám zavolám zpět," či "řekněte mi své jméno,"... cokoli, jen ne PIN.

4. Špatná paměť se nemusí vyplatit

Dalším problémem je PIN napsaný na plastiku karty. Špatná paměť neomlouvá a zaplatíte za to Vy. Tedy většinou. Jenom jedna banka má v podmínkách, že nedoporučuje psát PIN na plastik. Ostatní to zakazují a případná ztráta jde k Vaší tíži. Tím dáváte své peníze zlodějům příliš lacino. Napište si číslo jinam a trochu ho zašifrujte. Napsat ho pozpátku není šifrováním. Zloděj má 3 pokusy. Nejdříve zadá PIN jak ho vidí napsaný, pak čísla odzadu a pak mu zbývá dalších 9998 možností - a to hraje pro Vás. Není jednoduché zapamatovat si čtyři čísla, která Vám náhodně někdo přidělí, ale nakonec se to vyplatí.

5. Některé bankomaty, ke smůle klientů, "hrají"

Jeden z nejstarších případů podvodů je využití odezvy kláves. Mnohé bankomaty měly zvuk kláves rozlišen různými tóny, podobně jako mají telefony s tónovou volbou. Pak nebyl problém vše si nahrát, dosadit čísla a máte PIN. Smutné je, že na takové bankomaty ještě dnes narazíte.

6. Ani otvírače dveří nejsou bezpečné

Na některých bankách je namontováno čtecí zařízení určené pro vstup, můžete ho najít například v České Spořitelně na Václavském náměstí, v IPB na Senovážném náměstí, v Komerční bance na Národní třídě a na mnoho dalších místech. V některých případech se takováto zařízení objevila i u jiných bank. Klient přišel ke dveřím, projel kartu čtecím zařízením a vstoupil. Vybral peníze a spokojen odcházel. Ale ouha, zanedlouho mu někdo vybral účet. Jak? Dlouho trvalo, než byl tento podvod odhalen. Čtecí zařízení bylo nepravé a nad bankomatem byla umístěna videokamera, která nahrála volení PINu.

7. I bankomat se dá "padělat"

Stejně povedený podfuk se podařil pomocí falešného bankomatu. Ten byl umístěn na nějakém vhodném místě. Uvnitř byl počítač s tiskárnou. Počítač snímal údaje z karty, tiskárna tiskla cosi o nedostatku bankovek a nad obrazovkou nahrávala videokamera klienta zadávajícího PIN. Druhý den tam bankomat nebyl. Zato hromada stížností v bankách. Někteří podvodníci tento trik ještě více vypilovali. Nepravý bankomat byl založen na stejné myšlence, jen s tím rozdílem, že asi 2 týdny vyplácel peníze. Po dvou týdnech, když už měl dostatek údajů, zmizelo z účtů mnoho peněz.

Stačí být jen trochu opatrný

Teď si asi říkáte, že je velmi nebezpečné vlastnit platební kartu, ale není to pravda. Když Vám někdo ukradne hotovost, tak jste bez peněz. Karty však mnoho zlodějů vyhazuje, protože jejich neoprávněné použití je riskantní. Na rozdíl od peněz můžete kartu vždy zablokovat a dostanete od své banky novou. A pokud dodržíte několika základních pravidel, nemusíte se ani moc obávat, že vám zloději "zruší" účet. Tady jsou:

  • Nikdy nesdělujte PIN druhé osobě.
  • Nikdy nepůjčujte svou kartu.
  • Nepište si PIN na kartu, ani nikam poblíž. A když je to nevyhnutelné, šifrujte.
  • Pokud je to možné, vybírejte hotovost v bankomatech, o kterých víte, že na daném místě stojí dlouho, jsou zabudované do zdi, někde v hale, ...
  • Zkontrolujte, zda není nad bankomatem videokamera, která je nasměrovaná na klávesnici.
  • Pečlivě si přečtěte podmínky banky k platebním kartám, abyste v případě problému nebyli nemile překvapeni.

    Byli jste obětí některého z bankomatových podvodů? Dodržujete výše uvedených šest zásad? Podělte se o své názory s ostatními.

    Autorka článku pracovala v kartovém centru jedné významné banky.

  • Srovnávat se vyplatí

    Srovnávat se vyplatí

    Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

    Sdílejte článek, než ho smažem

    Líbil se vám článek?

    -29
    AnoNe
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem 81 komentářů

    Diskuze

    Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

    11. 11. 2001 19:40

    Znam mnoho lidi, kteri prisli o penize v E-bance. Platby byly v Asii ackoli tam nikdy nebyli.

    Zobrazit celé vlákno

    +31
    +-
    Reagovat na příspěvek

    Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

    15. 11. 2001 17:08, Kartovy zlodej

    Ahoj lidi :)

    -15
    +-
    Reagovat na příspěvek
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem (81 komentářů) příspěvků.

    Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

    DníHodinMinutVteřin
    Slevový kód: PENIZE1O
    Vyplnit přiznání

    Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

    A tohle už jste četli?

    Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

    15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

    Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

    Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

    Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

    13. 4. 2024 | Tomáš Krause

    Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

    Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

    Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

    9. 4. 2024 | Martin Mašát

    Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

    Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

    Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

    8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

    Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

    Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

    Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

    6. 4. 2024 | Tomáš Krause

    Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

    Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

    Partners Financial Services