Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z přidané hodnoty musí podávat každý plátce DPH – přesný výčet plátců upravuje § 108 zákona o dani z přidané hodnoty. Přiznání k dani je třeba podat vždy do 25. dne od konce zdaňovacího období (tedy měsíce nebo čtvrtletí). Ve stejné lhůtě byste daň z přidané hodnoty měli také zaplatit. Od roku 2016 se přiznání k dani z přidané hodnoty podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu. K elektronickému podání budete potřebovat datovou schránku nebo elektronický podpis. Pokud ani jedno nemáte, existuje ještě třetí varianta: v závěru on-line podání vytisknete potvrzení o odeslání a do pěti dní ho doručíte na finanční úřad.
Od roku 2015 musí s finančním úřadem komunikovat – tudíž i činit veškerá podání – elektronicky také každý živnostník a podnikatel, který má aktivovanou datovou schránku.

Aktuální daňové formuláře pro zdaňovací období 2024

Chyba při otevírání dokumentu?
V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na ikonku pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako…) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
Přiznání k dani z přidané hodnoty25 5401 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z přidané hodnoty
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty25 5412 vzor č. 20Stáhnout formulář - Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

Související články na téma dph, přiznání k dani z přidané hodnoty, přiznání k dph

Levné zboží z Číny výrazně zdraží. Ale až příští rok

26. 8. 2020 | Jiří Hovorka | 16 komentářů

Levné zboží z Číny výrazně zdraží. Ale až příští rok

Evropská komise rozhodla, že osvobození od DPH na zásilky z Číny prodlouží o půl roku, a to do 30. června 2021. Je to významná zpráva pro lidi, kteří z čínských e-shopů objednávají levné zboží.

Voda zlevnila. Snížení DPH nepomohlo jen v sedmi městech

22. 7. 2020 | Petr Kučera | 17 komentářů

Voda zlevnila. Snížení DPH nepomohlo jen v sedmi městech

Snížení DPH na vodné a stočné od letošního května pozitivně pocítily až tři čtvrtiny obyvatel. Změnu sazby promítlo do konečné ceny 124 ze 131 největších měst s víc než 10 tisíci obyvateli. Vyplývá to z analýzy ministerstva financí.

Nižší DPH na ubytování, kulturu a sport je tu. Projděte si, co se mění

1. 7. 2020 | Pavel Běhounek | 4 komentáře

Nižší DPH na ubytování, kulturu a sport je tu. Projděte si, co se mění

Daň z přidané hodnoty z ubytování a ze vstupného na kulturu a sport od dneška klesla z 15 na 10 procent. Projděte si kompletní výčet služeb, kterých se změna týká.

Ztrátu půjde odepsat zpětně. Klesne DPH na ubytování a vstupné

16. 6. 2020 | Jiří Hovorka | 2 komentáře

Ztrátu půjde odepsat zpětně. Klesne DPH na ubytování a vstupné

Vládní koalice prosadila možnost zpětného odepisování ztráty. Součástí daňového balíčku je i snížení DPH nebo úlevy v silniční dani.

Chyba při placení daní vyjde draho. Pravidla zpřísní

11. 6. 2020 | Petr Kučera | 12 komentářů

Chyba při placení daní vyjde draho. Pravidla zpřísní

Získat od finančního úřadu zpátky omylem zaslanou platbu může být hodně problematické. A od příštího roku i nemožné.

Nižší DPH i zpětné odepsání ztráty. Schillerová má nový balíček

25. 5. 2020 | Jiří Hovorka | 2 komentáře

Nižší DPH i zpětné odepsání ztráty. Schillerová má nový balíček

Daň z přidané hodnoty z ubytování a ze vstupného na kulturu a sport by měla klesnout z 15 na 10 procent. A letošní ztrátu si budou moci firmy a podnikatelé odečíst od výsledku hospodaření v minulých dvou letech. To jsou hlavní návrhy z nového protikrizového balíčku ministerstva financí, který dnes podpořila vláda.

Zboží z čínských e-shopů zdraží i víc než na dvojnásobek

11. 5. 2020 | Petr Kučera | 44 komentářů

Zboží z čínských e-shopů zdraží i víc než na dvojnásobek

Vláda schválila novelu zákona o dani z přidané hodnoty z dílny ministerstva financí. V jejím důsledku zdraží drobné zboží, jež si Češi objednávají z e-shopů v Číně a dalších zemích mimo Evropskou unii.

Jak vláda zlevnila pivo. Ani devět variant DPH nestačí

5. 5. 2020 | Michal Jelínek | 7 komentářů

Jak vláda zlevnila pivo. Ani devět variant DPH nestačí

Daňová pivní revoluce je tu. Jak se projeví během koronavirových omezení a jak po nich? Změny v DPH komentuje Michal Jelínek, autor slavné tabulky.

Pivo do džbánu je extrém, reaguje úřad na devět variant DPH

5. 2. 2020 | Petr Kučera | 84 komentářů

Pivo do džbánu je extrém, reaguje úřad na devět variant DPH

Podnikatelé se budou muset od května vypořádat s devíti různými možnostmi, jak odvést daň z přidané hodnoty (DPH) u piva. Na komplikaci názorně upozornila tabulka, která se rozšiřuje na sociálních sítích a jejíž pravdivost ministerstvo financí nevyvrátilo.

Na černé listině k DPH je už přes 20 tisíc firem a živnostníků

8. 1. 2020 | Jiří Hovorka | 19 komentářů

Na černé listině k DPH je už přes 20 tisíc firem a živnostníků

Počet firem, které nespolehlivě odvádí DPH, překonal ke konci loňského roku hranici 20 tisíc. Jejich počet se meziročně zvýšil o 3382 na 20 089, což představuje nárůst o více než pětinu. Ukazují to data poradenské společnosti Bisnode.

Změna DPH

Kč se sazbou DPH %
%

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024

DPH - poradna

Nevíte si rady s DPH? Je něco, co byste o DPH potřebovali vědět? Chcete se o DPH dozvědět víc? Pak neváhejte a obraťte se na náš tým odborných poradců, kteří všechny vaše dotazy pružně zodpoví.

Poslední dotaz: Jake DPH fakturovat do Italie
Poradna > DaněDPH

Otázka: Dobry den, jsme ceska firma s.r.o. jsme identifikova osoba, neplatci DPH.Mame zakaznika kteremu budeme prodavat a instalovat tepelne cerpadlo v Italii, zakaznik je Ital neplatce DPH. Jake DPH bychom mely... více

DPH

Partners Financial Services