Zlevňování hypoték nabírá na síle. Přidaly se i největší banky

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 3. 6. 2020 | 6 komentářů
Zlevňování hypoték nabírá na síle. Přidaly se i největší banky

Zdroj: Shutterstock

Hypotéky dál zlevňují. Tedy aspoň jejich nabídkové sazby, podle nichž počítá makléřská společnost Golem Finance svůj index.

Během května zlevnila Moneta Money Bank, v rámci časově omezené akční nabídky pak Hypoteční banka a ČSOB a v závěru měsíce i Česká spořitelna.

„Když k tomu ještě připočteme průběžnou úpravu sazeb v Oberbank a zlevnění ve Fio bance a Bance Creditas, máme z toho jeden z největších meziměsíčních poklesů sazeb za posledních několik měsíců,“ říká Luboš Svačina, mluvčí Golem Finance.

Index GOFI 70 mapující napříč všemi bankami nabídkové sazby hypoték do 70 % LTV (30 % musí klient pokrýt z jiných zdrojů) klesl z dubnových 2,43 % na 2,29 %. Stejné hodnoty dosáhl v květnu i index GOFI 80, a to díky sjednocení cen pro 70% a 80% hypotéky ve skupině ČSOB a Hypoteční banky. Jako jediné totiž doteď měly pro tyto dva typy úvěrů rozdílné sazby.

Výrazně zlevnily i hypotéky nad 80 % LTV. „Tento typ úvěrů některé banky dočasně stáhly ze své nabídky, proto se snížení sazeb České spořitelny, Hypoteční banky, ČSOB a Fia projevilo ve větší intenzitě. Index GOFI 85 meziměsíčně klesl z dubnových 3,06 % na 2,85 %,“ upřesňuje Svačina.

Nabídkové sazby hypotékZdroj: Golem Finance

V některých případech šlo spíše o dorovnání nabídkových sazeb na úroveň, za kterou banky hypotéky poskytovaly již dříve, jen bylo potřeba o sazbě vyjednávat. „Zásadní změnou v uplynulém měsíci bylo to, že se do zlevňování pustily i banky z velké pětky a také to, že se k České spořitelně a Hypoteční bance nyní přidala Komerční banka,“ říká ředitel Golem Finance Libor Ostatek.

Zdroj: Golem Finance

Vztah mezi základní sazbou ČNB, nabídkovými sazbami hypoték (index GOFI) a sazbami ve skutečně sjednaných smlouvách (Fincentrum Hypoindex).

Kupujete? Poradíme!

Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

„I na sazbách hypoték je vidět postupné odeznívání prvotní paniky plynoucí z nedostatku informací o dopadech šíření koronaviru. Sazby na mezibankovním trhu jsou blízko rekordních minim a banky nyní v rámci konkurenčního soupeření sazby korigují směrem dolů,“ dodává Ostatek.

Útok na dosavadní historická minima z přelomu let 2016/2017 však podle něj nelze čekat kvůli vysokým rizikovým maržím, které jen tak nezmizí. Nicméně podle všeho opět míříme do období, kdy se budou sjednávat hypotéky s úrokovou sazbou s jedničkou na začátku.

Na začátku června oznámila výrazné zlevnění Komerční banka. „Minimální výše sazby hypoték s nejčastější fixací 3 až 10 let do 80 % LTV je 2,29 %. Snížení se pohybuje v rozmezí od 0,4 do 0,6 procentního bodu,“ říká mluvčí banky Pavel Zúbek.

„Po využití všech slev za domicilaci (posílání příjmů na běžný účet ve stejné bance – pozn. red.) a pojištění začíná nabídka KB na 1,99 %. Podmínkou je však výše úvěru alespoň čtyři miliony korun. Pro menší úvěry nad jeden a půl milionu začíná nabídka KB na 2,09 %,“ upřesňuje Ostatek z Golem Finance.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 6. 2020 16:11, Jan Káňa

Jo, chceme refinancování, ale podepíšu, až to bude pod 1,5%

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

10. 7. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypoteční úroky se nehnou. Obrat může přijít po prázdninách

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 5,49 procenta. Na hranici 5,5 procenta se drží ale už několik měsíců, i když ČNB pokračovala v razantním snižování své klíčové sazby. Kdy hypotéky... celý článek

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Partners Financial Services