eTrader €uroBarometr: Bude po Británii z EU exitovat Itálie? Trh futures na to sází

eTrader €uroBarometr | rubrika: FINEXPO | 17. 9. 2018 | 1 komentář
Trh oceňuje pravděpodobnost, že Itálie opustí – dobrovolně, nebo vynuceně – EU téměř 67 procenty.
eTrader €uroBarometr: Bude po Británii z EU exitovat Itálie? Trh futures na to sází

Komerční spolupráce

Tato silná dvoutřetinová pravděpodobnost vychází z ocenění NYMEX, tedy obchodníků s futures kontrakty. S populistickou pravicovou vládou, která je ve stálém střetu s byrokraty v Bruselu, má takový scénář realistické obrysy. Nová italská vláda přijala tvrdý postoj k rozpočtu a přistěhovalectví a Bruselu se dosud nepodařilo přesvědčit ji ke změně.

Anketa

Trh NYMEX (futures kontrakty) dává odchodu Itálie z EU pravděpodobnost 67 %. Domníváte se, že:

Vyhodnocení minulé ankety:

Záchranný program Řecka skončil, před zemí je splácení dluhu do roku 2060. Jak vidíte budoucnost eurozóny v příštích pěti letech? Z ankety doplňující článek eTrader €uroBarometr: Ukázal případ Řecka životaschopnost eurozóny, nebo nevyhnutelnost rozpadu? vyplývá důvěra téměř 55 procent čtenářů v to, že eurozóna prokázala životaschopnost a že během následujících pěti let z ní nikdo nevystoupí. Bezmála 24 procent hlasujících se přiklání k názoru, že eurozóna je dlouhodobě neudržitelná a do pěti let se rozpadne na nejméně dvě části. Třináct procent hlasujících je přesvědčeno o vystoupení minimálně Řecka z eurozóny. Jako nejméně pravděpodobný scénář vidí hlasující v zastoupení 8,7 % možnost zrušení eura v horizontu pěti let a návratu k národním měnám.

Současná italská vláda má velmi vysokou popularitu, což v podstatě znamená, že Italové její postoj k Bruselu schvalují. Pokud by tedy současná vláda neuspěla při vyjednávání s Bruselem, mohla by vyzvat k referendu o vystoupení z Evropské unie. A významná část italské populace je podle všeho připravena vrátit se k národní měně a svébytné samosprávě, tedy vystoupit z bloku.

Často odepisované Řecko je sice podle trhu další na řadě, ale NYMEX jeho vystoupení z EU vidí přibližně jako dvacetiprocentní. Jde tedy o pravděpodobnost výrazně nižší než v případě Itálie. Zajímavé je, že další v pořadí na odchod z Evropské unie jsou podle trhu s futures Česká republika a Polsko (16procentní pravděpodobnost). Trh pak kalkuluje jen s devítiprocentní šancí, že další zemí, která opustí Evropskou unii, bude Francie.

Možnému vystoupení Itálie z Evropské unie nahrává i vývoj na referenčních výnosech desetiletých dluhopisů. Spread mezi italskými a německými bondy je nedaleko historického maxima z nedávné doby; rozevírání nůžek mezi italskými a německými desetiletými dluhopisy dokresluje situaci víc než výmluvně.

Odchod Itálie z Evropské unie by logicky musel být spojený s opuštěním eura. To by definitivně poslalo společnou měnu – tak, jak ji známe – do propadliště dějin, protože jen málo investorů by nadále důvěřovalo konzistenci eura. Situace je o to zostřenější, že nejen vládní představitelé, ale i významná část obyvatel Itálie kalkuluje s rizikem opuštění Unie jako s blízkou realitou. To je velký rozdíl oproti Řecku, které narozdíl od Itálie není zakládajícím členem. Navíc i z hlediska objemu ekonomiky zůstává Řecko marginální zemí.

Tomáš Krejčí, hlavní analytik eTrader

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+61
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

1. 9. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

Česká národní banka upozorňuje veřejnost, že subjekt vystupující pod názvem Areass či Areass Group nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb ani nedisponuje žádným jiným... celý článek

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

17. 2. 2023 | Veronika Hejná | 3 komentáře

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

Firma WCA International, která slibovala zázračné zhodnocení, míří k úpadku. Od investorů vybrala miliardy, na účtech má jen sto tisíc. Věřitelé můžou přihlašovat své pohledávky.

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

3. 9. 2022 | Gabriel Pleska | 4 komentáře

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

S penězi může být zábava, dokonce i když je nemáte. Stačí se mrknout do jejich historie. Dnes si vysvětlíme třeba to, jestli jsou dolary opravdu z Česka. Nebo proč je čínský jüan kulatý,... celý článek

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

9. 6. 2022 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

Na osm let do vězení má jít podnikatel Jiří Kubíček, který podle Městského soudu v Praze způsobil škodu dvě a čtvrt miliardy korun. O zatím nepravomocném rozsudku informovala agentura... celý článek

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

4. 3. 2022 | Jiří Hovorka | 22 komentářů

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

Česká národní banka začala chránit kurz koruny před dalším oslabováním.

Partners Financial Services