Novinky bankovního trhu: hypoteční masakr

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 5. 3. 2018 | 5 komentářů
V únoru se banky, stavební spořitelny a družstevní záložny zaměřily na úpravu úvěrových produktů. Rušno bylo hlavně u hypoték. Přečtěte si přehled změn.
Novinky bankovního trhu: hypoteční masakr

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Hypotéky zdražují

  • Hned první únorový den ohlásila bankovní rada České národní banky zvyšování úrokových sazeb. Základní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, vzrostla (o 0,25 procenta) na 0,75 procenta. Banky s reakcí dlouho nečekaly a takřka okamžitě začaly zdražovat hypotéky.

  • ČSOB a Poštovní spořitelna zvýšily u hypotečních úvěrů do 80 procent hodnoty nemovitosti (LTV) s fixací na tři roky nabídkovou sazbu o jednu desetinu na 2,59 procenta.

  • Hypoteční banka měnila sazby u hypoték s fixací na tři roky a pět let. Také v tomto případě šlo o navýšení o desetinku na 2,69 a 2,79 procenta.

  • Sberbank zvyšovala úroky u úvěrů na bydlení ještě razantněji. U osmdesátiprocentní hypotéky s fixací od tří do deseti let o 0,2 až 0,4 procenta – aktuální nabídkové sazby těchto hypoték se tak pohybují na hodnotách od 2,29 do 2,89 procenta. V případě refinancování hypotéky s LTV 80 procent došlo k nárůstu sazeb o 0,2 až 0,3 procenta.

    Útěchou může být pro klienty Sberbank alespoň to, že banka v únoru výrazně snížila sazby u spotřebitelských úvěrů (FÉR půjčka a FÉR konsolidace). Pokud si půjčíte přes tři čtvrtě milionu korun, můžete nově dosáhnout až na úrok 4,8 procenta.
  • UniCredit Bank šla v únoru proti proudu a o desetinku procenta snižovala úroky u hypoték s fixací na 3 roky, 5 let a 10 let. U hypotéky s LTV do 80 procent se tak nabídkové sazby pohybují od 2,29 do 2,49 procenta, u LTV do 90 procenta od 3,29 do 3,49 procenta. Banka o dvě desetiny procenta snížila úroky spotřebitelského úvěru PRESTO půjčka, nově platí sazba od 5,4 procenta

    Ceny hypoték s variabilní sazbou se v UniCredit Bank minulý měsíc naopak zvyšovaly. A to dokonce hned dvakrát. Hypotéky s LTV do 80 procent je aktuálně s úrokem od 2,01 procenta, do 90 procent LTV pak 3,01 procenta.

  • Expobank zvyšovala úrokové sazby u všech hypoték s fixací dva roky až dvacet let. Nahoru šly i úroky americké hypotéky a konsolidace spotřebitelských úvěrů.

  • Hypotéky zdražovala také Komerční banka. U hypotečních úvěrů s fixací na rok až deset let s LTV do osmdesáti procent šlo o zvýšení o 0,2 až 0,4 procenta. U hypoték s LTV do devadesáti procent byl nárůst sazeb o 0,4 až 0,6 procenta. Banka zvyšovala i úroky americké hypotéky.

  • Raiffesenbank navyšovala úroky u svých hypoték s fixací (ty se nově pohybují v rozmezí od 2,49 procenta) i s plovoucí sazbou o 0,2 procenta (aktuální sazba od 3,43 procenta).

  • Nezahálela ani Česká spořitelna, která ve druhé polovině února navýšila sazby pro hypotéky s roční až patnáctiletou fixací shodně o 0,2 procenta. Nabídkové sazby se tak nově pohybují od 2,69 do 3,99 procenta. Spořitelna přichází také s akční nabídkou v doplňkových službách – hypotéky sjednané od 1. března do 30. dubna mají pojištění domácnosti a nemovitosti na rok zdarma.

  • Basu s ostatními bankami držela i Moneta Money Bank, který zvýšila v polovině února variabilní část úrokové sazby hypoték o dvě desetiny procenta. Ze své nabídky zároveň odstranila konsolidaci půjček k hypotéce a doplňkový úvěr bez určení účelu.

  • V polovině února upravila minimální sazby hypoteční úvěrů i Fio banka. U hypoték s roční fixací šlo o snížení až na 1,68 procenta. U tříleté a pětileté fixace se naopak minimální úroky zvyšovaly na 1,88 a 2,28 procenta.  Počítejte však s tím, že uváděné sazby jsou nejnižší možné. Banka o výslednou sazbu stanovuje pro každý úvěr individuálně podle konkrétních podmínek klienta.

  • S cenami úvěrů na bydlení šly nahoru i stavební spořitelny. Úroky postupně zvyšovaly Stavební spořitelna České spořitelny, Českomoravská stavební spořitelna i Modrá pyramida.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services