Vláda si jde pro peníze pojišťoven. Hrubě neodborný zásah, říká expert

Jiří Hovorka | rubrika: Rozhovor | 13. 11. 2019 | 38 komentářů
Přes protesty opozice a výhrady České národní banky protlačila vláda zdanění technických rezerv pojišťoven. Podle Karla Veselého, odborníka na pojišťovnictví ze společnosti Deloitte, bude český systém unikátní.
Vláda si jde pro peníze pojišťoven. Hrubě neodborný zásah, říká expert

Souhlasíte s tvrzením bývalého viceguvernéra ČNB Mojmíra Hampla, že ze strany státu jde o fiskální zoufalství?

Za sebe bych použil jinou formulaci: jde o snahu získat od pojišťoven prostředky do rozpočtu hrubě neodborným zásahem.

Jak byste běžnému člověku vysvětlil, co jsou technické rezervy? Co budou pojišťovny zdaňovat? Zdaňují to už v nějaké jiné formě dnes?

Technické rezervy jsou laicky řečeno prostředky na budoucí výplaty klientům. Pro daňové účely je jejich tvorba pochopitelně nákladem pojišťovny a tak tomu zůstane i po novele, mění se ale způsob jejich uznání v čase.

Karel Veselý

Karel Veselý

Karel Veselý je partnerem v oddělení poradenských služeb Deloitte Česká republika zodpovědným za sektor pojišťovnictví. Má 20 let zkušeností z vysokých manažerských pozic v pojišťovnictví a poradenství pro pojišťovny. Získal doktorát na matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze. Je držitelem osvědčení České společnosti aktuárů.

Jde o jednorázovou daň, nebo ji pojišťovny budou platit ze všech technických rezerv každý rok? Když tedy ministerstvo financí chce zvýšit výběr daně od pojišťoven, které podle něj dnes platí málo, podaří se státu vybrat víc i v dalších letech než jenom po začátku účinnosti nových pravidel?

Jednorázově, přesněji v prvních dvou letech účinnosti nových pravidel, pojišťovny zaplatí daň z rozdílu mezi stávajícím výpočtem výše technických rezerv a novým. Dlouhodobě se výběr daně od pojišťoven nijak nezvýší, jen se přesune v čase dopředu. Vyšší daně odvedené státu za roky 2020 a 2021 už naopak pojišťovny nezaplatí v budoucnu, až tyto zisky vykážou účetně.

Jsou pojišťovny trestány za jejich obezřetný přístup, jak jejich zástupci říkají? Vytvářely prý větší rezervy, než musely, a stát jim je teď zdaní.

Technické rezervy většiny pojišťoven v České republice jsou nyní skutečně obezřetné. Pokud by byl zájem sjednotit míru obezřetnosti, stačilo by nařídit pojišťovnám přejít povinně na mezinárodní účetní standardy IFRS a použít je i pro daňové účely od okamžiku účinnosti nově vydaného mezinárodního účetního standardu pro pojistné smlouvy IFRS 17 (k účinnosti zřejmě dojde od roku 2022 – poznámka redakce).

Balíček od vlády

Koalice zvyšuje spotřební daně na tvrdý alkohol a cigarety. Prošlo i zdanění rezerv pojišťoven. Vláda se slitovala nad hazardem, víc si vezme jenom z loterií.

Vláda protlačila daňový balíček. Zdraží alkohol, cigarety, Sportka i katastr

Na rozdíl od Solventnosti II jde o standard, který se hodí k vykazování zisků a ztrát z pojištění a tedy i pro účely stanovení základu daně z příjmu pojišťoven. Protože pojišťovnám mají být daněny rezervy nevhodným způsobem, tedy podle Solventnosti II, je patrně skutečným záměrem naplnění státní pokladny již před rokem 2022.

(Poznámka redakce: Zmiňovaná Solventnost II je evropský standard pro kapitálovou přiměřenost a řízení rizik pojišťoven. Vláda rozhodla, že podle jeho pravidel se mají nově stanovovat i rezervy pro daňové účely. Omezení dosavadního osvobození avizovala koalice už ve svém programovém prohlášení z června 2018.)

Daní se technické rezervy tak, jak je budeme danit v Česku, i jinde v Evropě?

Podle mých informací bude český systém unikátem, bohužel v tom špatném smyslu slova. Jak jsem zmiňoval dříve, existuje už přitom mezinárodní účetní standard IFRS 17, který se přímo nabízí použít. Samy pojišťovny to mimochodem nijak aktivně nenavrhovaly, protože i povinné použití IFRS, které je třeba na Slovensku, by pro ně bylo pracné a musely by snížit obezřetnost některých rezerv. Vyhnuli bychom se tím ale zdanění budoucích zisků, které je hlavním problémem současné novely.

Otřese to trhem?

  • Zdanění rezerv pojišťoven včetně životního pojištění prosadila vládní koalice ANO a ČSSD podporovaná komunisty.
  • Ministerstvo financí tvrdí, že chce jenom odstranit nesystémovou výjimku a výhodu, díky níž si můžou pojišťovny snižovat daňový základ.
  • Nově se má daňová uznatelnost omezit jenom na rezervy podle pravidel evropské směrnice Solvency II, což je podle ministerstva odolnější způsob vůči případnému nadhodnocování ze strany pojišťoven.
  • Ministryně financí Alena Schillerová odmítá argumenty, že vyšší zdanění povede k omezení tvorby rezerv. Pojišťovny by je podle ní měly vytvářet kvůli vlastní stabilitě, ne primárně kvůli získání daňové výhody, uvedla.
  • Podle šéfa České asociace pojišťoven Jana Matouška však takové zdanění potrestá obezřetnost pojišťoven. Vláda prý projídá budoucí daňové výnosy a přinese zdražení klientům. Zdanění sebere pojišťovnám kolem deseti miliard korun.

Může si stát vzít deset miliard z pojišťoven? Nezačnou jim chybět, když přijde velká pohroma a budou se muset vyplácet pojistky? Ptali jsme se už loni:

Očima expertů: Zdanit pojišťovnám rezervy?

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 38 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 11. 2019 8:45

Další Burešovina. Na ty svoje úplatky voličům potřebuje dojit. Tak dojí kde se dá. A lidi mu ještě zatleskají. Až se jim zdraží pojistky, budou řvát, že ty finanční ústavy jsou zlé a hodnej Bureš ví jak na ně. Kocourkov hadr...

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 11. 2019 17:31, Richard Fuld

Tak to co jste napsal vypadá, že koblihu místo mozku máte právě Vy. Pokud mají pojišťovny peníze na tvorbu násobně vyšších rezerv, než je požadováno regulací, pak vybírají zbytečně vysoké pojistné a mohly dávno zlevnit, což neudělaly. A Vy strašíte zdražováním, pokud nevyužili prostor pro zlevnění? Směšné! A i kdyby zdražili pojistky, tak není důvod, aby pojišťovny měly takovou absurdní daňovou výjimku, o které se ostatním firmám může jen zdát. Ty peníze dosud nevybírané od pojišťoven může stát použít na lepší účely, než je takováto absurdní finanční podpora pojišťoven.

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (38 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

12. 12. 2023 | Lucie Weissová

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

Češi by se rádi dožili 93 let – jenže do toho, jak pečují o své zdraví, se to nepromítá. Na dlouhý život nejsou připraveni ani finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní... celý článek

Největší pojišťovna se chová nemravně, řekl soud a zastal se klienta

24. 11. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Největší pojišťovna se chová nemravně, řekl soud a zastal se klienta

Nový rozsudek v kauze starších smluv kapitálového životního pojištění je výjimečný tvrdou kritikou pojišťovny kvůli tomu, že dál těží z protiprávního stavu. Model „strhávám dle své... celý článek

Partners Financial Services