Pojišťovny nabízejí miliardy na bydlení místo zdanění rezerv

pk | rubrika: Aktuality | 23. 10. 2019 | 3 komentáře

Tuzemské pojišťovny chtějí raději investovat deset miliard do dostupného bydlení a sociálních služeb, než aby jim stát zdanil takzvané technické rezervy. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven. O vládním daňovém balíčku z dílny ministerstva financí mají poslanci hlasovat v pátek.

Dnešní vyjádření asociace lze shrnout následovně: Když už musí pojišťovny přijít o 10 miliard korun, tak ať se raději investují do něčeho smysluplného, než aby je vláda „projedla“ během dvou let ve státním rozpočtu.

„Nabízíme, aby stát zákonem stanovil, že životní pojišťovny musí prostředky odpovídající čtyřem procentům rezerv na životní pojištění investovat do dostupného bydlení a do výstavby infrastruktury pro sociální služby, jako jsou seniorské domovy a zařízení pro dlouhodobou péči,“ říká Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.

Na podobném řešení se nedávno dohodl premiér Andrej Babiš (ANO) se zástupci největších bank. Ty „dobrovolně“ přispějí do Národního rozvojového fondu místo zavedení sektorové daně, které prosazovala vládní ČSSD. Jenže plán na bankovní daň nedošel – narozdíl od té pro pojišťovny – až do závěrečného hlasování ve sněmovně. Se zdaněním rezerv pojišťoven počítá už i návrh státního rozpočtu.

Ministerstvo financí tvrdí, že chce jenom odstranit nesystémovou výjimku a výhodu, díky níž si můžou pojišťovny snižovat daňový základ. Nově se má daňová uznatelnost omezit jenom na rezervy podle pravidel evropské směrnice Solvency II, což je podle ministerstva odolnější způsob vůči případnému nadhodnocování ze strany pojišťoven.

Ministryně Alena Schillerová (za ANO) odmítá argumenty pojišťoven i opozice, podle nichž vyšší zdanění povede k omezení tvorby rezerv. Pojišťovny by je podle ní měly vytvářet kvůli vlastní stabilitě, ne primárně kvůli získání daňové výhody, uvedla.

Vládní návrh podle Matouška potrestá obezřetnost pojišťoven, projídá budoucí daňové výnosy a přinese zdražení klientům.

Asociace pojišťoven dnes přišla i s konkrétním „expertním odhadem“, jak by se zdanění dotklo klientů. Člověk s průměrnou smlouvou životního pojištění by prý přišel o 3400 korun. Jde o typickou smlouvu o životním pojištění, uzavřenou na 22 let s pojistným přibližně 800 korun měsíčně.

„Pojišťovny své závazky vůči klientům, zapsané v pojistných smlouvách, vždy splní. Nicméně kvůli zdanění již na počátku se o tuto částku průměrně zhorší zhodnocení prostředků. Na konci smlouvy tak dostane klient méně peněz. A tam, kde klienti investují větší částky než v uvedeném příkladu průměrné smlouvy, by pak byla ztráta zhodnocení kvůli zdanění technických rezerv ještě vyšší,“ říká Matoušek.

Pojištění má primárně chránit před rizikem. Klient tedy z principu nečeká, že mu na konci něco „vydělá“, ale že ho ochrání při pojistné události. Výpočet asociace nicméně vychází z takzvaného investičního životního pojištění, v němž bývá riziková složka oslabena právě ve prospěch investic.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 1 komentář

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Partners Financial Services