Pět tisíc ke každému důchodu. Vláda se shodla na rouškovném

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 28. 8. 2020 | 78 komentářů
Důchodci nakonec od vlády dostanou letos v prosinci jednorázových 5000 korun. Mimořádná valorizace nebude.
Pět tisíc ke každému důchodu. Vláda se shodla na rouškovném

Zdroj: Shutterstock

Důchodci dostanou před Vánoci jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun. Definitivně se na tom dohodly vládní strany ANO a ČSSD. Po dnešním jednání to oznámili jejich předsedové Andrej Babiš a Jan Hamáček.

„Jde o příspěvek na kompenzaci zvýšených životních nákladů a ke zlepšení života seniorů. Jsem přesvědčený, že v této době je to mimořádně opodstatněné,“ řekl Hamáček. S Babišem společně odmítli, že by šlo o kupování voličů. Na podzim jsou krajské a senátní volby. Babiš s Hamáčkem nechtějí používat ani název rouškovné, s nímž přišla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Babiš kromě jiného zmínil, že životní náklady důchodců letos rostou rychleji než zbytku populace. Ceny položek ve „spotřebitelském koši důchodců“ rostou meziročně o 3,9 procenta, celková inflace je nyní na 3,2 procentech. Tento vyšší růst nákladů budou mít ale důchodci započtený v pravidelné valorizaci, protože v té se počítá vždy s vyšším z obou ukazatelů.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Příspěvek se týká všech typů důchodů – tedy starobních, invalidních i pozůstalostních. Podle dat České správy sociálního zabezpečení bylo v Česku na konci června celkem 2 892 823 důchodců, většinu z toho (2,4 milionu) tvoří důchodci starobní.

Zástupci vlády původně mluvili o mimořádné valorizaci důchodů v příštím roce. K té nakonec nedojde. Místo toho vláda důchodcům pošle „jen“ prosincový mimořádný příspěvek, který jim na rozdíl od mimořádné valorizace nezvýší důchody do dalších let. Pro státní pokladnu je to tedy levnější varianta. Podle Babiš vyjde na 15 miliard korun.

Řádná valorizace má podle premiéra v příštím roce dělat 848 korun u průměrného důchodu. Ten se tak dostane nad hranici 15 tisíc korun, což je slib vlády z jejího programu. Průměrný starobní důchod dělal koncem března 14 397 Kč.

Důchody naposledy na začátku roku 2020 stouply o víc než jen zákonnou valorizaci. Průměrný důchod letos v lednu vzrostl o zhruba 900 korun. Většinu dělala zákonná valorizace, dalších 151 korun k průměrnému důchodu dosypala mimořádná pravidla navržená vládou a podpořená i opozicí.

Ještě o rok dřív prosadila vláda další změnu důchodů, která je zvyšuje natrvalo. Od roku 2018 totiž základní výměra důchodu, kterou dostává každý penzista stejně velkou, vzrostla z předchozích devíti na současných deset procent. Oproti předcházejícím rokům je tak každý důchod v Česku nyní automaticky vyšší o víc jak 300 korun měsíčně.


Důchodové menu:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+100
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 78 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 8. 2020 18:33, Nevěřící Tomáš,

Je s podivem kolika lidem je rouškovné trnem v oku, ale že stát přispívá na lázeňský pobyt 4 000 to už nikomu nevadí.Každý vidí jen důchodce a ti co by si mohli pobyt v lázních zaplatit. Ještě dostanou dotace.Zajímalo by mě kolik důchodců si může tento pobyt zaplatit i po přiložení tzv, rouškovného

+157
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 8. 2020 16:09, pelvis

To se nam to hoduje, kdyz nam druhy pucujou.Vseho docasu!!

-72
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (78 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Partners Financial Services