Konec poserů? Jak spoříme, jak investujeme

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 18. 9. 2018 | 21 komentářů
Úspory domácností rostou rychleji než dluhy. Na běžných účtech leží dnes českým domácnostem 1,3 bilionu korun z celkového finančního majetku ve výši 3,4 bilionů. Jednu desetinu úspor máme na stavebním spoření. Čtvrtina připadá na penzijní a investiční fondy.
Konec poserů? Jak spoříme, jak investujeme

Celkový objem vkladů českých domácností v bankách se pomalu blíží 2,5 bilionům korun. K 31. 7. to podle bankovní statistiky České národní banky bylo 2475 miliard korun. Celkový objem úvěrů poskytnutých bankami českým domácnostem dosáhl ke stejnému dni 1591 miliard korun. V číslech jsou započteny i vklady a úvěry u stavebních spořitelen. Když od objemu vkladů odečteme objem úvěrů, zjistíme, že celkově mají domácnosti v bankách agregovaný čistý majetek ve výši 884 miliard korun. To je o 61 miliard víc než před rokem a o 246 miliard víc než před pěti lety.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Na základě toho můžeme říct, že české domácnosti bohatnou. Samozřejmě to neplatí pro všechny – někdo bohatne víc, někdo míň a někdo chudne. Tak to bude vždycky. V celkovém součtu a v průměru ale čistá hodnota majetku domácností roste. A to se jedná pouze o bilanci z bankovních statistik. Kdybychom zohlednili další majetek domácností, zejména hodnotu nemovitostí, dostaneme mnohonásobně vyšší růst.

Mezi roky 2002 až 2009 rostl objem úvěrů domácností výrazně rychleji než objem vkladů. Čisté finanční jmění domácností tedy klesalo. A relativní zadlužení domácností poměrem k HDP nebo disponibilním příjmům v tomto období prudce stoupalo.

Teď jsme naopak ve fázi, kdy relativní zadlužení domácností mírně klesá, a to jak vůči celkovému majetku domácností, tak vůči disponibilním příjmům. Na přiloženém grafu můžete názorně vidět, jak se poslední roky nůžky mezi objemem vkladů a objemem úvěrů domácností pozvolna rozšiřují.

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Investiční seriál na Finez.cz

Nový seriál Fond-show představuje vybrané investiční fondy – od nejznámějších jmen přes speciální méně známé fondy až po některé fondy kvalifikovaných investorů:

Jak spoříme

Dohromady téměř dvě třetiny finančního majetku máme uložené v bance na běžných účtech, spořicích účtech a termínovaných vkladech. Zajímavé je, že výrazně převažují běžné účty, které přitom dneska zpravidla nenesou žádný úrok. Ladem na nich domácnosti nechávají ležet 1,3 bilionu korun. Na spořicích účtech a termínovaných vkladech máme dalších 828 miliard korun.

Vysvětluji si to tím, že každý potřebuje nějakou likvidní rezervu, a protože i na spořicích účtech jsou úroky mizerné, lidé to asi moc neřeší a nechají peníze na běžňáku. Svůj podíl má ale kromě určitě i strach. Z investování do fondů má mnoho lidí stále obavy. Velká část lidí preferuje pro uložení úspor bezpečné státem pojištěné bankovní vklady – bez ohledu na to, že tam dlouhodobě úspory vlivem inflace ztrácí reálnou hodnotu.

Jednu desetinu úspor pak máme na stavebním spoření. Zbylá čtvrtina připadá na penzijní fondy a investiční fondy, zhruba půl na půl. V prezentovaném grafu sice mírně převažuje hodnota majetku v investičních fondech, jedná se o souhrnný údaj o majetku ve fondech, kromě investic domácností v něm jistou, neznámo jak velikou část, tvoří i investice institucionálních investorů. Majetek domácností může být odhadem o 50 miliard menší, tedy zhruba na úrovni penzijních fondů.

Kam investujeme

U majetku v investičních fondech stojí za pozornost rozložení podle typu fondu. Největší část investic, rovných 40 procent, máme uloženo ve smíšených fondech. Zhruba poloviční díl koláče, tedy cca 20 procent, zabírají shodně akciové fondy a dluhopisové fondy. Do nejkonzervativnějších fondů peněžních trhů, které v aktuálním tržním prostředí nejsou schopné výnosově porážet inflaci, už dnes neinvestuje téměř nikdo.

Za posledních deset let se tento obrázek výrazně změnil, v průměru jsme se z velmi konzervativní struktury (převažovaly dluhopisové fondy a fondy peněžních trhů) posunuli k poměrně vyvážené struktuře majetku. Nejvíc kapitálu přibylo v akciových a smíšených fondech. Významnější roli začínají hrát také nemovitostní fondy, kde objem investic za posledních pět let stoupl na čtyřnásobek.

Ke spořícím návykům českých domácností se tedy dá obecně říct, že mnoho lidí má z investic stále obavy a zbytečně nechává peníze ležet ladem na účtech v bance. Když už se ale odhodláme peníze investovat do investičních fondů, nejsme zas takoví „poserové“ jako před deseti lety.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 9. 2018 6:48, deprese

Jistě a za 7 let jste vydělal moje měsíční prémie. :D

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services