Na černé listině k DPH je už přes 20 tisíc firem a živnostníků

jih | rubrika: Aktuality | 8. 1. 2020 | 19 komentářů

Počet firem, které nespolehlivě odvádí DPH, překonal ke konci loňského roku hranici 20 tisíc. Jejich počet se meziročně zvýšil o 3382 na 20 089, což představuje nárůst o více než pětinu. Ukazují to data poradenské společnosti Bisnode.

„I když problémové subjekty přibývají stále rychlým tempem, v porovnání s rokem 2018 došlo k výraznému zpomalení,“ říká Petra Štěpánová z Bisnode. V roce 2018 přibylo 4727 nespolehlivých společností.

Černé listiny Finanční správy aktuálně čítají 6106 nespolehlivých plátců DPH a 13 983 nespolehlivých osob. „Celkem tak jde o 20 089 firem, které mohou své obchodní partnery přivést do problémů, pokud neodvedou daň z přidané hodnoty,“ říká Štěpánová.

Seznamy nejvíce plní společnostmi s ručením omezeným a živnostníci. Ke konci roku 2019 to bylo 15 696 společností s ručením omezeným a 2278 živnostníků. V Česku koncem roku 2019 působilo necelých 482 tisíc společností s ručením omezeným a 1,942 milionu živnostníků.

„To znamená, že na trhu je 3,3 procenta společností s ručením omezeným, které porušily povinnosti vztahující se ke správě daně nebo nemají v pořádku daňové doklady a úřad jim vyměřil daň alespoň 500 tisíc Kč. Může také jít o podniky podezřelé z účasti na podvodu,” upřesňuje analytička Bisnode.

Z regionálního pohledu se nespolehliví plátci DPH koncentrují v okolí metropolí. V hlavním městě Praze má registrované sídlo 11 201, tedy 54 procent nespolehlivých subjektů. V Jihomoravském kraji 2662 firem, což představuje 13% podíl.

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500 000 Kč, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání.

Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 1. 2020 16:17, Sara

Vůbec se nedivím když daňový systém mluví jasné proti podnikatelům. Minimální výhody a velké daňově zatížení ...

+145
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 1. 2020 9:14, pepa

tak jak o má být? když je to takto špatně? -chytráku tak aby se nevybírali daně? , nebylo na učitele, policisty, doktory a sestry důchodce atd,atd,?

Zobrazit celé vlákno

-57
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

8. 1. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

Některé obchodní řetězce v Česku se vrátily k dlouho zapomenutým haléřům. Ceny v regálech od Nového roku vyčíslují až na setiny korun.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek

Partners Financial Services