Levné zboží z Číny výrazně zdraží. Ale až příští rok

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 26. 8. 2020 | 16 komentářů
Levné zboží z Číny výrazně zdraží. Ale až příští rok

Zdroj: Shutterstock

Evropská komise rozhodla, že osvobození od DPH na zásilky z Číny prodlouží o půl roku, a to do 30. června 2021. Je to významná zpráva pro lidi, kteří z čínských e-shopů objednávají levné zboží.

Osvobození od DPH teď platí pro zásilky v hodnotě do 22 eur (zhruba 580 korun). Původně mělo skončit už se začátkem příštího roku, Evropská komise ale v souvislosti s koronavirovou krizí rozhodla o prodloužení výjimky do poloviny roku 2021.

„Nejvíc se prodraží drobné zásilky za pár korun, kde přirážka bude znatelnější. Takže bude výhodnější objednat více zboží v jednom balíku,“ říká Michal Jelínek, daňový expert a partner ve společnosti V4 Group.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Kromě samotné 21% daně bude totiž třeba nově počítat s poplatkem za proclení. „Ten je ve výši dvou set korun, a to bez ohledu na cenu zboží,“ dodává Jelínek. Dnes je za celní prohlášení u zásilek v hodnotě do 22 eur považováno jejich pouhé předložení celnímu úřadu.

Poplatek za celní deklaraci se platí přepravcům, kteří proclení zajistí. Už dnes ho vybírají za zásilky v hodnotě nad 22 euro. Až do 150 eur se zároveň neplatí clo. Tento limit se nemění.

Lidé však již brzy nemusí za proclení platit nic. Generální ředitelství cel připravuje webovou aplikaci eCep, která u zásilek do 150 eur umožní podat celní prohlášení vlastním jménem.

„Půjde o speciální webovou aplikaci, zjednodušeně je možné určitou její část z pohledu uživatele označit za formulář. Jeho vyplnění bude zdarma,“ řekla nedávno Právu mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

„Firmy z České republiky i dalších zemí Evropské unie musejí jako plátci odvádět DPH bez ohledu na to, kolik prodávané zboží stojí. Naopak firmy ze třetích zemí si díky osvobození od DPH mohou dovolit to stejné zboží prodat za výrazně nižší cenu a mají tak oproti těm evropským velkou konkurenční výhodu,“ vysvětlila důvod zániku osvobození už dříve ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,165+0,01 Kč
Americký dolar23,481+0,01 Kč
Britská libra29,375+0,01 Kč
Švýcarský frank25,729+0,04 Kč
Turecká lira72,296+0,10 Kč

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 8. 2020 11:03, Jirka

Nevím o kolik se to prodraží. Objednávat zboží do jednoho balíčku kvůli celnimu poplatku je nesmysl, neboť to lze zboží jen od jednoho obchodníka. Snad si Čína vytvoří v rámci EU dostatečně množství skladů. Pokud objednám z Číny pouzdro na mobil za 35 Kč, k tomu celní deklarace 200 Kč, tak je to furt méně, než u českého překupníka, který to samé pouzdro z Číny nabízí za 250 Kč.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 8. 2020 6:02, Michal

Já osobně si tam už nikdy nic neobjednám. Nedávno jsem si na Banggoodu objednal JX31 Display 98600mAh 12V Car Jump Starter. To že zboží dorazí po dost dlouhé době akceptuji, ale zboží dorazilo ještě k tomu ne úplně funkční. Reklamovat něco u zboží z Číny je dost velký problém. Ve finále jsem získal ne zcela funkční power banku, kterou není možné vyreklamovat a získat tak novou plně funkční nebo požadovat vrácení hotovosti. Alespoń jsem získal novou zkušenost, jak to funguje v komunismu. Nakonec respirátory z Číny mají také svou "kvalitu." Dobře mi tak, jelikož jakkoliv podporovat tuto zemi je zločin.

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services