Ochrana osobních údajů: neznalost zákona neomlouvá!

Ochrana osobních údajů: neznalost zákona neomlouvá!
Finanční poradci, konzultanti či zprostředkovatelé běžně nakládají s osobními údaji svých klientů, a v mnoha případech i s údaji citlivými. Mají povinnost dodržovat určitá pravidla, přičemž sankce za jejich porušení mohou jít do milionů nebo může jít i o trestný čin.

Problematika ochrany osobních údajů je v České republice stále poněkud opomíjenou záležitostí. Přitom jde o jedno ze základních lidských práv – čl. 10. odst. 3 Listiny základních práv a svobod říká: "Každý má právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů o své osobě." Toto Ústavou zaručené právo bylo vyhlášeno již v roce 1993, ale teprve od roku 2000 máme příslušnou legislativu (zákon 101/2000Sb. o ochraně osobních údajů a zákon 133/2000Sb. o evidenci obyvatel a rodném čísle) a funguje zde též státní dozorový úřad (Úřad pro ochranu osobních údajů). Nicméně je třeba si přiznat, že této problematice opravdu rozumí jen velmi omezený okruh lidí. Dozorový úřad zatím řeší jen ty nekřiklavější případy porušení zákona a platí známé pravidlo, že kde není žalobce, není soudce. Právě proto, že problematice příliš mnoho lidí nerozumí, není oněch "žalobců" prozatím mnoho. Kvůli tomu beztrestně prochází mnoho věcí, které odporují příslušným zákonům. Samozřejmě jen do chvíle, kdy se onen žalobce najde. Pak nastoupí známé pravidlo, které říká, že neznalost zákona neomlouvá.

Nabývací tituly veřejně přístupné

Vzhledem k tomu, že jde v ČR o problematiku poměrně novou, nedaří se ji zavádět do praxe jednotným způsobem. Vznikají tak paradoxní situace, kdy bylo například obrovským a výrazně medializovaným problémem používání RČ na průkazce Dopravního podniku, a na druhou stranu není stále žádným problémem navštívit Katastrální úřad a získat nejen rodné číslo kteréhokoliv vlastníka nemovitosti na území ČR, ale dozvědět se i jak k nemovitosti přišel (a získat i rodná čísla a adresy těch, od kterých nemovitost nabyl). Tzv. nabývací tituly (kupní smlouvy, rozhodnutí o dědictví ad.) jsou na Katastrálních úřadech veřejně dostupné, stačí mít příslušné množství kolků…. Nemusíte vůbec osvědčovat právní zájem na získání takové listiny a můžete se třeba dozvědět, že soused zdědil nejen příslušnou nemovitost, ale i 1 000 000 Kč na vkladní knížce. Každý soudný člověk uzná, že oproti tomu je RČ na tramvajence svým způsobem prkotina. Příčina tohoto stavu je jasná – zakázat Dopravnímu podniku používat RČ bez souhlasu cestujících je velmi jednoduché, předělat celou legislativu kolem katastru nemovitostí jednoduché není. Proto se nacházíme v jakémsi přechodném období.

Dochází k porušení zákona

Nicméně zákony platí, a pokud se objeví onen výše zmíněný "žalobce" a rozhodne se, že si vyřídí účty třeba se svým finančním poradcem, se kterým není spokojen, bude v mnoha případech asi úspěšný. Právě finanční poradci, konzultanti, zprostředkovatelé atd. běžně nakládají s osobními údaji svých klientů, a v mnoha případech i s údaji citlivými (viz takový zdravotní dotazník na návrhu životní pojistky doplněný mnohdy i lékařskou zprávou). V některých případech lze takového poradce považovat jen za zpracovatele těchto údajů a nemusí být nikde registrován, ve většině případů je však i správcem některých těchto údajů, a to již vyžaduje splnění oznamovací povinnosti a obdržení registrace ÚOOÚ před zahájením činnosti. Nicméně i "pouhý" zpracovatel údajů musí dodržovat určitá pravidla, o správci ani nemluvě. Sankce za jejich porušení mohou jít do milionů nebo může jít i o trestný čin s horní sazbou odnětí svobody 3 resp. 5 let. V posledních dnech se například ukazuje jako zjevné porušení zákona používání rodných čísel tzv. oprávněných osob u pojistek a penzijních připojištění. Jejich rodná čísla jsou tam totiž uváděna třetí osobou, aniž by k tomu tyto oprávněné osoby daly souhlas!

Jak je vidět, tato problematika opravdu není jednoduchá. Pokud chcete předejít případným problémům ve své praxi, Asociace registrovaných investičních zprostředkovatelů ČR (ARIZ ČR) pro Vás připravila celodenní seminář, jehož se zúčastní přední odborník na tuto problematiku JUDr. Josef Nejedlý. Seminář se koná 26. května 2004 – podrobnosti a přihlášku najdete ZDE.

Autor je členem Etického výboru ARIZ ČR.

Co si o této problematice myslíte vy?

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 5. 2004 14:15, Martin Gardavský

Chápu Vaše rozhořčení nad problémy s byrokratickým přístupem některých úřadů. Pokud se ovšem zamyslíte nad tím co jste napsal pak možná přijdete na to, že s vaničkou jste vylil i to dítě. Ochrana osobních ůdajů smysl rozhodně má. Já osobně rozhodně nechci abych při každém (nutném)předání údajů o sobě trnul, komu že se dostanou do ruky a k čemu je následně použije.

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.
Simplecoin

A tohle už jste četli?

Sobotkova ruka nás hodlá šacovat dál

14. 5. 2004 | Jiří Šedivý

Sobotkova ruka nás hodlá šacovat dál

Už je to tady, stát zase zdražuje své služby. Proč ne, vždyť je to přece tak jednoduché, lidé je prostě musejí zaplatit, a kdyby snad nechtěli, tak jim úřadníček placený z jejich daní... celý článek

Nové zákony: tak horké to není

14. 5. 2004 | redakce Peníze.CZ

Nové zákony: tak horké to není

Ministerstvo financí nám zaslalo reakci na nedávno vydané články Petra Čecha, ve kterých šel "s kůží na trh" a kritizoval nově platné právní normy upravující kapitálový trh. Ministerstvo,... celý článek

Nové zákony: zdánlivá idyla na sudu s třaskavinou II.

10. 5. 2004 | Petr Čech | 1 komentář

Nové zákony: zdánlivá idyla na sudu s třaskavinou II.

"Ani v nejmenším nepochybuji o tom, že nové zákony o kapitálovém trhu způsobí účastníkům kapitálového trhu vážné potíže. Předkladatel do poslední chvíle ujišťoval, jak jsou předlohy... celý článek

Zákon o DPH: jak odpovídá ministerstvo II.

7. 5. 2004 | Martin Zika

Zákon o DPH: jak odpovídá ministerstvo II.

Na ministerstvo financí jsme zaslali žádost o vysvětlení některých nejasností v zákoně o DPH. Přečtěte si druhou část odpovědí ministerstva a následný komentář daňového poradce.

Nové zákony: zdánlivá idyla na sudu s třaskavinou I.

7. 5. 2004 | Petr Čech | 1 komentář

Nové zákony: zdánlivá idyla na sudu s třaskavinou I.

Nově platné právní normy upravující kapitálový trh byly přijaty spěšně, některá ustanovení práva ES tak byla zapracována chybně, popřípadě vůbec, což může vyvolat škody, za něž ponese... celý článek

Partners Financial Services

Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.