Novinky bankovního trhu: hypoteční masakr

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 5. 3. 2018 | 5 komentářů
V únoru se banky, stavební spořitelny a družstevní záložny zaměřily na úpravu úvěrových produktů. Rušno bylo hlavně u hypoték. Přečtěte si přehled změn.
Novinky bankovního trhu: hypoteční masakr

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Hypotéky zdražují

  • Hned první únorový den ohlásila bankovní rada České národní banky zvyšování úrokových sazeb. Základní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, vzrostla (o 0,25 procenta) na 0,75 procenta. Banky s reakcí dlouho nečekaly a takřka okamžitě začaly zdražovat hypotéky.

  • ČSOB a Poštovní spořitelna zvýšily u hypotečních úvěrů do 80 procent hodnoty nemovitosti (LTV) s fixací na tři roky nabídkovou sazbu o jednu desetinu na 2,59 procenta.

  • Hypoteční banka měnila sazby u hypoték s fixací na tři roky a pět let. Také v tomto případě šlo o navýšení o desetinku na 2,69 a 2,79 procenta.

  • Sberbank zvyšovala úroky u úvěrů na bydlení ještě razantněji. U osmdesátiprocentní hypotéky s fixací od tří do deseti let o 0,2 až 0,4 procenta – aktuální nabídkové sazby těchto hypoték se tak pohybují na hodnotách od 2,29 do 2,89 procenta. V případě refinancování hypotéky s LTV 80 procent došlo k nárůstu sazeb o 0,2 až 0,3 procenta.

    Útěchou může být pro klienty Sberbank alespoň to, že banka v únoru výrazně snížila sazby u spotřebitelských úvěrů (FÉR půjčka a FÉR konsolidace). Pokud si půjčíte přes tři čtvrtě milionu korun, můžete nově dosáhnout až na úrok 4,8 procenta.
  • UniCredit Bank šla v únoru proti proudu a o desetinku procenta snižovala úroky u hypoték s fixací na 3 roky, 5 let a 10 let. U hypotéky s LTV do 80 procent se tak nabídkové sazby pohybují od 2,29 do 2,49 procenta, u LTV do 90 procenta od 3,29 do 3,49 procenta. Banka o dvě desetiny procenta snížila úroky spotřebitelského úvěru PRESTO půjčka, nově platí sazba od 5,4 procenta

    Ceny hypoték s variabilní sazbou se v UniCredit Bank minulý měsíc naopak zvyšovaly. A to dokonce hned dvakrát. Hypotéky s LTV do 80 procent je aktuálně s úrokem od 2,01 procenta, do 90 procent LTV pak 3,01 procenta.

  • Expobank zvyšovala úrokové sazby u všech hypoték s fixací dva roky až dvacet let. Nahoru šly i úroky americké hypotéky a konsolidace spotřebitelských úvěrů.

  • Hypotéky zdražovala také Komerční banka. U hypotečních úvěrů s fixací na rok až deset let s LTV do osmdesáti procent šlo o zvýšení o 0,2 až 0,4 procenta. U hypoték s LTV do devadesáti procent byl nárůst sazeb o 0,4 až 0,6 procenta. Banka zvyšovala i úroky americké hypotéky.

  • Raiffesenbank navyšovala úroky u svých hypoték s fixací (ty se nově pohybují v rozmezí od 2,49 procenta) i s plovoucí sazbou o 0,2 procenta (aktuální sazba od 3,43 procenta).

  • Nezahálela ani Česká spořitelna, která ve druhé polovině února navýšila sazby pro hypotéky s roční až patnáctiletou fixací shodně o 0,2 procenta. Nabídkové sazby se tak nově pohybují od 2,69 do 3,99 procenta. Spořitelna přichází také s akční nabídkou v doplňkových službách – hypotéky sjednané od 1. března do 30. dubna mají pojištění domácnosti a nemovitosti na rok zdarma.

  • Basu s ostatními bankami držela i Moneta Money Bank, který zvýšila v polovině února variabilní část úrokové sazby hypoték o dvě desetiny procenta. Ze své nabídky zároveň odstranila konsolidaci půjček k hypotéce a doplňkový úvěr bez určení účelu.

  • V polovině února upravila minimální sazby hypoteční úvěrů i Fio banka. U hypoték s roční fixací šlo o snížení až na 1,68 procenta. U tříleté a pětileté fixace se naopak minimální úroky zvyšovaly na 1,88 a 2,28 procenta.  Počítejte však s tím, že uváděné sazby jsou nejnižší možné. Banka o výslednou sazbu stanovuje pro každý úvěr individuálně podle konkrétních podmínek klienta.

  • S cenami úvěrů na bydlení šly nahoru i stavební spořitelny. Úroky postupně zvyšovaly Stavební spořitelna České spořitelny, Českomoravská stavební spořitelna i Modrá pyramida.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Partners Financial Services