Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z přidané hodnoty musí podávat každý plátce DPH – přesný výčet plátců upravuje § 108 zákona o dani z přidané hodnoty. Přiznání k dani je třeba podat vždy do 25. dne od konce zdaňovacího období (tedy měsíce nebo čtvrtletí). Ve stejné lhůtě byste daň z přidané hodnoty měli také zaplatit. Od roku 2016 se přiznání k dani z přidané hodnoty podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu. K elektronickému podání budete potřebovat datovou schránku nebo elektronický podpis. Pokud ani jedno nemáte, existuje ještě třetí varianta: v závěru on-line podání vytisknete potvrzení o odeslání a do pěti dní ho doručíte na finanční úřad.
Od roku 2015 musí s finančním úřadem komunikovat – tudíž i činit veškerá podání – elektronicky také každý živnostník a podnikatel, který má aktivovanou datovou schránku.

Aktuální daňové formuláře pro zdaňovací období 2024

Chyba při otevírání dokumentu?
V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na ikonku pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako…) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
Přiznání k dani z přidané hodnoty25 5401 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z přidané hodnoty
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty25 5412 vzor č. 20Stáhnout formulář - Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

Související články na téma dph, přiznání k dani z přidané hodnoty, přiznání k dph

Kniha jízd je knihou důkazů. Vyvarujte se zbytečných chyb

23. 2. 2022 | Jevgenija Bajzíková | 2 komentáře

Kniha jízd je knihou důkazů. Vyvarujte se zbytečných chyb

Plátce DPH, který ke svému podnikání používá auta, potřebuje prokázat jejich použití pro ekonomickou činnost. Knihy jízd kontrolují správci daně velmi důkladně. Jejich průkazností se nedávno opakovaně zabýval Nejvyšší správní soud.

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

8. 1. 2022 | Petr Kučera | 117 komentářů

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

Co chystá koalice ohledně daní, důchodů, sociálních dávek, podnikání, podpory bydlení nebo lepšího fungování úřadů? Prošli jsme čerstvě podepsané programové prohlášení.

Nákupy v čínských e-shopech nově. Jak na DPH a clo

21. 12. 2021 | Jana Divinová | 23 komentářů

Nákupy v čínských e-shopech nově. Jak na DPH a clo

Daňové osvobození pro balíčky z Číny, USA nebo třeba Británie skončilo. Co se změnilo a na co si s novými pravidly dát pozor?

Úlevy kvůli zdražení energií. Stát odpustí DPH a poplatky

18. 10. 2021 | Jiří Hovorka | 10 komentářů

Úlevy kvůli zdražení energií. Stát odpustí DPH a poplatky

Odcházející vláda ANO a ČSSD schválila první konkrétní pomoc domácnostem, která má částečně kompenzovat nečekaně prudké zdražení elektřiny a plynu.

Nákupy z Číny zdraží. Pozor na daň a clo

14. 9. 2021 | Jiří Hovorka | 10 komentářů

Nákupy z Číny zdraží. Pozor na daň a clo

Drobné zásilky z Číny a dalších zemí mimo Evropskou unii brzy zdraží. Poslanci definitivně schválili zákon, který ruší jejich osvobození od daně z přidané hodnoty (DPH). Změny měly původně platit už od začátku července, ale politici zákon nestihli schválit včas.

Nákupy z Číny zatím nezdraží. Stát nestíhá DPH

4. 7. 2021 | Petr Kučera | 17 komentářů

Nákupy z Číny zatím nezdraží. Stát nestíhá DPH

Kdo si zboží objedná v nejbližších dnech, má ještě velkou šanci, že DPH – oproti původním plánům – platit nebude.

Balíčky z Číny výrazně zdraží. Pozor na daň a clo

17. 6. 2021 | Petr Kučera | 65 komentářů

Balíčky z Číny výrazně zdraží. Pozor na daň a clo

Výhody pro nákupy z e-shopů mimo EU končí. Od července se začne platit DPH i u zásilek do 22 eur. Současně bude nutné elektronicky podat celní prohlášení.

Respirátory budou i v červnu bez DPH

31. 5. 2021 | Jiří Hovorka | 1 komentářů

Respirátory budou i v červnu bez DPH

Respirátory kategorie FFP2 a vyšší jsou až do konce června osvobozené od daně z přidané hodnoty. Prodloužení prominutí této daně schválila vláda.

Vláda dočasně zruší DPH u respirátorů

1. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 1 komentářů

Vláda dočasně zruší DPH u respirátorů

Respirátory kategorie FFP2 a vyšší by mohly zlevnit. Vláda schválila jejich dvouměsíční osvobození od DPH. Rozhodnutí o prominutí daně bude platit od 3. února do 3. dubna. Respirátory běžně spadají do 21% sazby daně.

Schillerová navrhuje nižší DPH u menstruačních pomůcek

1. 12. 2020 | Jiří Hovorka | 7 komentářů

Schillerová navrhuje nižší DPH u menstruačních pomůcek

Dámské menstruační pomůcky by mohly být od příštího roku levnější. Ministerstvo financí navrhuje přesun dámských vložek, tampónů, kalíšků a dalších menstruačních pomůcek do nejnižší sazby DPH, tedy z 21 na 10 %.

Změna DPH

Kč se sazbou DPH %
%

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024

DPH - poradna

Nevíte si rady s DPH? Je něco, co byste o DPH potřebovali vědět? Chcete se o DPH dozvědět víc? Pak neváhejte a obraťte se na náš tým odborných poradců, kteří všechny vaše dotazy pružně zodpoví.

Poslední dotaz: Jake DPH fakturovat do Italie
Poradna > DaněDPH

Otázka: Dobry den, jsme ceska firma s.r.o. jsme identifikova osoba, neplatci DPH.Mame zakaznika kteremu budeme prodavat a instalovat tepelne cerpadlo v Italii, zakaznik je Ital neplatce DPH. Jake DPH bychom mely... více

DPH

Partners Financial Services